Det är inte bara regeringen som tjänar på coronakrisen

Viss media kör på med mer skrämselpropaganda än andra i coronahysterin och en av de värsta är faktiskt Fria Tider som jag irriterat mig på under en längre tid. De har varit en bra källa till information tidigare och fungerat som ett komplement till gammelmedias dimridåer särskilt runt migrationspolitiska frågor, men coronakrisen har de hanterat uruselt genom att gå in stenhårt för att sprida panik med sina domedagsartiklar.

Nedanstående låsta artikel har legat där några dagar och man basunerar ut att bårhusen är fulla tack vare massdöden och att kroppar måste köras till Globen som kanske inte heller kommer att räcka till. 😱

Om man går in och tittar på SCB:s statisk över dödsfall i Sverige de senaste 20 åren så ser man en topp i början av 2000-talet, men sedan går kurvan nedåt. Jämför man jan-april i år med 2019 så är det heller ingen större skillnad i dödsfallen.

Den prekära frågan blir således hur sjutton vi gjorde med alla döda kroppar förra året – för att inte tala om början av 2000-talet när det var bra många fler lik? Varför har det inte skrivits stora rubriker tidigare om detta problem med överfulla bårhus? 🤔

Utan att ta udden av vikten av att vi lyssnar på FHM:s råd och riktlinjer samt utan att förminska de som fått sätta livet till i pandemin, kan man kontantera att budskapet i det här fallet och många andra är överdrivet.

Men panik säljer och media vältrar sig i coronakrisen utan dess like. Jag berättade nyligen om ett reportage på P4 Malmöhus där reportern intervjuade en familj som var ute och shoppade trots coronatider och hela tiden återkom till frågan om de inte var oroade eller hade ändrat sitt liv på något sätt med tanke på pandemin. Familjen sade nej upprepade gånger, men reportern var inte nöjd med svaret och började fråga barnen samma sak. Idag hände det igen när samma radiostation skulle intervjua människor som hade picnic utomhus i Malmö efter jobbet och njöt i det soliga vädret. 2 minuter in i intervjun frågar reportern barnfamiljen som hade fredagsmys med pizza i gräset om de resonerar annorlunda kring fredagsmyset på grund av corona och om de ändrat sina rutiner varpå jag stängde av.🤦‍♀️ Tröttnar media aldrig? Vi vanliga dödliga gör det iallafall!

6 reaktioner till “Det är inte bara regeringen som tjänar på coronakrisen

 1. Är inte det tydligaste beviset på medias prekära oekonomiska situation att det som kan klassas som samhällsinfo läggs bakom betalväggar och med utmanande rubriker som ”Det senaste nytt om Corona” med mera?
  Dåligt omdöme och borde leda till anmärkningar från Pressombudsmannen,¨

  Men även här är det väl som inom de flesta områden numera.

  För övrigt anser jag att Folkhälsomyndigheten kan läggas ner eller beskäras kraftigt som ett fuktträd på våren,
  Rensa ut dåliga grenar i toppen!

  Gillad av 1 person

 2. Jag är lika irriterad på Egor Putilov på Samhällsnytt. Han har varit en bra sanningssägare förut men nu har han helt tappat det. Skräckskildringar. Han försöker ju att argumentera emot mig när jag lägger ut siffrorna från SCB. Det finns ingen överdödlighet i Sverige nu. Vi ligger på snittet. På måndag kommer SCB med antal avlidna fram till 14 april. Jag kan se en liten överdödlighet vissa dagar men hittills i år? Jag skulle tro att vi fortfarande ligger under snittet 2015 – 2019.

  Gillad av 1 person

  1. Instämmer i din bedömning. Putilov har varit bra, men han är inte epidemiolog. Inte ens olika länders experter vet vad som är rätt och fel, statistiken är synnerligen otillförlitlig på detta stadium. Det finns inte möjlighet ens för mycket kunniga och erfarna experter att uttala sig. Det är närmast löjligt att hålla på som Putilov gör. Det sänker trovärdigheten för Samhällsnytt.

   Gillad av 1 person

 3. Instämmer Jenny i din beskrivning av Fria Tider framförallt. Jag har undrat en längre tid över skiftet i deras agenda, vad de syftar till, vem som bestämmer färdriktningen. Det som verkar tydligt är att publicerar man massor med liknande artiklar så skapar de oro. Tankarna hos många kommer att bli att det kanske inte går att lita på myndigheter. Vad händer med läsare som blir oroliga och förvirrade? Hur vill man att de ska tänka, vad vill man uppnå?
  I övrigt är det en banal artikel intellektuellt sett. Får man sälja bilar tjänar man pengar. Får man sälja skyddsutrustning tjänar man pengar. Får man hyra ut kylcontainrar tjänar man pengar. Jag kan upplysa om (fast det vet förstås läsare av denna blogg redan) att de flesta sjukhus på ett tidigt stadium såg till att det skulle finnas kylutrymmen för liken. Många hyrde in olika typer av kylanläggningar. Så bra att en del av ekonomin fungerar. Så bra att de företag som bara levde på bidrag och som skulle gått under annars, så bra att de försvinner. Det är ju den marknadslogik som finns. Vilken lönsamhet ligger det i att sälja dyra ekologiska grönsaker på en dyr adress i Stockholm? Inte skulle jag velat köpa ett sådant företag. Men en genomgång av marknaden för kylcontainrar inför nästa epidemi, kanske skulle den ge något? Långa leasingavtal?

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s