Lite perspektiv återigen

Braskande rubrik och det är så klart förfärligt med alla döda i Italien. Samtidigt har 12.400 smittade friskförklarats.

Intressant i sammanhanget är att en studie som publicerades i slutet av förra året har undersökt influensans påverkan på dödligheten i Italien under perioden 2013-2016 och resultatet sammanfattas nedan.

*Under vintersäsongen 2013/14 till 2016/17 registrerades 5.290.000 fall med influensaliknande symptom i Italien, motsvarande en förekomst på 9%.

*Över 68.000 dödsfall hänförliga till influensaepidemin uppmättes under denna period.

*Italien visade en högre dödlighet hänförlig till influensa jämfört med andra europeiska länder – särskilt bland äldre.

Nu vet vi att Covid-19 inte är ett vanligt influensavirus och självklart ska vi ha respekt för coronaviruset, följa de restriktioner som FHM gått ut med samt visa hänsyn, men det är också viktigt med perspektiv i denna galna tid.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

10 reaktioner till “Lite perspektiv återigen

 1. Pandemi och corona?
  Är det en pandemi vi upplever, eller är det en ”normal” influensaepidemi?
  2018 avled ca 2000 personer av influensa i Sverigepremiär och ingen ”lyfte på ögonlocken” för det?
  Är hela detta ”spektakel” något för media att håva in stålar och flytta fokus från våra verkliga problem i Sverige?
  Jag förstår att sjukvården lider, men hur resonerade de 2018, med de dödstal som figurerade då?
  Att allt sker ”plötsligt” nu, förringar inte siffrorna från 2018🤔

  Gillad av 1 person

   1. Jo vi är sårbara.
    Intensivvårdplatserna räcker inte till om det blir många fler än vanligt.
    Överallt på nätet kan man läsa om människors oro för att inte få den vård man behöver för att överleva.

    Gillad av 1 person

 2. Det krävdes bara sunt ”bondförnuft” för att se konsekvenserna för svenska samhället av en pandemi. Det är som i krig, offer krävs, hur ska systemet överleva på bästa sätt. Det etiska kommer direkt upp på bordet först, ”vilka ska få vård, vilka ska inte få vård”. Filosofer har nu varit med och utformat Socialstyrelsens riktlinje för prioritering inom vården. Vilka faktorer har man då att hantera tror ni när riktlinjerna utformas? Kanske inte bara nyttoaspekten, dvs den som har bäst chans att överleva är den som ska få vård. Har det i Sverige funnits andra faktorer som man tagit hänsyn till? Sådana frågor kommer självklart upp direkt, ”de rika, de med bäst kontakter”, osv, de är de som kommer få bäst vård. Jag tog dag 1 upp ett exempel på det val som måste göras i en sådan situation och ville illustrera vilket moraliskt svårt dilemma det är. Ska en 40-årig somalier som precis flugits in i landet och som blir svårt sjuk i Corona, ska han/hon få respiratorn före en svårt sjuk 75-årig svensk som också blir svårt sjuk i Corona och behöver respiratorvård? Svensken har ju arbetat hela livet och betala skatt som täcker kostnaden för många respiratorer. Exakt dessa val har gjorts nu i Sverige. Det finns många somalier på intensivvårdsavdelningarna på Stockholmssjukhus. Vad är rätt, vad är fel? Vem ska få bestämma vad som är rätt och fel? Se där, dominokonsekvenser av att inte ha förankrat det stora insläppet av immigranter hos befolkning i Sverige! Vad sår det för frön i det svenska samhället, vad kommer det att lämna för spår i folks medvetande, deras handlingar? Filosofer pekar på att när rättvisa råder då kan människor acceptera svåra saker. Hur är det i Sverige idag, råder det rättvisa?

  Gilla

 3. En av orsakerna till den stora anhopningen av Coronafall i Lombardiet (Bergamo) tror man var den fotbollsmatch som hemmalaget Atalanta genomförde med 70.000 åskådare, de flesta från Lombardiet. Jubel, kramar, kyssar, fest på barer efteråt då Atalanta vann…..Corona fanns där också och följde med dem hem…..

  Gilla

 4. Bra med ett sunt perspektiv på tillståndet i coronatider problemet med denna influensa är väl att den är svårare än de hittills och sprids fortare så många även yngre behöver vård samtidigt

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s