Tusentals greker demonstrerade – vill inte ha asylsökande på sina öar

Den här nyheten om demonstrationer i Grekland verkar ha gått svensk media förbi – undrar varför?! 😇

Tusentals greker protesterade tidigare i veckan och krävde att asylsökande forslas bort från de överfyllda och våldsamma lägren på deras öar. På öarna Lesbos, Samos och Chios organiserades en generalstrejk i de lokala borgmästarnas regi, som stängde ned affärer och offentlig service. Demonstranterna viftade med grekiska flaggor och skrek ”Vi vill ha våra öar tillbaka, vi vill ha våra liv tillbaka”. Borgmästarna planerar att åka till Aten och lägga fram sina krav för regeringen.

Den 72-årige pensionären Efstratios Peppas på ön Lesbos säger till exempel att man inte kan gå ut när det blivit mörkt eftersom människor blir knivhuggna.

Jag har tidigare skrivit en del inlägg om det största migrantlägret Moria på Lesbos som har kapacitet för 2.840 personer, men idag huserar över 19.000 asylsökande. Även andra öar har problem med överfyllda läger, där levnadsförhållandena är odrägliga.

I november förra året proklamerade regeringen att man planerade att bygga större läger på Lesbos, Chios, Samos, Kos och Leros, som för närvarande huserar 42.000 migranter där våldsamma upplopp sker frekvent. Men lokalinvånarna motsätter sig starkt dessa planer och man vill hellre se att de asylsökande transporteras till fastlandet där de hålls borta från områden där det bor människor.

Förra året tog sig 75.000 personer illegalt in i EU via Turkiet och Grekland – en ökning med 50% i jämförelse med året innan enligt FN. Bara i år har 3.000 asylsökande anlänt och i en artikel i tyska Die Welt idag pratar man om vikten av att uppnå fred i Libyen eftersom migrantströmmarna annars kommer att öka ytterligare.

När ska polletten trilla ned för EU:s ledare att det här varken är gångbart eller humant för de asylsökande och heller inte för Europas invånare? Hur många dödsoffer vill man ha på sitt samvete och hur humant är det att människor tvingas leva under ovärdiga förhållanden?

Danmark var inne på att inrätta asylcenter i deras hemländer istället så att de kan söka asyl därifrån, men det förslaget fick inte gehör av övriga EU-länder. Man måste i alla fall göra något åt denna ohållbara situation – man har suttit på sina händer tillräckligt länge och betraktat eländet, men EU-monstret är handlingsförlamat och inget händer, istället verkar de största nationerna tro att de gör en humanitär insats i vanlig ordning när de snarare sänker hela kontinenten!

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7916431/Thousands-Greek-protesters-demand-asylum-seekers-removed-islands.html?fbclid=IwAR0Iu9J5Vvl37H0sLFhJEypxz8IT7HCwWEA0dFFlglhlwlUVRyU8OEkSjGI

En reaktion till “Tusentals greker demonstrerade – vill inte ha asylsökande på sina öar

  1. Tack greker! Mer sådant och även på fastlandet! Jag väntar på den dag, då de stänger gränsen mot Turkiet …

    Grekland har idag tillräckligt med att hantera, att Turkiet hävdar att de ockuperar delar [öar] av Turkiets ‘egentliga’ territorium. Sanningen historiskt sett, är raka motsatsen, då grekiska riket sträckte sig in några mil på det ‘turkiska’ fastlandet. Detta innan turkarna ockuperade. Ingen större skillnad mot Cypern idag … (Minns att dagens gränsdragning fick till följd, att en kurre i Sverige felaktigt påstå härom året, att St. Nikolaus var turk …)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s