Svårt med social distansiering i Latinamerikas överfulla fängelser

Trots rekommendationer om social distansiering, beslutade myndigheter i El Salvador om att fångar i ett fängelse skulle packas som sillar medan vakter sökte igenom deras celler i helgen.

Ordern kom från president Nayib Bukele efter att 20 personer mördats i landet i fredags och underrättelsetjänsten indikerat att ordern kom från fängslade gängledare.

Social distansiering är svårt att upprätthålla i Latinamerikas överfulla fängelser. Puento Alto-fängelset i Chiles huvudstad Santiago, som huserar 1.100 fångar, har haft det största virusutbrottet hittills bland fängelser i Latinamerika med över 300 coronafall och fångarna är livrädda.

Vissa fängelser har på grund av coronaviruset släppt på restriktionerna och låtit fångarna få ringa oftare till sina anhöriga. I ett fängelse i Buenos Aires, Argentina, med 13.000 fångar har man börjat tillåta videosamtal samt gett fångarna tillgång till sina mobiltelefoner.

Fångarna i ett fängelse i San Pedro, Bolivia, har tagit saken i egna händer och själva beslutat om att förbjuda besökare och nyanlända fångar får sitta i karantän i 14 dagar i isoleringsceller.

Bilden får mig att dra paralleller till Sverige – att fösa ihop fångar på det här viset hade varit en omöjlighet och kränkningsanmälningarna hade haglat samtidigt som media slagit upp rubriker om den ”omänskliga” behandlingen. Här har fångarna riktiga rum som de inte behöver dela med andra, tv på rummet och mat 3 ggr om dagen vars kvalitét är bättre än skolmaten m.m. Det var inte alltför länge sedan någon fånge klagade på att de inte fick den mat de ville ha – jodå klart de ska få specialkost, det är som ett hotell med skillnaden att man inte kan checka ut när man vill. Ibland undrar man om det är ett tillräckligt hårt straff?! Man får lätt intrycket av att det daltas för mycket med människor i det här landet och så även med fångar.

https://www.aljazeera.com/news/2020/04/el-salvador-inmates-crammed-prison-lockdown-200427204528364.html

2 reaktioner till “Svårt med social distansiering i Latinamerikas överfulla fängelser

  1. Vilken absolut vidrig bild!
    Fångar? Vilka är fångar i Sverige? Inte bara de som dömts i domstol och borde slita hund och packas ihop.
    Det finns de som inte dömts, som får usel mat, som får besök, som inte har någon som talar för dem och som närmast packas ihop och ofta får ligga i sin egen urin och värre ändå. De som betalar dyrt för sin plats till skillnad från de som dömts, de får allting gratis fastän de aldrig betalat skatt som regel. De är våra gamla. De som byggde Sverige. De som S nu struntar fullständigt i, för S har nu andra som är värda mycket, mycket mer. Därför att de som omhuldas, favoriseras, som det gullas med ger ju så många, många röster och mandat. Tom älgarna som skjuts dör en lättare död än många gamla. Vilken skam, vilket svek av arbetarrörelsen, ett rent förräderi mot sin egna tidigare medlemmar. Alla dess S-politiker fullständigt utan moral som sviker hela svenska folket.
    Fånge i Sverige? De som dömts borde få betala ett mycket, mycket högre pris för sina illdåd. Som det är nu stämmer deras straff på inget sätt med vad svenska folket anser rimligt. Kindergarten, pjosk, lekstuga, utrymme för allsköns skit. Fy tusan.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar