Värna svenska bönder – köp svensk mat

Bra debattinlägg i dagens Expressen från en av alla våra bönder runt om i landet som ser till att hålla oss flytande.

Jag tycker att alla svenska konsumenter bör tänka till och stödja våra inhemska bönder genom att välja svenska produkter när ni handlar framöver även om det skiljer några kronor. Detsamma bör även gälla alla inköpsansvariga i landets kommuner som borde köpa in svenskt kött och grönsaker till skolmatsbespisningar samt äldreboenden istället för att importera varor från hela världen och sedan kalla det ”klimatsmart”.

#stödvårasvenskabönder

#vifyllerhyllorna

#harvest2020notcanceld

Utdrag ur texten nedan:

”Om vi inte hade våra lager på lastbilar mellan producent och konsument så vore inte problemet så stort. I vår iver att minska kostnader har vi tagit bort våra lager. Vi har inga hemliga beredskapslager längre. Inget bränsle i något bergrum, ingen spannmål för framtida kriser inget försvar att tala om. Och omvärlden har fullt upp med att klara sig själv. Är det inte konstigt att de grupper i samhället som nu klassas som samhällsviktiga – som livsmedelsproducenter och vårdpersonal – är de grupper som vi anser skall ha lägst lön i tider då vi inte har kris?

Jag hoppas att allmänheten i framtiden kommer ihåg vilka som var viktiga, så vi kan få ordning på samhällsviktiga funktioner. Se till så att de kan överleva även i goda tider.

Lantbruket är fortfarande klassat som miljöfarlig verksamhet i miljöbalken. I Norge är jordbruket viktigt för att hålla landet öppet, i Finland är jordbruket viktigt i händelse av krig eller kris, i Danmark är jordbruket en viktig exportvara. Och vi i Sverige är ”miljöfarlig verksamhet”.

Gå in på sociala medier och sök på #vifyllerhyllorna och #harvest2020notcanceld så får ni se vad vi bönder gör för att ingjuta hopp i er konsumenter. Vi jobbar som vanligt för att ge er mat. Vill ni så kan vi försörja er men då måste vi få betalt för det vi gör, och ni konsumenter måste handla våra varor även i tider utan kris.”

https://www.expressen.se/debatt/vi-bonder-borde-alltid-ses-som-samhallsviktiga/

10 reaktioner till “Värna svenska bönder – köp svensk mat

 1. 💚 💚 💚 💚 💚

  Ge kärlek till dem som sliter från arla gryning till mörkrets ankomst för att vi ska äta nyttigt och gott!

  🍏 🍎 🍐 🍓 🍒 🍅 🥦 🥬 🥒 🥕 🥔 🍞 🥖 🧀 🥚 🥩 🍗 🥛

  Gillad av 1 person

 2. Det är inte alldeles omöjligt att det kommer ett idéprogram som innebär att ”landsbygden ska leva”, att det görs möjligt även för ”småbönder” att kunna leva på sitt arbete. Norge har ju en sådan politik. Det är ju lätt att se flera skäl till att så borde ske. Det lokala kommer hursomhelst bli en del av det nya som kommer (jämt det globala och det nationella). Så här långt har det ju uteslutande varit det globala om gällt fram till presskonferensen om Corona, vi minns de svenska flaggorna i bakgrunden, pinsen på kläderna med svenska flaggan, inte en EU-fana eller någon annan fana så långt ögat kunde nå. Så bönder och blivande småbönder, handlare som vill ha lokala marknader, slakterier, en viss återflyttning till ”landet” osv, det kan bli så!
  Sveket från C och MP som övergav landsbygden och miljön hoppas jag svenskarna inte glömmer så lätt.

  Gillad av 1 person

 3. Bönderna behöver djur, insekter för att jordbruket ska fungera. Mp var med och minskade budgeten permanent nyss till Naturvårdsverket vilket slagit hårt mot Artdatabanken och den s k Rödlistan. Mp har aldrig varit ett Miljöparti. De vill inte ha bönder och levande landsbygd. Det är ett utpräglat maktparti som älskar muslimska invandrare mer än svenskar.
  https://www.artdatabanken.se/aktuellt/artdatabankens-nyheter/artdatabankens-tvingas-till-nedskarningar—slar-hart-mot-den-biologiska-mangfalden/

  Gilla

 4. Vi i vår familj har alltid köpt svenska bilar och svenskt kött.
  Frukt och grönsaker är lite svårare men att gynna svenska producenter
  Är viktigt och ännu viktigare i nu. Att Sverige producerar så mycket som
  Möjligt gynnar Sverige och framför allt i Kris tider.

  Vi ska även vara glada att än så länge så är det inte så mycket fusk
  Och bedrägerier i livsmedelskedja i Sverige som ändra länder.
  Men sen vi gick med i EU och deras lagar gäller
  har maten i Sverige blivit sämre.

  Gillad av 1 person

 5. Ja det där EU är ett jävla skit. Givetvis röstade jag nej. Det är som att ha en våldsam och pistolbeväpnad tiggare som flyttat in i ens hem och tar 25 % av allt som är mitt. Spolar inte efter sig på toaletten heller och dricker min öl. Värst är att han bjuder in andra tiggare och festar på nätterna. Han sneglar på min dotter och tar mitt snus och tvingar mig lyssna när han berusad skrålar nationalsånger . Vad ska vi göra åt det?

  Gilla

 6. Ja det där EU är ett jävla skit. Givetvis röstade jag nej. Det är som att ha en våldsam och pistolbeväpnad tiggare som flyttat in i ens hem och tar 25 % av allt som är mitt. Spolar inte efter sig på toaletten heller och dricker min öl. Värst är att han bjuder in andra tiggare och festar på nätterna. Han sneglar på min dotter och tar mitt snus och tvingar mig lyssna när han berusad skrålar nationalsånger . Vad ska vi göra åt det?

  Gilla

   1. JA. Swexit du våta dröm. Det kommer dock inte att ske. Håll alla tummar för att vi inte går med i eurosamarbetet nu när det går åt helvete med ekonomin över stora delar av klotet. Med en egen och självständig valuta slipper vi att de andra länderna kommer hit och tar än mer av vårt för att de ska överleva. Se på Schweiz, de är ett föredöme i alla väder. Folkomröstningar, neutrala, strikta. Schweizerfrancen är hårda grejer. Sverige beter sig som jag vet inte vad. Ja inte Sverige utan de där människorna som svenskarna släppt fram till makten. Det blir inte lätt att få bort dem. Tillåt mig tvivla på att det går. Fortsatt är min prognos att S går starkt 2022 och att övriga partier fjäskar med. S kommer då föra en borgerlig politik (det gör de ju redan nu). Hur gick det till? Hur blir det på första maj, ”upp till kamp emot kvalen….ty internationalen åt alla lycka bär”. Visst låter det genomfalskt? Vilka fanor ska de bära? Sovjets? EU:s eller rentav svenska fanor? Fast då blir väl de 1,4 miljonerna härskna. Kanske behöver vi ändra lite på den svenska flaggan, lägga till nån svart ruta eller så? Ett svärd? En bild på koranen kanske kan hjälpa upp integrationen?

    Gillad av 1 person

 7. Sjukvården som beröms så mycket idag med all rätt kommer efteråt att bli behandlad som vanligt med i allmänhet låga löner,stängda avdelningar ,köer, låg bemanning och fler o fler snabbutbildade afrikaner som ska läras upp för att ta över när siste svensken gett upp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s