Hela världen hoppas på ett vaccin men risken finns att vi får en aidssituation

Imorgon är det den internationella ”HIV Vaccin Awareness Day” och i år har ungefär lika många dött av aids som av covid-19. Trots att forskare i tre decennier på samtliga kontinenter kämpat med att utveckla ett vaccin mot HIV-viruset som bryter ned immunförsvaret och kan utlösa diagnosen Aids, har ingen ännu lyckats.

Den danska tidningen Berlingske ställer idag en intressant fråga när de spekulerar i om vi riskerar en aidssituation med covid-19 och inte kommer få fram ett vaccin trots att det gått över 30 år.

Jag är optimistisk och forskningen går hela tiden framåt så vi får hoppas på det bästa, men det skadar nog inte att kalkylera med att det faktiskt finns en risk att vi kommer att tvingas leva med sjukdomen.

11 reaktioner till “Hela världen hoppas på ett vaccin men risken finns att vi får en aidssituation

 1. Idag är det Norges nationaldag och vi gratulerar Norge och alla norska medborgare! Vi gläds med dem att de kan vara och får vara stolta över sitt land och sin flagga. 17 maj är en festdag präglad av glädje över att vara en nation med gemenskap och samhörighet och ett vårdande av den historia som landet genomlevt. Traditionen förs vidare då 17 maj i stor utsträckning är en festdag för barn och ungdomar också. Man klar sig i traditionella folkdräkter och marscherar i glädje och stolthet tillsammans, stolthet över sitt land. Den norska flaggan har i alltsedan 1905 synts överallt och förmedlat samhörighet och gemenskap, speciellt under de svåra krigsåren.

  Gillad av 1 person

  1. Bra med nationell samhörighet med det egna folket, festligheter och glädje men…..

   norrmännen firar att de blev av med svenskarna 🙄 😏 🤔 🙄 🥴 🙄

   Gilla

   1. Ja, tyvärr är det så. Men mest firar de nog att de är ett självständigt land. Men det var nära att vi i Sverige blev danskar rentav när Gustav III mördades. Det puffades kraftigt för att den danske kungen Fredrik VI skulle efterträda och bli svensk kung. Nu blev det inte så, man fångade upp den för tillfället sysslolöse franske generalen Bernadotte som sade ja till att bli svensk kung. Minns hur P G Gyllenhammar försökte byta aktier i Volvo mot norska oljekällor. Det stoppades, vilken grej det hade varit. Norge fick förresten den danske prins Carl som kung, han kom november 1905 till Norge och kröntes två dagar senare till norsk kung under namnet Hakon VII.
    Svensken Lars-Erik Larson komponerade förresten den norska sången ”Norge i rött, vitt och blått”. Han kom från skånska Åkarp. Sången var en marsch och hette ursprungligen ”Obligationsmarschen”. Men det är en annan historia.

    Gilla

 2. Alltså, virus finns det hur många grupper av som helst av. Virus är olika, de muterar, beter sig olika under resans gång. Det är bl a därför nya vacciner måste fram varje höst, det är därför läkarna m fl säger att ”vi TROR det här har 80 procentig effekt” osv. Om nu vaccinet ens behövdes. Spanska sjukan tog minst 60-70 miljoner liv. Om ett höstinfluensa muterar åt oväntat och elakt håll kommer vi få en liknande situation. Det är egentligen inte något riktigt speciellt med Corona-viruset rent medicinskt. Det speciella med Corona är att det spred sig över klotet så snabbt och störde flödet i det globala systemet. Det var helt enkelt vältajmat, det kunde lika gärna varit något helt annat, inte ens ett virus kanske, som demaskerade ohållbarheten i det sätt vi lever på nu över klotet.

  Det är inte en risk, det är ett faktum att vi kommer att få leva med alltfler pandemier framöver. Det finns ingenting som talar emot detta faktum, tvärtom. Därför följer nu en period av stor förändring övre världen. En anpassning till de omständigheterna. Som alltid.

  Se hur människan har inrättat världen nu med avskogning, transporter, folk i plan, importer av djur, växter, folk som släpper ut djur i annan natur, organismer som följer med från Afrika till Bohuslän när fartyg rengör sina barlasttankar, förgiftning av vattendrag och åkrar osv. Ni vet så väl. Så gör man inte mot klotet utan att få en reaktion tillbaka. Ekobalans ni vet.

  Det är därför det behövs mindre av globalism och mer av det nationella med gränser och gränskontroller, en tull som fungerar osv. Sverige finns ju som geografisk företeelse i alla fall, jag kollade nyss i kartboken. Det är därför det behövs mycket mer av det lokala där man dessutom har överblick över folk och fä.

  Vi är många som är absolut pessimistiska över utvecklingen framöver, den kommer kräva offer. På en begriplig nivå, nyss ordades det stort och brett om ”allas lika värde”, det är dödstyst på den fronten nu (själva den frasen är förresten en intellektuell omöjlighet, vad tusan menas? Vem har bestämt vad som menas? Vilken legitimitet har frasen?). Om alla ska vara liket mycket värda kommer det med nödvändighet också krävas att man säger att alla måste bidra lika mycket. Frasen om allas lika värde försvann likt ett vallöfte.

  Vi lever redan i en annan värld än vad vi har gjorde nyss. Så ser det ut i det som skett och sker.

  Gillad av 2 personer

 3. Både Danmark, Finland och nu Norge har precis nu tveksamheter att släppa på gränserna mot Sverige. Så gick det med den nordiska samförståndet.

  Undrar om den där fantastiska självbelåtenheten hos S finns kvar lika starkt idag? Men tron på att det är S som gjort att Sverige är världsbäst på allting, den tron är nog fortsatt stark och orubbad. ”Look, this is how it should be done, the swedish way, this is how we do it”! Den första fråga författare, artister, intellektuella, ja snart sagt alla besökande till Sverige som intervjuas får är; ”vad tycker du om Sverige”? Underförstått, ”visst är vi fantastiska”?
  I stället borde man kanske passat på och frågat, diskuterat, samtalat.
  Yes, vi är världsbäst på höga skatter. Vi är världsmästare i bistånd genom vårt världsbästa SIDA! Yes, vi är världsmästare i bidrag. Om livet känns svårt, säg till så fixar vi en ursäkt så du slipper ta ansvar, vi fixar ett bidrag. Yes, vi har världens bästa feministiska utrikespolitik. Vi är världens bästa gröna nation, vi är världsbäst på miljön! Yes tamejfan! Just nu har vi världens bästa strategi mot Corona, kom inte och påstå något annat. Sist men inte minst, i Sverige är man världsmästare på bortförklaringar och ursäkter för att den enskilde ska slippa ta ansvar. The swedish way.

  Gillad av 1 person

 4. En uppgift om AIDS och HIV är att de tre tidigaste fynden av HIV kom från samma stad i Kongo Kinshasa.
  1959(Då hette det Leopoldville), 1960 och 1966 och det fjärde tidigaste kom från Yambuku hundratals km från Kinshasa.
  Edward Hoppers debatterande om att AIDs kom av experiment med Poliovaccin på levande apors blodserum i slutet av 1950-talet var inte hans ide utan kom från senare årtiondens seriösa forskare.
  Och senast 2019 bekräftades det att såna uppfattningar fortfarande finns utan att experter har någon lust att officiellt sticka ut hakan.
  Det som Hopper återger är bla 75000 barn i den orten där det bröt ut, under 1958-60 erhöll nån sorts injektion baserad på en soppa erhållen från sånt apserum från chimpanser. Kanske avsett att skydda mot polio.
  Men Hopper säger att det kan ha varit en läkarorsakad olycka utan beskriva det närmare.
  Ytterligare barn och vuxna i Kongo erhöll ngt liknande före 1958
  Hoppers kritk mot andra teorier som tror, på rent teoretisk väg att det funnits sen 1896, är att det är konstigt att det skulle bryta ut på en ort så långt senare utan att ha noterats nån annanstans.
  Om man googlar finner man påståenden om att ‘hans’ teori skulle vara avslöjad som felaktig men det finns inga starka bevis för att det är fel.

  I Usa inträffade det märkliga att omkring 1965 lät Robert McNamara göra en offentlig utfrågning riktad till militära experter om något som lät som en problemspecifikation för att avsiktligt skapa ett virus med samma syfte som man anser beskriver HIV.

  McNamara frågade om militären kunde framställa något sådant och ville veta hur lång tid det skulle kunna ta att färdigställa. Svaret blev 5-10 år.

  Varför i hela friden har något sådant vädrats offentligt?

  Det ger ju vatten på kvarn för dom som misstänker att dom som i Usa drabbades 1978 var föremål för biokrigföring och inte bara hade otur,

  Det finns ju en teori som tas på stort allvar att det verkligen var ett biologiskt vapen framtaget vid krigsforskningslab.

  Men kan den sortens offentliggörande vara för att rikta kritik mot de oåtkomliga militära sammanhang som ändå skyddas av hänvisning till nationell säkerhet?

  Eller var det för att det gällde en demokratisk regering så att det skulle kunna användas för att i motprestation leda till att annan kritik från demokraterna skulle mildras. Alltså inrikespolitiskt motiverat.

  Och kan ett annat skäl ha varit för att den verkliga bakgrunden var känslig för civila myndigheter kanske i rädsla för bakslag i relationer med Afrika?

  Själva offentliggörandet av en så hotfull ide verkar annars som ett mysterium.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s