Iransk schackdomare kan inte återvända hem – riskerar att fängslas eftersom hon inte bar hijab

Den senaste veckan har flera kvinnliga kulturpersoner hamnat i rampljuset för att ha kritiserat eller brutit mot det iranska präststyrets direktiv. Ett exempel är den 21-åriga OS-medaljören Kimia Alizadeh som vann brons i Taekwondo i OS i Rio 2016 och som i söndags deklarerade att hon permanent lämnat Iran på grund av det hycklerisystem som använder atleter som ett slagträ i den politiska debatten. Hon har öppet uttryckt att hon är en av de miljoner förtryckta kvinnor i Iran som tvingas underkasta sig det islamistiska styret. Alizadeh planerar att tävla i OS i Tokyo senare i år, men inte under iransk flagga.
 
Den 32-åriga Schackdomaren Shohreh Bayat är en annan iransk kvinna som inte kan återvända hem till Iran. Hon var domare vid VM i schack för kvinnor i Shanghai nyligen, men efter att bilder på henne från turneringen där hon syns utan hijab börjat cirkulera på sociala medier har det blåst upp till storm.
 
Allt sedan Irans islamiska revolution har kvinnor varit tvingade att täcka sitt hår i anständighetens namn och de som bryter mot regeln straffas genom offentlig tillrättavisning, böter eller att de arresteras.
 
Bayat anser att det nu är för riskabelt för henne att återvända till Iran och hon har bett det iranska schackförbundet att skriva ett brev som garanterar hennes säkerhet när hon återvänder till landet, men fått avslag.
 
Bayat borde nog överväga att söka asyl i ett annat land – men kom för guds skull inte till Sverige där vi bejakar kvinnoförtryck öppet! Här anser vi till och med att små flickor i åldern 2-12 år ska bära hijab i skolan samt förskolan – något som stöds av såväl regeringen som media och alla som tycker annorlunda är rasister samt islamofober!
 
#onlyinsweden
#sägnejtillkvinnoförtryck
 
 
CHESS-WORLD-WOMEN-CHN

En reaktion till “Iransk schackdomare kan inte återvända hem – riskerar att fängslas eftersom hon inte bar hijab

  1. Ytterligare ett bevis på våra styrande inte känner någon gräns för vad röster får kosta för i dessa familjer hjälper nog mannen i huset sin hustru att lägga sin röst på lådan. I länder där huvudtäckning är obligatorisk riskerar kvinnor sin frihet och t o m sina liv i kampen för att slippa och här ska inte ens skolbarn slippa. Men vad kan vi vänta av en regim som ger bidrag och kryper för kända förtryckare och stoltserar i huvudduk vid statsbesök.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s