Malta följer Italien och stänger sina hamnar för migranter – får massiv kritik för att de sätter nationens välbefinnande i främsta rummet

Tidigare i veckan deklarerade Italien att landet stänger sina hamnar för migrantbåtar på grund av Covid-19. Igår följde Malta efter och regeringen deklarerade att man inte längre kommer att tillåta migrantbåtar att lägga till på grund av risken för infektionsspridning.

Bara timmar efter att man meddelat att man stänger sina hamnar togs 64 migranter i land på Malta efter att deras båt kapsejsat på Medelhavet. Beväpnade maltesiska styrkor hade följt migrantbåten under några timmar innan en patrullbåt plockade upp dem. De nyanlända möttes av soldater i skyddsdräkter och migranterna hålls nu i karantän.

Regeringen proklamerade dock att Malta inte kan garantera fortsatta räddningsoperationer och att man inte kommer att tillåta räddade personer att stiga i land från och med nu, eftersom resurserna behövs till pandemin.
-”Det ligger i dessa människor intresse och det är deras ansvar att inte äventyra sina egna liv i en riskabel resa till ett land som inte kan erbjuda dem en säker hamn.”

Detta fick dock asylaktivisterna, de så kallade NGO:erna, att gå i taket och i ett gemensamt uttalande sade 13 icke-statliga organisationer som arbetar med migranter och flyktingar att de är chockade av Maltas tillkännagivande.
-”Det är oacceptabelt av Malta att utnyttja Covid-19-pandemin för att kunna strunta i sina skyldigheter för mänskliga rättigheter och äventyra mäns, kvinnors och barns liv. Vi förstår att Malta brottas med utmaningar för närvarande, men vi insisterar på att migranter inte ska offras för en nations välbefinnande. Vi uppmanar därför Malta att garantera att räddningsaktionerna fortsätter.”

Migrantbåtarna fortsätter således att komma trots pandemin. De flesta välgörenhetsorganisationer har dragit in sina räddningsbåtar i Medelhavet, men förra veckan återvände det tyska fartyget Sea-Eye till området. Med stängda hamnar i både Italien och Malta är det dock oklart vart man ska föra migranterna som har Europa som mål.

Det är uppenbart att dessa asylaktivister helt tappat greppet när de kräver att Europas länder ska rulla ut röda mattan för migranter mitt i coronakrisen. Hade dessa dårar inte skickat ut fel signaler genom att hela tiden plocka upp migranter och köra dem till Europa, så hade budskapet för länge sedan gått fram; sluta försöka ta er dit för ingen kommer längre att plocka upp er! Hade även EU:s ledare enats om att stänga Europas gränser så hade effekten varit total; stanna kvar där ni är för porten är stängd!

Måtte denna fars snart få ett slut och att dessa hycklare ens har mage att prata om skyldigheter när de aktivt medverkar till att locka människor i fördärvet. Hur många har inte fått sätta livet till eller fastnat i slavliknande förhållanden i Libyen tack vare dessa godhetsknarkare som saknar både vett och sans samt samarbetar med flyktingsmugglare som profiterar på människor i nöd?

Behöver jag tillägga att flera hundra migranter fortsätter komma till Sverige varje vecka och att de varken testas eller sätts i karantän?!

https://www.aljazeera.com/news/2020/04/malta-takes-migrants-hours-announcing-coronavirus-ban-200410160333984.html

8 reaktioner till “Malta följer Italien och stänger sina hamnar för migranter – får massiv kritik för att de sätter nationens välbefinnande i främsta rummet

 1. ”Vi förstår att Malta brottas med utmaningar för närvarande, men vi insisterar på att migranter inte ska offras för en nations välbefinnande.”
  Nä de vill väl att Maltas egen befolkning ska offras i stället kan man tänka och att hela landet ska sjunka i havet.
  Dessa asylaktivister är faktiskt inte kloka någonstans.

  Gillad av 3 personer

 2. Rimligen borde ett lands ledning värna om landets egna medborgare i första hand även om det inte är så i Sverige.
  Asylsökande och migranter måste vända sig till sitt lands ledning i första hand.

  I Sverige är gränserna stängda sägs det, men … inte för asylsökande som har ett undantag och det finns heller inga obligatoriska hälsokontroller. Klart sämre än hos de man brukar bananrepubliker och är ett mycket stort hot mot den svenska befolkningen. Noll koll!

  Gillad av 1 person

 3. Ja, visst är det märkligt att importen fortsätter. Hur ska man som medborgare förstå detta? Det kan ju knappast vara av ren slentrian, ”vi brukar göra såhär”? Det är ju inte heller överfulla båtar som danskarna stöter bort från sina stränder så att fören pekar mot Sverige? Det är ju en aktiv handling. Jag skulle vara mycket, mycket tacksam om någon kunde ge en klarare bild som hjälper mig förstå hur detta kan fortgå. Mot allt sunt förnuft. I så många år. Men det kanske är ödet? En naturlag likt passadvindarna, ”hå-hå-ja-ja, då var det dags för ett fullastat plan igen”. Undrar sa flundran vem eller vilka som håller dörren öppen och vad den långsiktiga avsikten är….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s