Gripna av militär efter att ha rapporterat om hur krisen slår mot fattiga medborgare

Vi klagar ofta på att vår yttrandefrihet är på väg att strypas i Sverige, men än så länge är den faktiskt väldigt generös och vi kan exempelvis kritisera regeringen, polisen, säpo och media samt diskutera samhällsproblem utan att råka illa ut. Dessutom kan journalister fortfarande ifrågasätta våra styrande och att sända reportage som kritiserar regeringen är inte straffbart.


I andra länder kan man däremot bli gripen om man låter folket vädra sitt missnöje publikt, vilket ett TV-bolag i Jordanien fick erfara tidigare i veckan. Det var i onsdags som inslaget sändes på Roya TV och visade en grupp människor i en fattig del av huvudstaden Amman.


En man berättade att han och många andra inte längre hade möjlighet att arbeta eller försörja sina familjer på grund av coronakarantänen. -”Jag måste skaffa mat till min familj. Vad ska jag göra nu – stjäla eller sälja droger?”


En kvinna berättade att hon är desperat då hennes son som arbetar i affär är tvungen att stanna hemma på grund av nedstängningen och familjen har varken bröd, ris eller socker.


Nu har jordansk militär arresterat ägaren av Roya TV och stationens nyhetschef för att de sände detta reportage om hur vanligt folk drabbas av krisen. Det ska tydligen vara locket på – galet minst sagt!


https://www.aljazeera.com/news/2020/04/jordan-military-arrests-tv-executives-airing-virus-complaints-200410085723853.html

10 reaktioner till “Gripna av militär efter att ha rapporterat om hur krisen slår mot fattiga medborgare

 1. Man kanske inte blir arresterad (än så länge), men så länge som man kan bli portad från diverse medier om man till exempel kopplar läskigheter som publika avrättningar, stympningar, steningar med mera till en religion som tillåter dessa fasansfulla illdåd, så kan man väl inte riktigt påstå att full yttrandefrihet råder i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 2. Situationen i Sverige.
  Ja, man kastas inte i fängelse ( om man inte heter Dan Park) men alltför många förlorar jobb o annat. I varje fall tidigare, det är väl också ett straff?

  Gilla

 3. Blotta det faktum att du Jenny påminner om att det är skillnad på samhällsskick i Sverige och andra länder är ju uttryck för något i tiden. En pyrande oro, kanske en aning om att marken börjat gunga även här?
  Hyllkilometrar har skrivits i ämnet. Folk kunniga i statskunskap, sociologi, idéhistoria, filosofi osv kommenterar fortlöpande vad som händer i Sverige. Så gör också vi och alla andra på nätet. 1921 fick medborgarna i Sverige allmän rösträtt, inklusive kvinnorna. Det var en kamp att nå dit. Sedan många år är utvecklingen i Sverige på väg åt fel håll ur demokratisk synvinkel, det är lättavläst. Postdemokrati kallar man det, en demokrati som blivit alltmer urvattnad. Ansvarsutkrävandet fungerar inte längre. I det läget börjar det helt plötsligt dyka upp främlingar på våra gator, överallt, fler och fler, rena invasionen. De har en kvinnosyn som väl nästan aldrig funnits i Sverige. De har en religion som står över det vi benämner våra lagar, vår demokrati, vårt sätt att lösa livets förtretligheter. Denna företeelse har skyndat på uttunningen av demokratin, i synnerhet som staten och all media upprätthållit en offentlig lögn och en värdegrund som medborgarna inte fått gå emot. Vi kan även i Sverige, det är inte bara i Libanon det sker. Det har varit och är totalt förbjudet att vara EMOT fortsatt import av utlänningar. Den fortsätter oavsett vad vi skriver på nätet. Oavsett vad vi röstar på. Några andra synliga protester i samhället förekommer inte. Oavsett vad vi röstar på fortsätter den.
  Vad kommer då fortsättningsvis hända de närmaste 5-10 åren? Hur kommer demokratibegreppet uppfattas av befolkningen, vad är det som kommer att gälla? Vi kommer säkert kunna fortsätta avlägga varsin röst (styrda av vårt egna beslut eller av ”klanen” eller av annan påverkansmekanism) i valurnan. Våra röster har de sista 10-15 åren som vi alla vet INTE garanterat oss yttrandefrihet vad gäller främlingarna på våra gator. Främlingarna som går så självklart och i bredd på våra gator, som oblygt kräver, som är våldsamma och inte bryr sig ett dyft om vårt sätt att att tänka, leva, uppfatta vad som är rätt och riktigt. De har inte en susning om vår historia. Om 1921 t ex. Vad gör sådant med vår demokrati? Med befolkningen? Med sammanhållningen, tilliten i samhället? Det ser vi ju tydligt.

  Dessvärre är det inte en ”engångsföreteelse”, ett misstag som går att korrigera, detta med främlingsimporten. Omvandlingen av det svenska samhället pågår och kommer fortsätta. Det är svårt att se några goda motkrafter som skulle kunna bromsa den negativa utvecklingen. Inte ens religionen ger oss idéer eller moraliskt stöd för vad vi uppfattar som rätt. Ekonomismen är rå och hård och skadar det mesta. Kulturen står närmast i regeringens tjänst via villkorade anslag och lojalitetsförklaringar i ansökningshandlingarna, annars kommer inga pengar.
  Tro inte att Sverige inte kan komma i ett läge där en tv-kanal stängs ner och cheferna sparkas! Här tillförsäkrar sig regeringen en egen tv-kanal via Telia. Presstöd garanterar regeringen media oavsett marknadsvillkor. Rätt personer placeras på rätt poster, se bara hur Sveriges Radio i stort sett helt har varit en lydig megafon åt regeringen de sista decennierna, inte en megafon som gav röst åt vad majoriteten som skriver på nätet anser. Offentlig debatt av värde förekommer inte, därtill är det alldeles för lågt i tak i Sverige idag. Vi ser alltmer av ministerstyre och att ämbetsmannarollen urholkas. Mer av korruption vilket för främlingarna är en självklarhet i livet.
  Jag är inte optimist, i varje fall inte på ett antal decennier framåt.

  Gillad av 2 personer

  1. Rättvisa, TACK för att Du mentalt förstår när, var och varför den svenska modellen av partipolitiskt styrd rättsstat är upp och ner eller med andra ord helt korrupt i tid och rum.

   Rättvisa, vill, kan och vågar Du här informera Jennys marknad om varför namn på EN svensk domstol inte offentligt i tid och rum är registrerat som bifirma till DomstolsvÄrket med säte Jönköping eller med eget rättssäkert offentligt i tid och rum redovisat svenskt organisationsnummer och säte.

   Glad Påsk

   Gilla

 4. Vilka är det som satt reglerna för debatten och satt stopp för kunskapssökandet i Sverige i decennier?
  Avsaknaden av offentlig debatt och detta att det är så lågt i tak i Sverige för vad man tillåts säga högt, detta har varit starkt bidragande till att vi hamnat där vi hamnat. Majoriteten av befolkningen orkar inte ta in verkligheten (men de kommer göra det allteftersom), man föredrar att blunda, ljuga för sig själva.
  Så, vässa argumenten, svara, ge igen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s