I Sverige prioriteras föräldrars religionsfrihet framför likabehandling av barn

Antingen är det tekniskt fel eller så gör Smålandsposten en kupp för att åter föra upp detta viktiga ämne till diskussion eftersom man kommer direkt in till denna text som verkar vara skriven 2018 när man går in på Ledare. Ämnet är dock minst lika aktuellt idag så jag lyfter på hatten oavsett!

Min upplevelse på badhuset med burkiniflickorna som jag skrev om igår, har vissa kännetecken med Smålandspostens ledare idag som ställer sig frågan vad som händer när ett samhälle som är byggt för homogenitet skall hantera mångkultur.

Man beskriver den bittra verklighet för många barn i skolor och förskolor som varken våra politiker eller gemene man vill kännas vid sker i Sverige idag. Varför låter man det här fortsätta och när ska syltryggarna i regeringen sätta ned foten? Är det viktigare att stryka väljargrupper som sätter religionen i första rummet medhårs istället för att stå upp för utsatta barn? Skamligt Sverige!

#stoppaförtryckavbarn


”Ja, om ni inte vill att hon tar av sig sin hijab så får vi tvinga henne. Vi prioriterar alltid föräldrarnas önskemål.” Det var en av kommentarerna som en förskola gav till Göteborgs-Posten – omedveten om att det var därifrån frågan kom. Tidningen har genomfört en granskning som visar att nästan sju av tio kommunala förskolor i utsatta områden i Göteborg, Stockholm och Malmö kan tänka sig att aktivt kontrollera och tvinga på barn slöja mot deras vilja, trots att det kan bryta mot lagen.

På en förskola täcks enskilda barn med handdukar av lärarna i samband med ombyte inför simskola för att de inte skall synas eller se andra nakna barn. På en annan har personal gått med på att filma en flicka med Facetime för att föräldrarna skall kunna kontrollera att dottern aldrig tar av sig slöjan. Detta samtidigt som flera skolor i Sverige uppger hur hedersvärderingar och religiös mobbning får fäste bland de allra yngsta barnen.

Sverige är inte anpassat för mångkultur. Det betyder inte att det är omöjligt för landet att ha det – men det betyder att det finns problem som vi kommer att behöva hantera. Vår offentliga välfärd, våra institutioner och även våra normer och värderingar är anpassade utifrån det faktum att vi länge var ett relativt homogent samhälle. Det har sällan funnits behov av att reflektera över till exempel gemensamma normer i barnomsorgen.

När vi i sådana sammanhang i dag lever tillsammans med nya svenskar – människor från andra delar av världen med religiösa och kulturella bakgrunder som vi inte alls är vana vid – kan svårigheter naturligtvis uppstå. Vår vilja till modernitet och progressivitet kan dessutom i sig vara en svaghet när den blir till ovilja att visa säkerhet i våra normer och värderingar.

I sin granskning beskriver Göteborgs-Posten hur flera lärare är rädda för att diskussioner om frågan skall tolkas som ett försök att spä på främlingsfientlighet. Det får till följd att vi oreflekterat gör val som under andra omständigheter hade varit oacceptabla – som att tvinga på femåriga flickor slöja mot deras vilja. Det kan inte vara vår mening att offentliga institutioner skall agera så. Det är ett agerande som saknar stöd i skollagen och strider mot barnkonventionen.

Det handlar inte heller blott om ett klädesplagg. Dessa förskolor med väldigt liten sannolikhet gjort en ärlig och saklig reflektion när de har landat i att vara tillmötesgående i just denna fråga. Det finns ett tema av att prioritera föräldrarnas religionsfrihet framför likabehandling av barnen. Frågan som uppstår är: Var går gränsen? Kan vi tänka oss att lära ut olika normer, värderingar och kunskaper till barn beroende på härkomst? De allra flesta skulle svara nej. Men då gäller det också att börja leva efter det.”

https://nxt.smp.se/ledare

4 reaktioner till “I Sverige prioriteras föräldrars religionsfrihet framför likabehandling av barn

 1. Om de, föräldrarna inte kan acceptera förskolans regler så får de gå någon annanstans. En kulturyttring med hänvisning till religion är oacceptabelt där som i samhället i övrigt.
  Sedan är det oacceptabelt att de, barnen blir utsatta för det här från föräldrarna sida. Speciellt i Sverige.

  Gillad av 1 person

 2. FN:s barnkonvention är numer svenska lag. ”I juni 2018 röstade riksdagen för regeringens förslag att göra FN:s konvention om barnets rättigheter till svensk lag. Lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter träder i kraft den 1 januari 2020. Beslutet innebär ett förtydligande av att domstolar och rättstillämpare ska beakta de rättigheter som följer av barnkonventionen. Barnets rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar som görs i beslutsprocesser i mål och ärenden som rör barn. En inkorporering av barnkonventionen bidrar till att synliggöra barnets rättigheter. Det är ett sätt att skapa en grund för ett mer barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet”.
  Visst låter det bra? Denna lag öppnar emellertid för att behandla barn olika, för att hänsynen till religion t ex ska gå före svensk lag osv osv.
  Barnkonventionen togs som en nödvändig anpassning av svensk lag till islam och dess syn på barn och barns rättigheter.
  Barnkonventionen behövdes inte i Sverige, däremot kanske den behövdes i många länder där lagar som t ex de svenska inte finns för att skydda barn.
  Sist jag kollade hade Somalia inte godkänt barnkonventionen.

  Gillad av 1 person

 3. Människor som bryter svenska regler och inte vill följa
  Svenska lagar och normer har inget här att göra.
  Att dra in bidragen som straff och utvisa .

  Vi har aldrig accepterat att flyktingar ska komma och leva på våra bidrag
  Och samtidigt förstöra vårt samhälle. Våran kamp till likabehandling.

  Dessa människor kommer en dag vara i alla myndigheter och politiska partier.
  Ska de tvinga alla svenskar att bli muslimer och bära slöja.
  Ska vi gå tvåhundra år bak i tiden.

  Muslimska kvinnor ska inte jobba i skogen. Men vi skickar cansersjuka svenska kvinnor
  Att arbeta i skogen.

  De friska muslimska kvinnorna får hemtjänst men funktionshindrade får det inte.

  Det är en ren diskriminering av svenska folket och svenska samhället som pågår.
  Det är garanterat olagligt men så länge myndigheter är medskyldiga.
  Kommer det bli värre.

  Att svenskar står och ser på och inte agerar är totalt obegripligt.
  Eller är de en av dessa män som gillar att förnedra kvinnor.

  Gillad av 2 personer

 4. Det här är ju, Upp-och-nedvända världen.

  I Sverige följer vi lagar och regler och oskrivna lagar och det innebär inte att föräldrarna ska ha på hijab, niqab eller slöja på sina barn. Det enda som eventuellt kan vara acceptabelt ur ett svenskt perspektiv är slöja som nästan kan jämföras bärandet av sjal.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s