Skatten höjs, oron växer och de svagaste drabbas hårdast men ingen drar i nödbromsen

I en tid när ett starkt ledarskap och ansvarstagande lyser med sin frånvaro hos vår regering är det en blandning av lättnad samt maktlöshet som infinner sig när man läser dagens debattartikel i Expressen signerad Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson.

En lättnad över att det finns politiker som faktiskt ser problemen och vill åtgärda dem på rätt sätt samt en maktlöshet eftersom det påminner om att vi är fast med nuvarande klåpare vid rodret i ytterligare två år med allt vad det innebär. Bevare oss väl!

____________________________

”Sverige har allvarliga problem. Gängkriminella styr hela stadsdelar och brottsligheten tar tryggheten ifrån oss. Samtidigt är den ekonomiska tillväxten låg, välfärden brister och Sverige är bland de sämsta i EU på att bekämpa arbetslöshet. Politiken har övergett reformer till förmån för nödlösningar. Ett tydligt exempel är att 1,6 miljoner svenskar från och med den här månaden får höjd kommun- eller regionskatt. Regeringen har skyfflat över problem på kommunerna och nu försvagas förutsättningarna för jobb och tillväxt ytterligare när det blir mindre lönsamt att arbeta.
Oron växer nu hos många för att välfärden inte ska finnas där när den behövs eller för hur det ska gå med den egna ekonomin. Samtidigt ökar rädslan hos allt fler att familj och vänner ska drabbas av brott. Att Sverige bedöms ha lägst tillväxt i hela EU nästa år samtidigt som vi tillhör de länder med högst arbetslöshet i EU, är ett kraftigt underkännande av regeringens politik.

Början på 20-talet innebär för över 1,6 miljoner svenskar en mindre hushållskassa. Höjd kommunal- och regionskatt är en av de allra skadligaste skattehöjningarna. Dels för att det hårdast drabbar dem med låga inkomster, dels för att det monterar ner arbetslinjen. Med färre i jobb blir den långsiktiga effekten en försvagning av välfärdens finansiering.

Regeringen saknar förmåga att se till att fler kommer i arbete och urholkar sammanhållningen med straffskatter på landsbygden och missriktade prioriteringar. Istället för att möta Sveriges allvarliga problem med reformer ägnar sig regeringen åt dyra nödlösningar som bidrar till den tuffa situationen i landets kommuner och regioner.

Att skatten höjs för vanligt folk som arbetar samtidigt som regeringen lägger miljarder på att människor ska vara mer lediga genom friår och ledighetsveckor är en skadlig prioritering. Sverige behöver inte höjda skatter utan reformer för jobb, tillväxt och ordning och reda:
Sverige behöver en politik för full sysselsättning. Därför behöver skatten sänkas på låga inkomster, något som även EU-kommissionen rekommenderar. Samtidigt är det viktigt att marginalskatterna bli lägre. Det borde löna sig bättre att jobba och anstränga sig i Sverige. Det är viktigt att fler får behålla mer och det leder till fler jobb och högre tillväxt.

En extra budget behöver nu komma på plats för att undvika de kraftiga besparingar som nu drabbar elever, äldre och funktionshindrade ute i kommunerna. Kommuner och regioner behöver mer pengar. Dessutom behöver polisen och rättsväsendet mer pengar om de ska kunna skapa trygghet i hela landet. Vi prioriterar rättsväsendet och välfärden mer än den rödgröna regeringen.

Kraftfulla åtgärder mot utanförskap, segregation och brott bör prioriteras. Bidragsberoendet kan knäckas genom bidragstak, hårdare kontroller och tydliga krav och förväntningar på de som får olika former av bidrag. Poliserna bör bli fler och ges större befogenheter för att kunna ingripa mot brott mer effektivt. I skolan bör ordning och reda prioriteras. Skoldagarna bör förlängas och präglas av ett större fokus på kunskap och höga förväntningar.

Sveriges problem får inte bli permanenta. Med rätt politik kan den skadliga utvecklingen vändas. Sverige kan bekämpa arbetslösheten mer effektivt, korta köerna i sjukvården, se till att fler lär sig mer i skolan, minska antalet som lever i bidragsberoende och bekämpa brottsligheten. Det kräver att vi prioriterar rätt i varje steg. En politik som prioriterar jobben, sjukvården och skolan vore en god start för Sverige i det nya decenniet.

Av Elisabeth Svantesson (M)
Ekonomisk-politisk talesperson
Niklas Wykman (M)
Skattepolitisk talesperson”

https://www.expressen.se/debatt/nu-hojs-skatten-for-16-miljoner-svenskar/?fbclid=IwAR1wtj2sewmMOIdfoirac4ZiHJfQGo8gwkP08PbCaF-IrW6lOyN6mMr3WTc

mod.jpg

8 reaktioner till “Skatten höjs, oron växer och de svagaste drabbas hårdast men ingen drar i nödbromsen

 1. Jag däremot känner enbart en oro över att dessa klåpare kanske åter kommer till makten.Problemen var trots allt hanterbara innan De Nya Moderaterna släppte allt sunt förnuft och det packet trodde-och röstade man på.
  Det var den gången mor dog som det heter i Skåne-en gång och aldrig mer.

  Gilla

   1. AfS är tydligen det enda parti man kan rösta på!?!?!

    När ska allmänheten förstå att det krävs en radikal kursändring?

    Gilla

   2. Där har du delvis rätt. När vi är med i EU är det exakt så man måste göra för att undvika kapital och kompetensflykt.

    Och EU-vurmare är de allihop. De tror dessutom att skattesänkningar är svaret på att skapa fler jobb. Det stämmer också inom en union som är ett ”race to the bottom”: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2018/01/27/valfard-frihandel-racet-mot-bottnen-race-to-the-bottom/

    Men när alla når bottnen blir det sannolikt ungefär lika kul som det är i USA … D.v.s. mycket hög kriminalitet och hög mordfrekvens.

    Gillad av 1 person

 2. Wykman och Svantesson måste tydligt och kraftfullt ta avstånd från ”Öppna Era hjärtan” och erkänna att de körde landet rejält i diket med Reinfeldt & Co.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s