Tidiga insatser är receptet bakom Vietnams framgångar i kampen mot Coronaviruset – något för den svenska regeringen att lära sig av

Coronaviruset sprider sig snabbt och hade i lördags dödat 3.000 personer samt infekterat över 83.000. Vissa länder har drabbats hårdare än andra, men i Vietnam har man lyckats bekämpa sjukdomen effektivt och i onsdags skrevs den sista patienten ut från sjukhuset. Samtliga 16 infekterade patienter, varav den äldsta var 73 år och den yngsta en 3 månader gammal bebis, har friskförklarats.


Regeringens snabba svar i ett tidigt stadium sägs vara orsaken till framgången. Vilda djur anses ha en koppling till viruset och den 28 januari förbjöd premiärminister Nguyen Xuan Phuc all import av vilda djur till Vietnam.


Även om det inte finns något vaccin ännu så har sjukvårdspersonalen arbetat efter fundamentala principer när de behandlat patienterna. Först ska läkarna behandla symptomen, som feber. Efter det sätts patienten på en strikt näringsrik diet. Det tredje steget är att noga övervaka syremättnadsnivån i blodet.


Vietnam har för att hålla infektionen bakom sjukhusdörrarna stängt skolorna för att skydda studenterna och miljoner elever i 63 städer har inte varit tillbaka i skolan sedan nyårsfirandet. Skolorna har även fått i uppgift att desinficera klassrummen innan eleverna återvänder till skolorna och skolpersonalen har även blivit tillsagda att påminna eleverna om handhygien samt övervaka dem eleverna. Skolorna öppnar igen idag.


Landet sänker dock inte garden ännu och sedan Sydkorea blivit det största centrumet för viruset utanför Kina, har premiärministern förbjudit inresande därifrån och i fredags beslutade man att införa ett temporärt Visum-stopp för sydkoreaner. Samtidigt deklarerade Vietnam att resande från Iran och Irak sätts i 14-dagars karantän när de anländer till landet.


Det låter som att Vietnams handlingskraftiga regering lyckats stävja virusutbrottet. Tyvärr kan man inte säga detsamma om vår egen regering som i vanlig ordning kom igång alldeles för sent med sina förebyggande insatser. Att stoppa flygtrafiken från de drabbade länderna har inte varit aktuellt eftersom man då menar att de resande tar sig hit på annat sätt och då har vi inte koll. Det kan jag köpa, men varför sätter inte Sverige de resande från dessa länder i karantän när de landat? Här vandrar de fritt in i landet och har redan smittat flera personer i sin närhet.


Det sägs att Sverige inte har kapacitet att stå emot en katastrof då vi saknar resurser och att det då samtidigt står tiotusentals migranter redo vid den grekiska gränsen för att ta sig in i Europa med sikte på bidragsparadiset i norr gör inte saken bättre. Bevare oss väl!


https://www.aljazeera.com/news/2020/02/infected-patients-vietnam-cured-coronavirus-miracle-200228035007608.htm

4 reaktioner till “Tidiga insatser är receptet bakom Vietnams framgångar i kampen mot Coronaviruset – något för den svenska regeringen att lära sig av

  1. Så vackert, musik tom! Grabben kanske kan göra flera grafer lika vackert, t ex över den sanna befolkningsutvecklingen i Svedala, uppdelat på t ex invandrade arabiska muslimer, troende buddister, katolskt kristna tyskar och människor från Island?? Men, men, den riktiga infon är förstås inlåst och har röd hemligstämpling av högsta klass. Allvarligt talat, dags för en folkräkning? Om nu värdegrunden och MP tillåter det. Och lille Mollgan. Och Stefan. Och gänget bakom honom. Och M och C och V och alla andra. Nä, det går nog inte, det blir för kränkande. Och avslöjande. Dessutom är det så många som kommer i och åker iväg fullastade hela tiden, svårt hålla ordning på.

   Gilla

   1. Vilka uppehåller sig i Sverige nu?

    Dra in en del bidrag. Kräv personlig närvaro i många fler situationer. Gör masskontroller då och då i allmänna kommunikationer.

    Ut med illegaler. In i fängelse med skurkar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s