Tusentals läkare kräver att Europa agerar nu och tar emot alla migranter från flyktinglägret på Lesbos innan coronasmittan slår till

Jag har tidigare skrivit om missförhållandena i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos som bara har kapacitet för 2.840 personer, men idag huserar över 19.000 asylsökande. Även andra öar har problem med överfyllda läger, där levnadsförhållandena är odrägliga.


Än så länge har coronaviruset inte nått flyktinglägret Moria, men skulle det få fäste hotar en humanitär katastrof eftersom migranterna lever väldigt tätt sammanpackade och varken har möjligheter att hålla avstånd eller tvätta händerna. Därför har drygt 5.000 europeiska läkare nu skrivit under ett uppror som kräver att 22.000 flyktingar fördelas inom EU, vilket skulle innebära 800-900 flyktingar/migranter till Sverige.


Den holländske läkaren Steven van de Vijver var den som tog initiativ till uppropet och han menar att Europa måste agera nu. Han bekräftar att det finns några fall av coronasmittade på Lesbos, men att viruset ännu inte kommit in i lägret.


EU har nyligen erbjudit drygt 20.000 kr i bidrag till varje flykting som väljer att återvända till sitt hemland, men Steven van de Vijker anser att det är ett gemensamt EU-ansvar att tömma Moria-lägret eftersom det ligger på europeisk mark.-”Det är dags att EU uppfyller löftet från 2016 att varje land skulle ta emot ett bestämt antal flyktingar från Grekland och Turkiet. Det är främst unga personer som finns i lägret som inte ingår i någon riskgrupp. De skulle troligen inte innebära någon större extra belastning på vården om de skulle drabbas av viruset.”


Jag håller fullständigt med om att lägret på Lesbos ska tömmas – det borde gjorts för länge sedan, men de ska absolut inte in i Europa utan så klart återvända hem. Att påstå att det inte skulle innebära någon extra belastning på vården är en sanning med modifikation, bara för att de inte bär på corona kan de ha andra sjukdomar och det blir oavsett en extra belastning på samhället när nya individer ska tas om hand. Många av dessa saknar dessutom legala flyktingskäl och är snarare ekonomiska migranter, vilka vi redan har mer än nog av både i Europa och i Sverige.


Det är egentligen väldigt enkelt – töm lägret och skicka hem alla. Vill man söka asyl får man göra det från hemlandet och de som absolut inte kan återvända hem på grund av förföljelse eller dödshot, kan söka skydd i närliggande länder – det är inte Europas ansvar att vara hela världens samvete!


Det säger sig självt att Europa som just nu befinner sig i en kris på grund av coronaviruset inte har möjlighet att husera migranter och Sverige har verkligen ingen möjlighet att agera humanitär stormakt på nytt i det här läget. Dessutom skulle vi skicka helt fel signaler till nya migranter!


Dessutom drar vi redan vårt strå till stacken eftersom det kommer cirka 400 migranter i veckan till Sverige i snitt – även efter att gränserna ”stängts”. Det innebär utgifter på flera miljarder årligen redan nu och hur det ska gå ihop sig när effekterna av corona blir verklighet är en gåta, så nej vi vill inte addera fler och det är det nog inte så många andra europeiska länder heller som vill – nu handlar det snarare om att i första hand prioriterar sina egna medborgare och det innebär att migranternas hemländer faktiskt får ta sitt ansvar för en gångs skull.


Att Sverige skulle våga gå i bräschen för ett sådant budskap är så klart en omöjlighet, men det finns som tur är andra europeiska länder som inte har ynkryggar till ledare. Vi har helt klart inte sett slutet på det här och förr eller senare måste EU dra upp huvudet ur sanden!


#justdoit


https://www.dn.se/nyheter/tom-flyktinglagret-pa-lesbos-innan-smittan-sprids/

15 reaktioner till “Tusentals läkare kräver att Europa agerar nu och tar emot alla migranter från flyktinglägret på Lesbos innan coronasmittan slår till

 1. Man börjar nu från medicinskt håll förstå varför så relativt många italienska läkare dött, åtminstone initialt. Man menar att det troligen mest handlar om mängden virus som dr utsattes för under ex ett besök. Pat kom till privata små mottagningar i strid ström, ”förkylning”, hostade på dr, många under en dag. Immunsystemet fick aktiveras akut på bred front, kroppen klarade inte av det. Ungefär som när en fiende anfaller med massor fler soldater, raketer osv. Kroppen hinner inte ställa om till ”gerillaförsvar”. Vi får se, sista ordet är inte sagt än, först bortåt 2022 kan man på mer global nivå dra säkrare slutsatser.

  Gillad av 2 personer

 2. Du har så rätt, Jenny! Om hela världen utom de europeiska länderna är offer och vi utan tanke eller förnuft tar in alla som är ”behövande” så blir vi själva offer. En utmärkt självmordsplan och i synnerhet ihop med coronahysterin!

  Gillad av 1 person

 3. När det idag dyker upp listor med namnunderskrifter med någon form av sakkunniga (sk. ‘experter’), så väcker det frågan hos mig primärt om det verkligen i detta fall är genuina och seriösa läkare. Detta med tanke på flertalet sentida ‘expertlistor’, där man protesterar mot [naturliga] klimatförändringar, där namn på t.ex. identifierade byråkrater, studenter, Disney-karaktärer och indiska sexsektledare figurerar … (En expert är någon som kan förklara något komplicerat, på ett sätt som alla kan förstå. Alla som tituleras ‘expert’ klarar dock inte av detta …)

  Listan ger mig uteslutande politiska signaler, då berörda läkare inte kan ursäkta sig med att de inte känner till vad som händer, när man flyttar på stor mängd personer som kommer ifrån områden med smittsamma sjukdomar och bristande sjukvård, till platser med motsatt förhållande. Så många läkare kan omöjligt ha missat den detaljen samtidigt. Man löser inte den här typen av problem med att flytta på dem, utan det sker som alltid bäst på plats. Med bakgrund av deras förmodade kunnande, gör det till uppsåtligt agerande. Vad de uppenbart inte inser i detta läget, i sin iver för politisk korrekthet, leder i praktiken till att de utvidgat problemet och i förlängningen till humanitär katastrof, isf att lösa det. Precis det som de påstår att de vill motverka.

  Steven van de Vijver, som tog initiativet till denna kampanj, inledde sin karriär i ‘Läkare utan gränser’. En organisation som avslöjade sig helt efter 2015, med att namnet syftar på något helt annat idag, än vad det ursprungligen var …

  Gillad av 2 personer

 4. För varje plats flyktingarna tar på intensiven riskerar en svensk att dö.

  Vi har nog alla hört att 6 somalier dött i Stockholm. Men de fick vård.

  Samtidigt som en svensk kvinna som vårdat sin far i Corona och som avled
  Inte fick komma till sjukhuset trots många försök.
  Utan hon dog utan att få vård 58 år gammal.

  Varför och hur kan media skriva om 6 somalier och direkt satsas politikerna
  massa pengar på mer information. Fastän det finns massa..och Trots att de fått rätt vård.

  Samtidigt som ingen nämner kvinnan som dog för hon nekats vård. Vilket lidande hon fick
  Genomgå och hennes familj. En Alvedon räckte till hennes vård ansåg sjukvården.

  Det hade de aldrig vågat säga till en somalier de får och kräver akut vård för öronvax.

  Så vet vi inte hur många andra som drabbats.

  Ingen svensk ska prioriteras bort för flyktingar.

  Inget annat land skulle göra det och det är dags att svenska politiker gör sitt jobb.
  Sätter Sverige först och svenska skattebetalarna först, som faktiskt är deras arbetsgivare.

  Kan de inte fullfölja sitt jobb så kan de avgå.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s