Väger klimatsmart upp matsvinnet och underpresterande elever?

Jag har otaliga gånger skrivit om skolmaten som lämnar mycket att önska och tyvärr är det många gånger per vecka man får höra att maten inte var god och att de knappt åt något.

Idag är det till exempel ”klimatsmart: vegetarisk gryta med kokt potatis” – inget alternativ alls, trots att det alltid finns vegetariska alternativ de dagar det är kött, fisk eller kyckling. Då vet man redan på förhand att de inte kommer att äta särskilt mycket.

 1. Varför diskrimineras köttätare?
 2. Hur kan det vara klimatsmart när man måste importera grönsakerna så här års?
 3. Är det värt att i klimathysterins namn låta våra barn underprestera i skolan eftersom de inte får tillräckligt med energi?

Varför slopar man inte bara hela klimatsmartmenyn och återgår till att servera vanlig husmanskost som barnen äter, varför då även matsvinnet minskar?

Nej då säger tjänstemännen i kommunen som ansvarar för skolmaten – det här är helt riktigt!

Jag brukar skicka med barnen extra frukt eller smörgåsar, men det är långt ifrån alla barn som har det så, av såväl kostnadsskäl som tidsbrist.
Vad gäller högstadieelever verkar många gå och handla chips eller godis i affären eller äta på snabbmatsrestauranger istället för att äta skolmaten. De som har pengar vill säga.

Det blir således en klassfråga huruvida eleverna i grundskolan ska orka med hela skoldagen och prestera på topp – mycket beklämmande att våra styrande inte kan tänka till i denna viktiga fråga där det finns mycket som kan förbättras!

8 reaktioner till “Väger klimatsmart upp matsvinnet och underpresterande elever?

 1. Matkostnaden för en inlagd åldring på ett specifikt servicehus i Sörmland (svindyr månadsavgift), kostnaden för en lunch är nu budgeterad till strax ovan 5 kr. Jfr fängelser. Skolmat, oj, oj, har vi råd med det? Kanske ska be SIDA om lite nödhjälp just nu till skolorna?

  Gillad av 1 person

 2. Lokalproducerad mat såklart osv. Arbetstillfällen. Tror EU inte gillar det. Vore fint även om vi även haft mest lokalproducerade invånare också.

  Gillad av 1 person

  1. ”Vore fint även om vi även haft mest lokalproducerade invånare också.”
   Det är ju precis det vi har, lokalproducerade genom invandring.

   Gilla

 3. Man undrar vad barnen till våra politiker äter?
  Man förstå att kriminalitet ökar bland ungdomar,kriminalvårds mat budget är 4 till 6 gånger högre än skolan.enlig Achberg har intagna flera mat rätt att välja emellan.

  Gilla

 4. Vi måste hålla uppe villfarelsen att våra kor och biffdjurs pruttar är ett dödligt hot mot klimatet så det är säkert bättre att frakta hit grönsaker med båt från hela världen i Mp land där det är förbjudet att tänka om man vill vara med vid köttgrytorna själv.

  Gillad av 1 person

 5. Vad gäller högstadieelever verkar många gå och handla chips eller godis i affären …

  – Ja, det känner man igen där jag bor. Berörd butik lär inte klaga …

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s