Migrationsutredningen – ännu ett spel för gallerierna

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard skriver idag ett intressant debattinlägg i Aftonbladet som påvisar att regeringens tillsatta migrationsutredning bara är ett spel för gallerierna och man har inga ambitioner att göra det som krävs, snarare handlar det bara om att tillmötesgå Miljöpartiets obalanserade krav.

Om fem månader ska man presentera sitt resultat och man har fortfarande inte berört de viktiga basala frågorna. Med den akuta migrationskrisen vid tröskeln till Europa torde det vara läge för samtliga partier att ta sitt förbannade ansvar och ändra lagstiftningen omgående!

Det är för övrigt intressant att M tagit över migrationsfrågan från SD som hörs allt mer sällan i debatten, medan M varje vecka trycker på om mer strikt politik. Min gissning är att det är medvetet eftersom M ska bära ledartröjan vid en konservativ regeringsbildning.

#körövermiljöpartiet


”Förra veckan öppnade Turkiet sin gräns så att migranter obehindrat kan ta sig in i Europa. Samtidigt håller inte den sittande migrationsutredningen rätt kurs för att Sverige ska få en begränsad och hållbar invandringspolitik. Vi är på riktigt bekymrade över att våra förslag för en mer hållbar invandring ännu inte diskuterats.

Sverige kämpar fortfarande med sviterna av migrationskrisen 2015, men också med konsekvenserna av en lång tids generös invandringspolitik i kombination med en dålig integrationspolitik.

Utanförskapet växer, med trångboddhet, kriminalitet och hög arbetslöshet bland utrikes födda. Många barn lär sig inte tillräckligt bra svenska och alltför många kvinnor lider under hedersförtryck.

Det är uppenbart att Sverige inte återigen kan hamna i en situation som är i närheten av migrationskrisen 2015 om vi ska klara att vända utvecklingen.

Situationen i Turkiet understryker betydelsen av breda politiska åtgärder för att åstadkomma en stram och långsiktigt hållbar invandringspolitik. Därför är det minst sagt bekymmersamt att den sittande migrationsutredningen hittills haft fokus på att mjuka upp den invandringspolitik som gällt sedan 2015.

En självklar utgångspunkt borde vara att Sverige i sin invandringspolitik inte kan på punkt efter punkt avvika från andra nordiska och europeiska länder.

Vi borde inte behöva diskutera om det ska finnas språk- och försörjningskrav för permanent uppehållstillstånd. Eller om det ska finnas ett försörjningskrav vid anhöriginvandring. Vi borde inte acceptera fler gymnasielagar eller fler grunder för uppehållstillstånd.

Om fem månader ska migrationsutredningen presentera sitt resultat. Det är en skarp deadline som måste hållas om lagstiftningen ska hinna gå på remiss och beredas i riksdagen innan den tillfälliga lagen löper ut den 20 juli 2021. Annars börjar den tidigare utlänningslagen att gälla igen och invandringen skulle då otvivelaktigt öka. Det skulle vara helt ohållbart.

Det som utredningen nu måste ägna sig åt är bland annat de ingångsvärden som Moderaterna presenterade inför utredningen och som vi återkommande har lyft sedan utredningens arbete påbörjades. Det handlar om tre centrala frågor:

VOLYMMÅL. Precis som vi har mål i klimat- och finanspolitiken bör även invandringspolitiken drivas av ett mål, som tydligt kopplas till vår integrationsförmåga. Vi anser att volymmålet bör ligga i nivå med våra nordiska grannländer och bli en viktig styrning för politiken att tänka långsiktigt och konsekvent. Ett överskridet volymmål ska däremot inte vara en avslagsgrund för en enskild asylsökande. Volymmålet står inte i strid med asylrätten.

STÄRKT ÅTERVÄNDANDE. Det är ansvarslöst att utredningen för en långsiktigt hållbar invandringspolitik ännu inte har diskuterat hur vi kan stärka återvändandet. Efter statliga Delmis rapport borde det inte råda någon tvekan om vikten att ett nej faktiskt betyder ett nej. Men så ser det inte ut i dag. Spårbyte, gymnasielag och amnestier underminerar den reglerade invandringen och försvårar myndigheternas arbete. Vi borde i stället diskutera hur vi säkrar fler förvarsplatser och återvändandeavtal, och hur vi använder alla politiska verktyg, inklusive biståndet, för att länder ska ta tillbaka sina utvisade medborgare.

KVALIFICERING IN I VÄLFÄRDEN. Asylrätten handlar om att söka och få skydd, inte om en ovillkorlig rätt till förmåner och bidrag. Sverige tillämpar bosättningsbaserade välfärdsförmåner. Det betyder i praktiken att den som är nyanländ får tillgång till viktiga förmåner från dag ett. Vi tycker i stället att man i större utsträckning ska kvalificeras in i välfärden genom arbete, permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Det stärker drivkrafterna till arbete och den långsiktiga finansieringen av vår gemensamma välfärd.

Direktiven till migrationsutredningen var mycket snäva, vilket Moderaterna tidigt ifrågasatte. Anledningen till att vi valde att komma till förhandlingsbordet var att det fanns en möjlighet för oss ledamöter att själva lyfta in viktiga frågor i utredningen.
Men tiden är nu knapp och våra frågor har ännu inte berörts i någon närmare utsträckning. Det börjar alltmer framstå som tomma ord från regeringen att oppositionens frågor också skulle ingå i utredningen.

Att socialdemokraterna dessutom tycks mer angelägna att tillmötesgå Miljöpartiet än att vara med och skapa en hållbar invandringspolitik gör oss än mer bekymrade. Utvecklingen i Turkiet bekräftar att det är hög tid att nu ändra fokus.

Maria Malmer Stenergard, Migrationspolitisk talesperson (M)”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/g7APAJ/sverige-behover-en-stram-migration-nu

5 reaktioner till “Migrationsutredningen – ännu ett spel för gallerierna

 1. Låter bra, men kan inte låta bli att vara skeptisk, med tanke på att Reinfeldt och hans anhängare fortfarande finns med i bilden. Är det genuint eller en skenmanöver?

  Gillad av 1 person

 2. M M Stenergaard för fram kloka och viktiga synpunkter. Hoppas på det bästa när det gäller verkställighet.

  Eftersom Ursula von der Leyen deklarerat att EU ska försvara gränsen mot Turkiet, finns det hopp om att inte Sverige översvämmas denna gången.

  Gillad av 1 person

 3. Tja, hon är ju politiker som företräder ett politiskt part. Hade hon varit t ex en fristående intellektuell skulle hon haft ett resonemang kring partiets tidigare invandrarvänliga aktiviteter. Vid senaste moderatstämman hyllades Reinfeldt som om han vore nåt annat än den sketna dubbelmoraliserande och penninghungriga politiker han är. Men visst, bättre sent än aldrig från moderaterna. Fast nog borde även en politiker i nåt läge visa att dåtidens gärningar är något man kan reflektera kring. Moderaterna är opålitliga i frågan. MP är förstås farligare än Corona, mycket, mycket farligare, närmast som pesten eller spanska sjukan för Sverige. De tar aldrig någonsin ansvar för sina handlingar, presenterar aldrig någon konsekvensanalys av sina förslag. Förslagen är enbart ett personligt tyckande som de hänsynslöst driver. Tom deras miljöpolitik är direkt skadlig för miljön. Miljöparti? Invandrarparti! Måtte de utplånas vid nästa val.

  Gilla

 4. Det är rätt logiskt att tro att alla får asyl och stanna i Sverige .
  För de som jobbar på myndigheterna orkar ju inte jobba.

  Det är lättare att bevilja och betala ut massa pengar.

  För de blir inte ifrågasatta eller straffade för att de ger alla asyl.

  Men en enda flykting som får avslag kommer lobbisterna och stämplar
  Alla för rasister. Och det är alla rädda för.
  Flyktingar får asyl för att arbetarna skyddar sig själva i rädslan av att bli av med
  Jobbet eller kallad rasist.
  I ett demokratiskt land ska myndigheter sköta sitt jobb på ett rättssäkert sätt
  Men i Sverige är det vissa företagslobbister och mp som satt demokratin ur spel.

  Gymnasielagen för Afghanistanierna är en sak.
  Att ge flyktingar som kommit via EU är en till.
  Att ge grova kriminella straffar rabatt? Vem kom på den idiotiska saken
  Finns det i något annat land i världen. Totalt ologiskt.

  I trafiken tre prickar tar de körkortet.
  Men misshandlar du fem kvinnor räknas bara tre. Och du
  Får rabatt på två.
  Vore det inte vara mer rimligt att ju fler gånger du begår brott ju
  Hårdare straffas man.

  Ännu ett bevis att politikernas moral inte är normal. Och demokratin är ur
  Spel.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s