Att dö av svält eller Corona det är frågan – nu slår pandemin till i krigsdrabbade Jemen

Under 2018-2019 skrev jag spaltmeter om det bortglömda kriget i Jemen, men efter att fredssamtalen i Stockholm 2018 först roddes i hamn men sedan sprack rätt omgående med fortsatta attacker som drabbade civilbefolkningen har det varit rätt tyst trots att konflikten fortsatt.

I kriget, som pågått i fem år, har snart en hel generation barn dödats av såväl krigshandlingar som sjukdomar och svält. Enligt uppgifter från WHO har närmare 10.000 personer hittills dött i kriget, varav mer än 2.500 barn och Amnesty International har dessutom dokumenterade bevis på att barn så unga som 8 år har blivit våldtagna av milismän.

Ingen har väl undgått bilderna av skelettliknande undernärda barn i Jemen som kablats ut i media och över 85.000 barn under 5 år har dött av hunger sedan kriget bröt ut, medan tusentals barnsoldater fastnat i Houthiernas nät.

Tyvärr har jag inga goda nyheter att förtälja om Jemen – tvärtom, för nu slår coronapandemin till mot landet. Att hålla avstånd är svårt när man bor i ett krigsdrabbat område och de flesta har inte ens tillgång till rent vatten att tvätta händerna i. Det är med andra ord som upplagt för en humanitär katastrof i landet som redan prövats hårt av svält och kolera de senaste åren.

Det är skandal att kriget fått fortgå så länge utan att omvärlden blandat sig i – hur länge till ska feta handelsavtal med Saudiarabien och goda förtjänster av vapenförsäljning vara ett legalt skäl att fortsätta blunda?

Bildkälla: Politiken, New York Times

En reaktion till “Att dö av svält eller Corona det är frågan – nu slår pandemin till i krigsdrabbade Jemen

  1. Jaa du, hur ska vi komma till tals med araberna, Kina, Iran, USA, Israel och alla andra?? Attans, det tål att fundera på.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s