Två vita män jagade och sköt ihjäl obeväpnad svart man i USA – greps inte förrän video blev viral

Den 23 februari i år gav sig den före detta 25-årige fotbollsspelaren Ahmaud Arbery ut på en joggingtur i Georgia en vanlig söndagseftermiddag när den 64-årige före detta polisen Gregory McMichael och hans 34-årige son Travis fick syn på honom. Området hade drabbats av en inbrottsvåg och de tyckte att han såg ut som en inbrottstjuv de sett på en videoupptagning från en säkerhetskamera.

Männen tog sina gevär och började förfölja honom med sin pickup. I videon ser man en svart man som joggar på vänster sida av vägen, medan en pickup är parkerad på motsatt sida med en vit man i bilen och den andra mannen bredvid. Joggaren korsar vägen och passerar pickupen och skottlossning hörs. Sedan visar videon hur joggaren brottas med en man på gatan med ett gevär och sedan hörs ett andra skott medan joggaren knuffar mannen med geväret. Ett tredje skott avlossas på nära håll och joggaren faller ihop.

Far och son Gregory och Travis McMichael frihetsberövades dock aldrig efter händelsen och Gregory påstod att Arbery attackerade hans son, varför det handlade om självförsvar. Två åklagare som fått fallet på sitt bord har hoppat av på grund jäv och sedan dess har utredningen stått still, vilket lett till stora demonstrationer och debatt i USA. Arberys familj har känt sig maktlösa eftersom ingen velat lyssna på dem. Den här veckan förändrades dock allt när videon, som motsäger McMichaels försvar att de känt sig hotade av Arbery, började spridas i sociala medier. Under gårdagen greps Gregory och Travis McMichael efter att fallet fått nya åklagare som beslutade att frihetsberöva männen efter en dags utredning.

Nyheten har även nått Vita Huset och president Donald Trump lämnade sina kondoleanser samtidigt som han meddelade att han skulle få en full rapport samma kväll.

Ett förfärligt dåd som visar på att rättssystemet fortfarande diskriminerar svarta i USA. Det har genom åren rapporterats om otaliga fall där poliser som skjutit ihjäl svarta undgått straffpåföljd, vilket även genererat upplopp bland de svarta invånarna. Det är heller inte första gången en svart person blir ihjälskjuten när någon misstager vederbörande för att vara kriminell.

Att det här fallet nu håller på att klaras upp var bara en ren tillfällighet – hade inte den här videon läckt ut så hade dessa två svin garanterat undsluppit rättvisan. Dessutom väcker det återigen relevanta frågor om USA:s vapenlagar inte borde ses över.

https://www.aljazeera.com/news/2020/05/ahmaud-arbery-white-men-charged-murder-killing-200508011015947.html

2 reaktioner till “Två vita män jagade och sköt ihjäl obeväpnad svart man i USA – greps inte förrän video blev viral

 1. Är det någon som ser det politiska spelet här i Sverige, dag för dag? T ex Morgan Johansson som nu kliver fram efter att ha gömt sig medan vi ”glömde” alla hans illgärningar. Nu talar han storbröstat om ”stöld från folkhushållet”? Stora ord som han hållit inne med under hela sin period som minister. En bättre vän än Morgan har muslimerna inte i Sverige. Skulle vara MP då, men knappast ändå. Morgans engagemang är mer äkta vara.

  Gilla

 2. Tyvärr är det så att vi alla påverkas av vad man sett och hört.
  Men normala människor skadar inte andra på grund av ras.( Hoppas jag)

  Det är faktiskt föräldrarnas fel om ungdomarna blir kriminella,
  Har aldrig sett en muslimsk kvinna vara ute med sina barn och kolla
  Vad de gör . De släpper ut två tre åringar med syskon. Så vem ska lära dem rätt
  Eller fel.
  Varför är de så stora problem med dessa barn i skolan. Inte för de är mörka eller
  Fattiga.
  De har inte fått rätt uppfostran. Och nu ska de smitta ner våra barn med galenskap.

  Många problem skulle försvinna om de slutar föda barn för att ta över världen
  Och istället föder färre barn och själva uppfostrar dem och ta hand om dem.
  Det är religionens fel och outbildade föräldrars fel.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s