Det ständiga inkluderandet blir för mycket ibland

Jag läser alltid för barnen innan de ska lägga sig och något jag stört mig på de senaste åren och skrivit om tidigare är denna trend med att alla måste känna sig inkluderade i Sverige oavsett härkomst.

Tidigare läste vi barnböcker och då var det alltid något barn som var mörkhyat eller bar hijab och hade ett lämpligt muslimskt namn som var en av huvudkaraktärerna, men jag har försökt bortse från det så gott det går. Numera läser vi ungdomsböcker där karaktärerna i regel är 11-15 år, men även här är detta fenomen återkommande – fast man slipper iallafall bilderna.

Jag förstår mycket väl det goda syftet – att barn och ungdomar som har rötter i andra länder och kulturer ska känna igen sig samt kunna identifiera sig med karaktärerna – men när det förekommer i bok efter bok blir det lite för mycket och känns onaturligt, det märks särskilt i böcker från de senaste tio åren.

Som i de två senaste böckerna vi läst. I den ena är det två svenska ungdomar och så en kille, Abedulahid eller ”Abbe”, från Syrien som har krulligt hår. Helt ok och den som vill kan identifiera sig med honom. Men det räcker inte med det utan man måste förstöra hela spökhistorien genom att dra in att Abbe flydde från det krigsdrabbade Syrien och vilket lidande det inneburit för honom samt detaljer kring hur det gick till. Det är helt irrelevant för huvudstoryn. Jag hoppade över den biten när vi läste, men det är uppenbart att man vill indoktrinera läsaren att känna sympati för människor på flykt.

I den andra boken heter huvudkaraktärerna Wilma och Annie som tillsammans med mamma Anna-Karin är på väg till deras döda farmors gamla torp i Småland tillsammans med mammans pojkvän… Hakim. Givetvis kunde deras pappa inte heta Johan eller Anders för det hade varit för svenskt, nej han heter så klart Hakim.

Missförstå mig inte – det är inget fel med att heta Ali, Abdi, Mohammed, Leyla, Fatime eller Mustafa (för att nämna några), men det knasiga är att det garanterat inte finns några barn- eller ungdomsböcker i Mellanöstern där karaktärerna heter Bengt, Torsten, Erik eller Fredrik till exempel och än mindre Anna-Karin. De har nämligen ingen anledning att klämma in svenska namn i sin litteratur för att blidka de få nordmän som bor i landet, de räknar istället med att de utifrån anpassar sig och anammar sin nya kultur.

Helt rätt så klart och varför vi i Sverige måste göra vårt yttersta för att blidka alla icke-svenskar är för mig en gåta. Överallt måste inkluderandet synas – i TV, radio, annonser, filmer, reklam, tidningar samt i litteraturen. Det är som om vi gjort det till vår livsuppgift att maka på oss för att inte någon ska bli kränkt eller känna sig utanför.

Det är faktiskt helt befängt och när det blir så här uppenbart så blir det bara fånigt, vilket även målgruppen måste känna. Varför kan vi inte bara chilla lite och låta det komma naturligt?

Men i framtiden kommer det här vara en helt naturlig del i folks vardag där svenska folket troligen är i minoritet, så det är bara att försöka vänja sig helt enkelt.

#detnyasverige

6 reaktioner till “Det ständiga inkluderandet blir för mycket ibland

 1. Sten och Flisa Hedenhös (?) brände inte bilar i sagoboken. Om utvecklingen har varit av godo är ett ständigt ämne till diskussion, om det uppmuntras och tillåts.

  Gillad av 1 person

 2. Håller med dig helt ett tag så förde jag lite statestik för att se
  Hur många vit och mörka det visades i reklamen på svensk tv.
  Det var fler mörka och invandrare än svenska ca 60 procent var icke svenskar.
  Var i Grekland för två år sedan och Kroatien innan. De hade varken flyktingar eller
  Invandrare på tv reklamen. Och inga program på andra språk.
  Sverige sticker ut på många sätt men när man sätter andra före sitt lands folk,
  Då är man farligt ute.

  Tänk dig om du jobbade på ett företag men gjorde reklam för ett annat.
  Eller du spelar fotboll men hejar på ett annat lag.
  Då skulle du få sparken direkt och massa otrevliga kommentarer.

  Men det är just det politikerna gör kallar sitt folk rasister samtidigt som de
  Lyfter illigala flyktingar till skyn.

  Det är en allvarlig kortslutning de drabbats av.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s