Använd pengarna rätt – sluta manipulera stränderna för badarnas skull

Riktigt bra insändare i Ystads Allehanda för en gångs skull och det handlar om stränderna runt de östliga och sydliga kusterna i regionen, där politikerna år efter år lägger stora summor av våra skattepengar på att försöka motarbeta naturen genom att flytta sand.

I en tid när kommunerna blöder är det inte prioriterat att fortsätta med detta idiotprojekt bara för att tillfredsställa turistnäringen. Låt naturen ha sin gång!

#prioriterarätt

______________________
”Alla som bor och lever vid öst- och sydkusten vet att vattenbrynet och vattenståndet ändrar sig så gott som varje dag. Och speciellt vid stormar från östan här längs Skånes sydkust och Hanöbukten.
Det är då bara att acceptera att badstranden ibland blir smalare och ibland bredare. Det blir fortare djupt eller mera långgrunt. Sanden längs våra kuster rör sig alltid, fram och tillbaka. Så fungerar vattnet/naturen! Har alltid gjort så.


Vissa år har vattnet gått långt upp i garnhängena på våra kustsamhällen, ända upp till husen och andra år har man kunnat gå torrskodd utanför hamnpirarna.


För några år sedan dök en forskare, tillika professor i vattenresurslära, upp och påstod sig kunna ”läsa en strand”. Han lyckades inbilla politiker och andra genom påståendet, att om man hämtade sand en bit utanför kusten, tömde ut den över våra badstränder, så skulle sanden stanna kvar därinne. Tänk detta hade vi, redan när vi var mycket små barn, försökt oss på i mindre skala med våra spadar och hinkar. Att bygga borgar, som tyvärr av nattens vågor spolades ut i sjön igen, var ett ständigt återkommande ”jobb” för oss.

Hur många stenar vi än plockade ovanför stranden så kunde de inte hålla emot vågorna. Många som under flera årtionden upplevt stormarnas krafter på nära håll insåg att förslaget var ett mycket dyrbart aprilskämt.

Men protester tystades ner, professorn fick till och med en egen brygga uppkallad efter sig i Ystad. Hur många ”hövder” som än byggs hjälper inte för evigt. Det havet tar – det tar det.

Vid varje ny storm fortsätter stranden att naggas i kanten eller breddas det vill säga ändra utseende.

Men naturen reparerar själv kuststräckan – precis som den alltid gjort. Kanske inte till exakt samma utseende som förra året, men det är skönheten med vår kust – att den förändras.

Vi som vuxit upp  med havets och vindens växlingar vid stranden vet att vattnets makter är starkare än teoretiska modeller i ett laboratorium. Och det måste respekteras.

Att manipulera en strand bara för att badande ska få större utrymme för solparasollerna eller att bygga bostäder ända ner till vattenbrynet är att störa naturen på ett icke-acceptabelt sätt.

Det var kanske just vattnets skönhet och styrka som lockade till stränderna. Hur dessa sandsugningar påverkar havsbotten ute till havs vet man ännu inte. Åsikterna är delade bland forskarna.

Vilken påverkan har experimenten dessutom på de befintliga sanddynernas miljö, för även i dem finns det liv. Och vad gör det mot hela den naturliga, ursprungliga miljön runtomkring?

Projektet är inte helt gratis och snart borde man väl inse att det hela är ett Sisyfosarbete. Ett väldigt dyrt, flerårigt kostsamt jippo har det blivit. Till vilken nytta? Vad blev resultaten efter  stormarna nu i vår?

Kerstin Cedergren
Vitemölle”

11 reaktioner till “Använd pengarna rätt – sluta manipulera stränderna för badarnas skull

 1. Om stranden är bred eller tunn, eller vattnet står högt eller lågt saknar betydelse. Själv blir jag mer besviken på korrumperade strandnära byggen och importen av barnavlande sekterister som sitter och glor surmulet på oss svenskar under träden fullt påklädda. Om jag vore folkvald konung skulle alls sådan skit försvinna omedelbart, eftersom det är förargelseväckande.

  Gilla

  1. Tidigare fanns det en spray som var väldigt effektiv, den gjorde så att all skit försvann.
   Vill minnas att de demonstrerade hur den fungerade i programmet Lorry.
   Har sökt efter den, eftersom min sprayflaska blev tom, men uppenbarligen är den förbjuden numera…

   Gillad av 1 person

 2. Sverige slänger pengar i alla hav, sjöar och öknar som finns. I alla väderstreck. Ideligen. Sedan ett sekel. Oförtrutet, under ekande applåder från visst håll.

  Gilla

  1. Det som har pågått i ett sekel kan man exemplifiera utifrån en man som tillhörde (S) innersta cirkel från 1900-talets början till pensionen ≈ år 1955.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/TorstenNothin

   Från hans memoarer: (slutet)

   ”Det svenska folket är dömt att upptäcka att dess välstånd har offrats på den falska solidaritetens altare”.

   Gillad av 1 person

   1. Intressant!!! Har märkt att många svenskar fortfarande tror att vi har det så bra jämfört med hur det är i andra länder, tandvård, olika typer av bidrag, standard på skolor, sjukhus, rättigheter osv. Ett uttryck för detta är de ofattbart stora summor som i statlig regi via olika organisationer får svenskarna att skänka – utöver vår hårda beskattning, utöver allt man stjäl från oss och skänker utomlands….dårarnas paradis snart i Sverige….
    Det var verkligen en insiktsfull man.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s