Dags att slå ihop svenska kommuner för att spara pengar och ge bättre service?

Intressant debattinlägg i dagens Expressen som väcker frågan varför vi i Sverige inte gör slag i saken och slår ihop flera av landets kommuner. Jag tycker definitivt att skribenten har en poäng, men som han själv säger – är det ett svagt intresse från kommunalråd och politiskt anställda eftersom ingen vill förlora varken sin maktposition eller sin höga lön.

Det är väl ungefär lika stort intresse för det som att landets riksdagsledamöter skulle gå med på att sänka sina löner och minska förmånerna som också hade behövts. 🙄

#followthemoney


”Sveriges genomsnittskommun har 35 612 invånare. Mediankommunen ligger dock på ca 15 300 invånare. Detta innebär att hälften av landets kommuner har 15 300 invånare eller lägre. Sveriges minsta kommun Bjurholm har 2 408 invånare.

Kommunerna har kommunalråd, kommunchefer, chefer för olika förvaltningar såsom gator, energi, sociala frågor, etc. De flesta av Sveriges kommuner har dålig ekonomi och får bidrag från staten. Det enda som hörs i debatten är att statsbidraget måste öka. Några få, som S-kommunalrådet i Bergs kommun, föreslog att man skulle bilda en kommun av hela Jämtland. Det blev inget gehör, i stället utfrysning.

Vad är det som gör att inte kommunsammanslagningar förs upp på agendan? Orsaken torde vara enkel. Partiernas kongresser har en majoritet av kommunalråd och politiskt anställda. De flesta av dessa har löner och förmåner som de aldrig skulle ha en chans att få utanför politiken. Många har kommit från anställningar – om de haft någon – där de haft betydligt lägre lön och villkor. ”Follow the money”, som man brukar säga.

I Sollefteå tjänar kommunalrådet 52 413 kr och kommunchefen 63 000 kr. Medianinkomsten i kommunen är 20 806 kr. Sollefteå har det lägsta kvadratmeterpriset för villor i hela Sverige, enligt Svensk fastighetsförmedling. Man lever således väldigt bra på en kommunalrådslön eller kommunchefslön i Sollefteå.
Betydande besparingar skulle alltså uppnås med kommunsammanslagningar, inte minst genom reducering av antalet chefer på olika nivåer.

Sollefteå kommun erhåller årligen 23 449 kronor per invånare i statsbidrag och utjämning. Västernorrland är ett fattigt län och förmodligen också det sämst skötta. En sammanslagning av Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner till en kommun – och Sundsvall, Timrå och Ånge till en annan kommun – skulle vara en bra start. Målet bör vara att ingen kommun ska ha under 100 000 invånare. En sammanslagning skulle inte bara spara pengar och möjliggöra en skattesänkning, utan också ge bättre service.

20 procent av fastigheterna på Gotland ägs av Stockholmare. Härtill kommer bostadsrätter. Gotland blev en kommun 1971. Möjligen skulle kommunen kunna sammanslås med kommunerna på Öland, men troligen mindre lyckat med några fastlandskommuner. Det finns dock mer kreativa lösningar. Att döma av färjebeläggningen bor Stockholmare och andra som äger fastigheter eller bostadsrätter ofta på Gotland året runt. Distansarbete gör att det nu är lättare att arbeta oberoende av lokalisering.

Skulle Gotland våga sänka kommunalskatten till 29 kr (i dag 33,60) skulle förmodligen många Stockholmare skriva sig på Gotland. Det skulle räcka med att cirka 2 500 skrev sig där för att intäkterna skulle bli desamma.
Blickar vi norrut igen borde Härnösand mer medvetet satsa på att bli en sovstad till Sundsvall och Timrå. Man skulle inte ens behöva sänka skatten, då boendekostnaderna är mycket lägre än i Sundsvall.
Slå ihop kommuner och släpp in kreativiteten!

Av Magnus Lagerkvist
Vd och grundare av managementkonsultbolaget Lagerkvist & partners”

https://www.expressen.se/debatt/sla-ihop-smakommunerna-sank-de-hoga-skatterna-/

3 reaktioner till “Dags att slå ihop svenska kommuner för att spara pengar och ge bättre service?

 1. Detta har diskuterats politiskt i många och i många omgångar. Senast i februari i år lämnades ”Kommunutredningen” till regeringen. Det finns detaljerade förslag kring hur kommunsammanslagningar skulle kunna gå till både geografiskt och rent praktiskt. Man har givetvis tittat sig kring i omvärlden för att se hur man löst det där, t ex i Norge där landsbygden kan överleva på ett helt annat sätt genom politiska beslut. Det som präglat politiken i frågan kan bäst beskrivas som handlingsförlamning. Se bara hur det som en gång var landsbygdspartiet i folkdräkt och stark känsla för landet, nämligen centerpartiet, nu har blivit ett parti som i praktisk politik övergett landsbygden och i stället klätt sig i hipsterskläder. S, som visade handlingskraft med sin sociala ingenjörskonst under många decennier, orkade/ville inte visa handlingskraft i frågan, man satte sig i stället i samtal med imamerna, kanske kunde deras proselyter fylla de små kommunerna med sprudlande energi, småföretag osv. V har haft fullt upp med att hitta rätt kampsång som både skulle låta klasskamp men ändå inte samtidigt som de var totalt ovilliga till någon form av seriös debatt och förståelse.
  Så nu föder kvinnorna i baksätet på en bil, folk har sittstrejker sedan åratal för sjukvård, BB, polisstationer osv osv.
  Idag har man seminarium i riksdagen med en inbjuden ukrainsk filmregissör som suttit i fängelse hos ryssarna pga bråk kring Krimhalvön. Han är inbjuden och debatten är viktig. Sverige retar upp Ryssland allt vad de kan. På radion får vi sinnessjukt mycket rapportering från demokraternas process att utse presidentkandidat. Kina retar Sverige upp så gott de kan, Kina som är den ekonomiska stormakten. Detta är regeringens prioriteringar liksom att varenda ansökan till vetenskapsrådet från våra forskare inom ALLA områden måste svara på ett antal frågor om genusperspektiv typ ”hur kommer din forskning gagna genuskampen ”? Svårt att se hur forskning om framtagning av nya material för byggindustrin kan gagna genuskampen.
  Så ser regeringens prioritering ut, så har decennierna gått och det är förklaringen till att landsbygden ”avfolkas” på människor som inte kan försörja sig där, som betalar skatt men inte får service för pengarna. Så ser det ut för landsbygden där staten tar råvarorna utan att ge tillbaka. Mer finns att säga, många seriösa och kunniga personer har skrivit förgäves i saken genom decennierna. Men, flathet mot islam och att föra genuskamp och att tysta folket har varit det viktigaste för makten, so far…..men snart, när industrin får olika problem, få se hur det blir då…..

  Gillad av 1 person

 2. Märkligt…. sammanslagningar har ju skett flera gånger och javisst visst ha man sparat pengar… kanske MEN förvisso har service osv försämrats…. och då är det inte besparingar per se utan mer att man har ett lägre pris för en sämre vara….. kanske Sandviken borde användas som exempel 500miljoner per år bara för lilla Sandviken inte illa gissar att man tjänar ännu mer nu……
  En riktig besparing vore att både politiker och tjänstemän jobbade på fritiden i stället och satsade pengarna på de som gör nytta dvs vård, omsorg osv….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s