Socialdemokraternas ignoranta inställning skrämmer mig

I kvällens SvD skriver Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson ett långt inlägg med ambitionen att framstå som att hon värnar om demokratin medan hon läxar upp övriga partier, men för mig framstår det främst som att hon kastar sten i glashus.

Efter att ha betat av den obligatoriska oron över såväl högerextremismens framfart i Europa som orosmolnen Trump, Bolsonaro, Orbán och Erdogan, övergår Karlsson till att konstatera att utvecklingen i Sverige på senare tid skrämmer henne och det är oppositionens fel. Det hela grundar sig så klart i att M och KD samarbetar med SD och V för att köra över regeringen, något som Karlsson tycker är helt oacceptabelt eftersom man missbrukar de maktmedel som riksdagen har till sitt förfogande.

Karlsson presenterar därför tre förslag för att rädda demokratin:

1. Riksdagens partier måste sluta använda konstitutionsutskottet (KU) som ett forum för pajkastning och politiskt intrigerande.

2. Respektera valresultatet istället för detta ständiga prat om extraval och hot om misstroendevotum.

3. Partierna måste ta sitt ansvar och se till att riksdagens sammansättning speglar folket det är valt att representera.

”När jag ser mig omkring i riksdagen är det inte tvärsnittet av den svenska väljarkåren jag ser, utan i mångt och mycket ett politiskt etablissemang som i alldeles för stor utsträckning saknar förankring i vanliga människors vardag. Viljan till politisk förändring föds inte ur en SCB-tabell eller en opinionsundersökning utan genom mänskliga erfarenheter av samhällsproblem: pensionären som måste vända på varenda krona för att ha råd med det nödvändigaste i slutet av månaden; hemtjänstpersonalen som trots minutschema, låga löner och värkande axlar tar sig tid för en pratstund med våra ensamma äldre; barnen som spenderar hela sommarlovet i glädjelösa och otrygga bostadsområden. Avståndet mellan folk och folkvalda gör att politiken alltmer kretsar kring frågor som är irrelevanta för väljarna och som inte leder till verklig förbättring.”

Jag är förbluffad över hur Karlsson helt missar att regeringen och framförallt S själva befinner sig på milslångt avstånd från folket. De saknar helt viljan till politisk förändring och vill inte ens kännas vid problemen som tornar upp sig – särskilt inte de som kommit i kölvattnet av en extremt oansvarig migrations- och integrationspolitik samt ett polisväsende som tappat kontrollen, utan istället skyller man på socioekonomiska faktorer, rasism och skattesänkningar.

Det blir ett hån mot fattigpensionärer och vårdpersonal när man försöker låtsas som att man värnar om dessa grupper trots att verkligheten visar något helt annat. Dessutom vill man inte ens kännas vid varför vi har så många otrygga bostadsområden där man pumpat in otaliga miljoner genom åren utan resultat

Att Karlsson ens har mage att nämna orden respekt och valresultat i samma mening, när hennes eget parti körde över befolkningen när det begav sig i syfte att själva få sitta kvar vid makten. Den nuvarande regeringen speglar verkligen inte folkviljan och svenska folket har INTE röstat fram Miljöpartiet som ett statsbärande parti.

Det enda rätta vore att regeringen rannsakar sig själva och avgår så att man på allvar kan visa respekt för svenska folket genom att ge dem en chans att få rösta fram de som man helst vill se vid makten – låt JÖ dö!

#avgåregeringen

https://www.svd.se/s-gruppledare-riksdagens-utveckling-skrammer-mig?fbclid=IwAR27mXAm_BCCV9UZFQh9_mQUIgtNE2iRC_EVPGBlkL9GQuxraaLSh97QfYM

8 reaktioner till “Socialdemokraternas ignoranta inställning skrämmer mig

 1. Det verkar som om det som skrämmer henne är risken att det faktiskt blir nyval p g a regeringens totala inkompetens och det kan jag verkligen förstå i beaktande av den fullständiga overksamhet som råder när det gäller att återställa ordningen i ett Sverige härjat av våld och förödelse!

  Gillad av 2 personer

 2. 2. Respektera valresultatet …
  – [klirr] Utan den genomskinliga manövrering som genomfördes efter valet, så skulle regeringens sammansättning se annorlunda ut. Att det drogs i långbänk, gjorde det bara tydligare. Ser fortfarande att en bättre lösning (men är troligen inte den bästa), att de tre största partierna bildar regering, än det som är idag. Att riksdagspartierna ges möjlighet att gå runt valresultatet hör inte hemma i en demokrati.

  3. Partierna måste ta sitt ansvar och se till att riksdagens sammansättning speglar folket det är valt att representera.
  – Första satsdelen: [klirr] Det var länge sedan och det är förvånande att det kommer ifrån en socialdemokrat …
  – Andra satsdelen: Ett erkännande att så inte är fallet. Åter igen, det är förvånande …

  Den nuvarande regeringen speglar verkligen inte folkviljan och svenska folket har INTE röstat fram Miljöpartiet som ett statsbärande parti.
  – Sant! Det är därför jag anser att en trepartisregering, som direkt speglar valresultatet, är en klart bättre lösning än dagens ‘flexibla’ och odemokratiska system, som möjliggör möjligheten att fullständigt kringgå valresultatet. I tillägg, så förhindrar det även oheliga regeringsallianser, så som vi just har idag, där vi fått med extra ‘ja-sägar’-partier, varav ett är numera ett ytterlighetsparti … Åtminstone måste eventuella konstallationer förmedlas i god tid innan valdagen, så att väljarna vet vad som gäller. Ett politiskt val får aldrig vara en symbolisk handling i den demokrati!

  Gillad av 2 personer

  1. ”Ett politiskt val får aldrig vara en symbolisk handling i den demokrati!”
   Precis,en levande opposition skall minst agera så som M,KD,V och SD just nu gör.Opposition skall vara garant mot vanstyre och korruption.

   Gillad av 1 person

 3. ”Sossar” är blinda…….dom är vana att ha makt .. .mycket makt.. det alltid fel på alla andra. Typisk hycklande o dubbelmoral från en ”ärkesosse”.Dom ljuger o ljuger för att få ha makt……vad väljarna tycker
  struntar dom i……..deras väljare är oftast inte intresserade av politik
  Oftast helt politiskt obildade……

  Gilla

 4. Dagens socialdemokrater verkar vara både blinda och döva men med en omättlig hunger på makten till vilket pris som helst. Glädjande nog verkar Löfven & co löpa linan ut mot botten så det kommer ta lång tid innan de återhämtar sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s