Kvinna attackerad på öppen gata i Iran eftersom hennes hijab inte dolde allt hår

En video som visar en man som attackerar en kvinna i Iran har gått viral och skapat stor ilska på sociala medier. Kvinnan attackerades på grund av att hon var en ”dålig hijabi” – en term som används av iranska myndigheter för att referera till kvinnor som inte bär hijaben enligt reglerna. Det är ofta kvinnor som lämnar delar av sitt hår synligt.


”Dåliga hijabis” i Iran blir ofta trakasserade av landets moralpolis som går under namnet “Gasht-e Ershad,” men även Basij-medlemmar (paramilitär milis som består av frivilliga) och vanliga regimtrogna människor går till attack.


I videon, som kan ses i artikeln, ses en skäggig man mitt på ljusa dagen förfölja och attackera en kvinna som man möter på gatan. Kvinnan försöker sedan slå tillbaka. Mannen är mycket våldsam och jag är förvånad över att andra inte ingriper utan istället betraktar det hela.


Den iranska journalisten och aktivisten Masih Alinejad twittrade:”Nästa gång de säger till dig att hijabtvånget är en småsak, visa dem den här videon… många iranska kvinnor upplever det här.”
Några iranska användare säger sig ha identifierat förövaren och har delat personlig information om vederbörande som hans namn och adress. Hoppas de griper honom snarast, men antagligen anser de väl att han inte gjort något fel eftersom det enligt regimens synsätt är kvinnan som gjort fel och därför ska straffas.


Bedrövligt och i Sverige bejakar vi användandet av hijab – även på små barn! Obegripligt!


https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/03/12/Video-Man-attacks-woman-in-Iran-for-being-a-bad-hijab-.html

2 reaktioner till “Kvinna attackerad på öppen gata i Iran eftersom hennes hijab inte dolde allt hår

 1. Samtidigt kommer ny info om att den 32-åriga iranska schackdomaren Shohreh Bayat som jag skrivit om tidigare, har sökt asyl i Storbritannien. Under schack-VM i Shanghai bar hon sin hijab läst hängande, vilket iransk media uppmärksammade. Det iranska schackförbundet krävde då att hon skulle justera sin hijab enligt reglerna och dölja allt hår så det blev mer konservativt. Förbundet krävde att hon skulle fotograferas med hijaben på rätt sätt, men Bayat vägrade.

  Kort efteråt fördömdes hon av iransk media för bilder som tagits i en viss vinkel så att det såg ut som om hon inte bar hijab trots att hon bar den löst sittande. Förbundet krävde att hon skulle skriva på ett dokument där hon öppet deklarerade sitt stöd för hijab, men Bayat vägrade även detta.

  Bayat visste att straffet i Iran för att inte bära hijab är fängelse, indraget pass och 70 piskrapp, varför hon insåg att hon måste fly. Hon utmanövrerade således iranska myndigheter och flydde till Storbritannien. Efter att ha landat i London sökte hon asyl direkt.

  https://www.arabnews.com/node/1640196/middle-east

  Gilla

 2. Användandet av jihab har ingenting med religion att göra,det är endast en makt faktor reserverade till mön,för att förslava kvinnan.och detta har svenska institution accepterat och tillåtit.och sverige kallas för demokratiskt,säger sig vara försvarandeav mänsliga rättigheter,och främst när det gäller jämdtällighet.vilka lögner ska vi met svälja???

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s