Utländska säsongsarbetare behövs hos bönder eftersom svenska ungdomar är för bekväma och bidragstagarna tjänar mer på att gå hemma än att arbeta

Jag har tidigare skrivit om de problem som uppstått när Sverige stängt gränserna eftersom utländska säsongsarbetare då inte kan bistå de svenska bönderna, där exempelvis jordgubbar och andra bär måste plockas samt ifrågasatt varför svenska ungdomar i behov av sommarjobb eller bidragstagande nysvenskar som lever ett kravlöst liv inte kan ta dessa jobb istället för att importera utländsk arbetskraft.

Idag ger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström svar på tal om böndernas situation och det är tydligen brist på motivation, intresse samt ork från svenska ungdomar som är problemet. Dessutom spelar praktiska saker in då många saknar körkort och inte kan ta sig till odlingarna.
Odlarna hade hellre sett svensk arbetskraft, men kan inte chansa på att det dyker upp intresserad personal. Grönsaker som inte plockas innebär också stora ekonomiska förluster som kan knäcka företaget.

Det är verkligen synd att man inte tar tillvara på alla dessa inhemska arbetstillfällen på ett bättre sätt, men jag förstår samtidigt hur odlarna resonerar. Den bittra sanningen är således enligt min uppfattning att dagens ungdom är för bekväma och bidragstagarna i sin tur, som verkligen hade behövt komma ut i arbetslivet för att lära sig språket och umgås med svenskar, får in mer stålar på kontot genom att gå hemma än att arbeta för brödfödan. Sverige i ett nötskal!

#varförskamanjobbanärdetlönarsigattgåpåbidrag

Utdrag ur debattinlägget:

”Vi inom LRF samarbetar nu med Arbetsförmedlingen för att matcha arbetslösa eller permitterade till de 8 000 säsongsjobb som under vår och sommar behövs inom trädgårds- och skogsnäringen. Men det går trögt än så länge. Varför?

Konkurrensen inom livsmedelsbranschen är stenhård. Svenska miljöregler och arbetslagar gör vår produktion förhållandevis dyr i en internationell jämförelse. För att kunna vara konkurrenskraftiga och lönsamma har jordbruksföretagen moderniserat och effektiviserat. Det innebär att vi nu har stora professionellt drivna företag med höga krav på att producera både god kvalitet och kvantitet, under den begränsade växtsäsongen för att vara lönsamma.

Hela företagets ekonomi bygger ibland på det som skördas under en eller två månader.
Ett sådant företag är Oberga bärodling i Tranås, där det under jordgubbssäsongen dag efter dag måste plockas fem ton jordgubbar för att nå upp till den volym som butikerna beställt. För att bären inte ska ruttna på fältet krävs att varje anställd plockar hundratals liter jordgubbar. Dag ut och dag in, i regn som sol. Arbetet inleds i gryningen, för att konsumenterna ska få de dagsfärska bär som de vill ha, till ett pris de kan tänka sig att betala.

Att jobba inom det gröna näringslivet borde kunna bli drömjobbet för alla unga svenskar. Inte minst de som har hälso- och träningsintresse. Du blir en viktig del i att förvalta vår natur och bidrar till ett hållbart samhälle. Efter ett dagspass behöver man inte ägna fritiden i gymmet. Tyvärr vittnar många lantbruksföretag om att svenska arbetssökande har svårt att hitta motivationen. En del har praktiska utmaningar, då körkort är ett måste för att ta sig till våra lantbruk och trädgårdsodlingar. Ofta kommer personalen en dag eller två, sedan är orken och även viljan slut. Här skiljer sig den utländska säsongspersonalen från oss svenskar.

De är yrkeserfarna, jobbar oerhört professionellt under hela säsongen och återvänder gärna år efter år. Det skapar en väldig trygghet för arbetsgivarna inom det gröna näringslivet. Vi måste kunna lita på att jobbet görs varje dag. Naturen och djuren väntar inte.

Lönen? Det handlar om riktiga jobb med både anställningskontrakt och arbetsintyg. Inom Gröna arbetsgivare följs Kommunals kollektivavtal. Det gäller oavsett om personalen är från Sverige eller utlandet. Det är inget höglöneyrke eftersom stor konkurrens från andra länder och små vinstmarginalerna pressar oss. För att vi ska få ihop till egen lön jobbar vi som är arbetsgivare långa arbetspass under hela odlings- och växtsäsongen.

Att driva företag inom lantbruket innebär långsiktig planering för att anpassa sig till försäljningskraven. Att odla eller föda upp djur innebär stora investeringskostnader.
Att då chansa på att det dyker upp intresserad personal under säsong är inget alternativ. Grönsaker som inte plockas innebär stora ekonomiska förluster som riskerar att knäcka företaget.

Vi bönder hoppas nu på två saker:
*Att intresset för vårt fantastiska yrke växer bland unga i Sverige. Att arbeta med naturens växlingar och producera hållbara och miljövänliga livsmedel är fantastiskt.

*Att regeringen, i väntan på detta, bidrar till att alla konsumenter får fantastiska svenska primörer i vår och sommar genom att säkerställa att den utländska arbetskraft som redan fått arbetstillstånd verkligen släpps in av vår gränspolis.”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/K3mdxM/vi-bonder-foredrar-inte-utlandsk-arbetskraft

7 reaktioner till “Utländska säsongsarbetare behövs hos bönder eftersom svenska ungdomar är för bekväma och bidragstagarna tjänar mer på att gå hemma än att arbeta

 1. Det är nog en kombination av lata ungdomar och arbetsgivare som vill fortsätta att betala svältlöner.Gästarbetare drar en massa kriminalitet och skit.Mördarna i Markaryd var ju bärplockare från Ukraina.Stäng stäng gränserna för tid och evighet för tjyvapack och mördare från öst.Betala rättvisa löner era snåla bonntjyvar!

  Gillad av 1 person

  1. Dessutom blir det en konkurrensnackdel för arbetsgivare som känner samhällsansvar och anställer svenskar.Det är en myt att folk är arbetsskygga i Sverige.Jag har exempel på motsatsen i min närhet.Justa löner så jobbar nog folk.

   Gilla

  2. Jag håller inte med. Du läste vad han skrev – de måste själva få ihop det ekonomiskt. Dessutom tycker svenska ungdomar överlag att det är jobbigt, tråkigt och vill inte få skit under naglarna. Dagens generationer vill tjäna snabba cash, bli youtubers eller influencer, gamer etc. Helt enkelt göra så lite som möjligt för att få pengar samt ha roligt samtidigt. Inte alla så klart, men många.

   Gilla

 2. Ett typexempel på ett s.k enkelt jobb som borde passa invandrargruppen alldeles utmärkt. Att se skillnad på en mogen och en omogen jordgubbe lär man sig snabbt men problemet är väl att med dagens generösa bidrag blir det nog förlust att ta jobbet.

  Gilla

 3. Arbetslösheten 8 % och stiger snabbt mot 10 %. Samtidigt som det finns jobb. Socialtjänstlagen sägs vara boven i dramat. Men det är inte sant. Ett socialkontor kan ställa krav på att bidragstagaren skall ta anvisat jobb. Skulle arbetsinkomsten inte komma upp till socialbidragsnormen kan kommunen täcka upp. Finns ingen ursäkt att vägra arbeta. Vägrar man så dras bidraget in. Har dagens socialsekreterare och -chefer glömt det?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s