Klimatkrediter är en miljardindustri som i praktiken är värdelös och istället påskyndar den globala uppvärmningen

Politikens granskning av klimatbluffen fortsätter. I dagens tidning har de fokuserat på ett CO2-besparande klimatprojekt i Kenya.
 
Det handlar om ett klimatprojekt där fattiga familjer i Kenya får CO2-besparande lerkaminer och det har såväl Vestas som McDonalds samt 2.500 andra företag använt sig av för att kompensera för klimatavtrycket.
 
På företagens hemsida har verksamheterna en liten grön logotyp med ett träd, vilket visar att webbplatsens koldioxidutsläpp har kompenserats ton för ton när de köper klimatkompensering genom företaget ”IngenCO2.dk. Men det är mycket tveksamt om kaminerna någonsin har levererat de CO2-besparingar som har sålts till Danmark.
 
Kaminerna i Kenya var avsedda för att minska koldioxidutsläppen från invånarnas öppna eldstäder. Besparingarna har sålts som så kallade klimatkrediter för att kompensera för danska företags webbplatser, som finns på servrar som kräver el och släpper ut stora mängder CO2.
 
När tidningen besökte de fem byarna i Kenya i november fann man att familjerna inte använde lerkaminerna eftersom det tog för lång tid att laga mat och man lagade istället mat precis som innan över öppen eld. Kaminerna, som är gjorda av lera tegel och murbruk, är för långsamma för att värmas upp.
 
Mwanaisha Kavisa, en av kvinnorna som fått en spis är kritisk.
-”När jag kommer hem från fältet efter en lång dag och barnen skriker och är hungriga har jag inte tid att värma upp den idiotiska spisen. Det är värdelöst och för långsamt.”
 
Fiona Lambe från Stockholms Miljöinstituts Forskningscenter, som har undersökt användningen av energivänliga spisar i tio år, tycker att det är oroande.
-”Jag skulle inte köpa klimatkrediter från sådana projekt. Det finns helt enkelt för många osäkerheter om huruvida det har gett verkliga koldioxidbesparingar.”
 
McDonalds deklarerar att företaget kommer att föra en dialog om saken med IngenCO2.dk, medan Vestas har valt att avbryta sitt samarbete och tagit bort sin klimatneutrala logotyp från sin hemsida.
 
Klimatkrediter har blivit en miljardindustri och tanken med krediterna är att du kan köpa dig själv kompensation för den koldioxid som du som konsument eller företag släpper ut genom att minska några av deras koldioxidutsläpp. Detta är ett stort problem när krediterna inte ger de utlovade koldioxidbesparingarna. Enligt experter på området innebär detta i bästa fall att klimatkrediter är värdelösa. I värsta fall påskyndar krediterna den globala uppvärmningen. Risken är att företag och stater upprätthåller eller till och med ökar sina koldioxidutsläpp eftersom de tror att de kan kompensera för krediter som inte faktiskt minskar utsläppen.
 
Meanwhile in Sweden… fortsätter farsen och allt för få är kapabla att se genom dimridåerna som våra styrande så fint maskerar med hot om jordens undergång som måste kompenseras med dyra skatter och avgifter.
 
#folllowthemoney
#vaknasverige
 
kenya

8 reaktioner till “Klimatkrediter är en miljardindustri som i praktiken är värdelös och istället påskyndar den globala uppvärmningen

    1. ”Demokratisk” betyder INTE för GG att alla folk får bestämma själva – GG ingår i det revolutionära nätverket som anser att det är endast GG´s folkgrupp som ska bestämma över hela planeten!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s