Regeringens oförmåga att agera mot den grova kriminaliteten försvaras – över 20 år av mjuka åtgärder är inte nog

Martin Nordin, docent i nationalekonomi, skriver idag ett debattinlägg i Aftonbladet där han konstaterar att sociala insatser är att föredraga med eftertänksamhet, långsiktighet och ett större fokus på förebyggande åtgärder framför rättsliga och polisiära åtgärder om man vill komma till rätta med gängkriminaliteten samt skjutningarna i Sverige.
 
För att nå dit anser Nordin att det behövs tålamod eftersom man inte kan förvänta sig att man ska komma tillrätta med gängkriminaliteten, som växt till sig sedan 1990-talet, i en handvändning och att vi vet mycket lite om effekterna av de senaste årens insatser.
 
Våra politiker har haft 20 år på sig att agera och det gäller såväl det röda som det borgerliga blocket, men vi ska ha tålamod? Jösses! Sverige måste vara det enda landet i världen med en befolkning som gång på gång snällt sitter ned i båten och väntar medan regeringen hela tiden får nya chanser trots att de inte levererar!
 
Nordin förespråkar vidare att samhället inte bör steppa upp ytterligare utan manar istället till eftertänksamhet eftersom antalet skjutningar minskat i Malmö. Nordin menar att det är dumt att handla impulsivt och obetänksamt för tänk om vi i närtid knäcker gängen, då har vi infört omotiverat tuffa åtgärder och har 10.000 nya poliser som ska hantera en fallande brottlighet – debattören hänvisar till exempelvis Malmö där brottsligheten inte har varit så låg på tjugo år.
 
Där dog seriositeten enligt mitt tycke, för hur realistiskt är det att regeringen knäcker gängen när man inte ens är i närheten av att skrapa på ytan? Men enligt Nordin ska vi tydligen lägga band på oss och såväl gamla som unga ska leva i otrygghet eftersom det kanske finns en mikroskopisk chans att justitieminister Morgan Johansson lyckas med något i sin karriär.
 
Vi kan väl säga det till alla de mödrar som förlorat ett barn på grund av den grova kriminaliteten eller har barn som ligger i riskzonen – regeringen behöver bara lite mer tid på sig, en sisådär tjugo år till!
 
Debattören avslutar med att konstatera att politik handlar om kompromisser och regeringsduglighet visar man när man får rätt saker gjorda och inte saker gjorda snabbt. Problemet med den nuvarande regeringen är dock att de inte får rätt saker gjorda överhuvudtaget så varför ska vi ha överseende med det? De har överlag visat att de är icke regeringsdugliga, vilket inte minst väljarbarometrarna ger tydliga utslag på.
 
Det vore på sin plats att regeringen tar sitt ansvar och avgår samt utlyser nyval så att folkviljan får säga sitt, men det vågar de inte eftersom de är så otroligt rädda för att förlora den makt som de inte längre gjort sig förtjänta av!
 
#avgåregeringen
#tvådecenniermedmjukaåtgärderärnog
 
__________________________________________
 
 
”För att komma till rätta med gängkriminaliteten och skjutningarna måste man prioritera både brotten och brottsprevention. Forskningen är inte entydig men stödet för att rättsliga och polisiära åtgärder skulle vara viktigare än sociala insatser är svagt.
 
De konservativa partierna försöker styra debatten till att främst handla om rättsliga och polisiära åtgärder och de kritiserar regeringen för att göra för lite och för långsamt. Men snarare behövs det eftertänksamhet, långsiktighet och ett större fokus på förebyggande åtgärder.
 
För det första krävs det tålamod. Man kan inte förvänta sig att man ska komma tillrätta med gängkriminaliteten, som växt till sig sedan 1990-talet, i en handvändning.
 
Ett pragmatiskt agerande är att stegvis steppa upp insatserna och utvärdera vart och ett av stegen innan man tar nästa. Man kan alltid diskutera tempot men i denna stund vet vi mycket lite om effekterna av de senaste årens insatser (2017-års brottsförebyggande program med bland annat avhopparverksamhet, Malmös Sluta skjut-strategi, fler poliser och ny vapenlag) och ännu mindre om effekterna av insatserna som följer av regeringens 34 punktsprogram.
 
Även om Sverige ligger i Europa-topp när det kommer till skjutningar i åldern 15 till 29, har statistiken visat en nedåtgående trend för Malmös del. Trenden har gått mot färre skjutningar och färre sprängningar, vilket tyder på att insatserna faktiskt har haft en inverkan på brottsligheten.
 
Enligt en SVT granskning minskade skjutningarna i Malmö med 25 procent och sprängningarna med 22 procent mellan 2017 och 2018 och statistiken tyder på att minskningen kommer vara stor även för 2019.
 
Att debatten har intensifieras denna höst beror främst på att vi bevittnat två synnerligen tragiska och brutala mord i Malmö: Karolin Hakim i augusti och den mördade 15-åringen i november.
 
Frågan är om man bör lägga specifik vikt vid dessa mord, och om samhället bör steppa upp ytterligare och snabbare på grund av dessa mord? Det är förståeligt att de får stort utrymme i media på grund av deras brutala karaktär, men jag vill framför allt förespråka eftertänksamhet.
 
För börjar man fundera är tolkningen om våldets färdriktning inte självklar. Man kan antingen tolka det som att (trots att antalet skjutningar går ner) våldsamheterna nått en ny och värre nivå, eller så kan man tolka det som att gängen blir instabila som en följd av samhällets insatser.
 
När kriminella strukturer förändras kan den följande bristen på ledarskap i kriminella miljöer leda till fler slumpmässiga vansinnesdåd. En tredje förklaring är att morden beror på speciella omständigheter och att vi snarare ska fokusera på den nedåtgående trenden.
 
Morden sätter strålkastarljuset på frågan, vilket är bra, men morden bör definitivt inte få oss att handla impulsivt och obetänksamt. Om man leker med tanken att vi i närtid knäcker gängen riskerar vi om vi handlar för snabbt att ha infört omotiverat tuffa åtgärder och ha 10.000 nya poliser (enligt regeringens målsättning) som ska hantera en fallande brottlighet (i exempelvis Malmö har brottsligheten inte varit så låg på tjugo år).
 
För det andra tror jag regeringen, tyvärr, också måste vara taktisk i förhandling med samarbetspartierna och de konservativa partierna annars riskerar man inte få en riksdagsmajoritet för åtgärder som syftar till brottspreventionen.
 
Jag tolkar det som att de konservativa partierna främst vill vara ”tough on crime” och är i mindre utsträckning intresserade av åtgärder som begränsar inflödet in i kriminalitet.
 
Det är nödvändigt för regeringen att använda rättsliga och polisiära åtgärder som förhandlingsverktyg när man kohandlar med de konservativa om sociala insatser.
 
Genom att vara strategisk när man förhandlar om åtgärdsplanen, kan man förhoppningsvis få de andra partierna att även acceptera långsiktiga åtgärder som inte främst vill straffa utan hjälpa. Annars är risken stor att man gör samhället en otjänst genom att endast erbjuda en politik som fokuserar på brotten och inte på förebyggande åtgärder.
 
Givetvis vet jag inte om regeringen använder sig av denna strategi − men för mig förefaller det vara en logisk och, återigen tyvärr, nödvändig strategi. Även om vi skulle anta att alla delar av de konservativa partiernas åtgärdsprogram är rimliga (vilket kriminologer ifrågasätter), kan inte regeringen släppa genom alla åtgärder för då riskerar allt fokus att hamna på brotten.
 
När de rättsliga och polisiära åtgärderna är genomförda har de konservativa partierna inga incitament att tillmötesgå ”mjukare” åtgärder. Detta kan tyckas vara ett cyniskt spel; men är snarare ett pragmatiskt spel som jag skulle förespråka. Politik handlar om kompromisser och regeringsduglighet visar man när man får rätt saker gjorda och inte saker gjorda snabbt!
 
Martin Nordin, docent i nationalekonomi vid Lunds Universitet
 
martin .jpg

10 reaktioner till “Regeringens oförmåga att agera mot den grova kriminaliteten försvaras – över 20 år av mjuka åtgärder är inte nog

 1. Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Det räcker nu med alla dessa mjuka åtgärder. Vad som behövs är en polis som gör sitt jobb och tar ansvar. Ge åklagarna tydliga direktiv att det är långa straff som gäller. Sedan ska fängelse,vara fängelse.

  Gilla

 2. Ärligt talat så kan Martin Nordin dra åt helvete !!
  ja jag vet att det är enkelt att bara kräka av sig utan motargument,men jag orkar inte argumentera.
  önskar bara Martin Nordin största möjliga helvete resten av livet.
  Er andra önskar jag en god fortsättning på det nya året.

  Gilla

 3. Sverige har traditionellt haft milda straff, och fokuserat på att fångarna ska återanpassas till samhället. Traditionellt har Sverige även haft låg brottslighet. Sveriges mjuka straffsystem förefaller alltså ha fungerat beträffande inhemska brottslingar.

  Det som fungerar på svenska brottslingar, fungerar däremot inte på den importerade brottsligheten. Utlänningarna ser milda straff som en uppmuntran att begå brott.

  Hur bör vi då agera nu när kriminaliteten exploderar?

  Ett alternativ är att avskaffa den kriminalvård som tidigare har tjänat oss väl, när fängelserna beboddes av svenska brottslingar. Längre straff kommer att innebära ökade kostnader. Trots längre straff, så kommer till sist ett tillfälle då fångarna släpps ut i samhället igen.

  Ett annat alternativ är att slänga ut utländsk kriminalitet. Dessa brottslingar kommer därmed aldrig att släppas ut i svenska samhället igen. För att detta ska fungera, så behövs givetvis gedigna gränskontroller. Brottslingarna ska inte ha valet att återvända till Sverige. För att minimera bördan på svenska samhället, så bör polisen ingripa mot kriminaliteten på ett tidigt skede, och utvisning bör ske innan en brottsling har hunnit långt i sin kriminella karriär.

  Vilket alternativ ger ett tryggast samhälle?

  Gilla

 4. Hade i min enfald trott att tiden för liknande svammel vore förbi men tydligen inte. Rättsväsendet har provat den mjuka linjen nu under en lång tid och situationen har bara blivit värre alltså borde slutsatsen bli att det inte fungerade. Det är hög tid att prova något annat.

  Gillad av 1 person

  1. Skribenten dalmannen skrev:

   ”Rättsväsendet har provat den mjuka linjen nu under en lång tid och situationen har bara blivit värre alltså borde slutsatsen bli att det inte fungerade.”

   – Den slutsatsen är inte helt självklar. Orsaken till försämringen behöver inte ligga i rättssystemet. En annan förklaring kan vara att mängder med brottsbenägna människor har tryckts in i Sverige.

   Skribenten dalmannen skrev:

   ”Det är hög tid att prova något annat.”

   – Det är hög tid att prova återvandring i stor omfattning.

   Gilla

 5. …..och den här pojken (docent i nationalekonomi) har INTE sett det komma heller. Hallå, väx upp och tala med den generation som upplevt det normala Sverige….. Räkna på kostnaderna som VI skattebetalare betalar varje år för denna destruktiva invandring från ”SHIT HOLE COUNTRIES”. Då skulle vi inte ha DÖDSRUBRIKER i varenda nyhetsmedia varje dag. Dessa politiker som tillåtit detta skulle bli avsatta och endast uppbära fattigpension den
  dag dom uppnår pensionsåldern….. Vilket i deras fall borde vara 80 år…..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s