Små ljuspunkter i en dyster tillvaro

Det är lätt att tappa hoppet i dessa dystra tider, men det finns små ljuspunkter som indikerar att vi ändå är på väg åt rätt håll.

Anders Tegnell deklarerade exempelvis igår kväll att Sverige nu har ett R-tal, under 1,0. R-tal används för att mäta spridningen av exempelvis ett virus och är det över 1,0 betyder det att varje smittsam person smittar mer än en person, medan om det är under 1,0 betyder att varje sjuk person inte ens smittar en person. Detta innebär enligt Tegnell att pandemin successivt kommer att ebba ut.

Internationellt ser vi också att det går framåt – dödsfallen minskar i Frankrike, Singapore kommer inom de närmaste veckorna lätta på sina restriktioner, WHO planerar för att gradvis återstarta flygtrafiken, grekiska säsongshotell öppnar för turism den 1 juni och allt fler europeiska länder öppnar skolorna igen.

Även om ingen vet vilken väg viruset kommer ta, slår en del forskare fast att Covid-19 kan finnas kvar i upp till två år, med en andra möjlig våg i höst, så det är inte på något sätt över ännu utan vi får nog lära oss att leva med virusets närvaro som med många andra farliga sjukdomar.

Grekiska hotell har till exempel tagit till flera försiktighetsåtgärder för att erbjuda goda möjligheter till social distansiering med stora lägenheter och möjlighet att äta frukost på rummet samt erbjuda villor med privata pooler. Sedan återstår att se om folk vågar resa när man väl släpper på utreserestriktionerna.

Post-corona kommer så klart göra sitt till och det kommer bli en mycket annorlunda tillvaro för många där planerandet av resor lär få anstå tills bättre tider, men det är ett annat kapitel – att vi går åt rätt håll vad gäller pandemin är ändå ett litet glädjeämne.

Källa: Sydsvenskan, Greek news

2 reaktioner till “Små ljuspunkter i en dyster tillvaro

  1. Det får inte gå FÖR fort att bli kvitt Corona bara, jösses nej! De nya övervakningssystemen av svenskarna måste testas färdigt först, helst. Corona är ju ett sånt utmärkt tillfälle att ta ett fastare grepp över medborgarna så att säga. Mobiler, blodprov, var folk rör sig, vem de känner, vad de skriver, tycker och anser osv.

    Gillad av 1 person

  2. Det låter ju jättebra, om det nu verkligen är så. Om restriktionerna kan minskas lite om en månad så blir många glada. Dock bör man vara lite skeptisk till allt man hör så att man inte häpnar efter ett tag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s