Julen genomsyrar verkligen inte svensk media

Hade jag inte haft någon almanacka så hade jag inte vetat om att det är julafton i Sverige idag. Snön lyser med sin frånvaro och i svensk media är det som vilken dag som helst där man toppar med klimathotet, den sedvanliga kritiken mot president Trump samt gängkriminalitet. Det närmaste man kommer något julrelaterat är psykologernas råd om hur man överlever att träffa släkten på julafton. SvD toppar med ett reportage om en invandrare som efter fyra år i Sverige äntligen fått ett jobb – grattis till honom, men hade man inget annat att sätta överst på julafton som har med Sverige och julen att göra? Givetvis måste man även klämma in vår egen klimatjesus genom att deklarera att Greta Thunberg är årets medieraket och slår alla topp-politiker med hästlängder genom att vara den mest omskrivna personen. GP skriver om Betlehem så ett plus till dem, men övriga drakar borde kanske tänka till!

Det kristna budskapet står ingenstans att finna. Faktum är att man måste läsa internationell media för att få syn på artiklar som har någon koppling till är julafton där till och med arabisk media uppmärksammar det kristna julfirandet.

Smålandsposten skriver idag en intressant ledare på temat, där man sätter fokus på hur kristna förföljs världen över, något som det inte hade skadat om fler svenska tidningar hade uppmärksammat!

_________________________

”Julen är en glädjens och fridens högtid, även i det sekulära Sverige. Men för många kristna världen över är det en allt annat än fridfull tid att leva i.

1900-talet har betecknats som ett massmartyriets sekel. Aldrig förr har så många kristna dödats för sin tro. Men frågan är hur vårt ännu unga sekel skall komma att utvärderas i framtiden. Det har inte varit ett skonsamt sådant mot kristendomen, än så länge.

Den beräknas vara den mest utsatta religionen i världen, trots dess ganska bekväma ställning i den fria världen. Enligt Open Doors statistik för 2019 förföljs tvåhundrafyrtiofem miljoner kristna världen över. Inte minst kvinnor är utsatta.

Värst är situationen i ett av kommunismens sista fästen, Nordkorea. För första gången är även Indien med på listan bland de värsta länderna, då våldsamma hindunationalister kan fara fram ofta utan konsekvenser. Även i Kina har situationen blivit väsentligt värre detta år, då Xi Jinping som en sentida Herodes har börjat ta i med hårdhandskarna mot de kristna.

Men i övrigt är det i hög grad radikal islamism som ligger bakom förföljelse av kristna. Efter Nordkorea är det sju muslimska länder som toppar listan över kristendomsförtryckande stater.

Det rapporteras att Islamiska Staten omgrupperar sig i Irak. Den som trott att IS är slutgiltigt besegrat bara för att de har berövats sina landområden har tagit fel. Att vara kristen i Irak är alltså fortsatt en livsfara. Generellt sett är situationen svår för kristna i större delen av Mellanöstern. Från att ha utgjort en femtedel av regionens befolkning är de i dag blott fyra procent. Kristendomen är på väg att utplånas i de områden där den uppstod.

I vårt avlånga land är det annorlunda. Här lever många i materiellt välstånd. Kristna kan leva i frihet och trygghet. Även om det finns exempel på motsatsen. Om det finns något generellt hot mot religionen här är det snarare de långsiktiga effekterna av sekulariseringen.

Men trots den långt gångna sekulariseringen i Sverige präglas livet i allra högsta grad fortfarande av religionen. Det genomsyrar kulturen till en sådan grad att man ofta inte ens reflekterar över det. Men ibland blir det så tydligt att det stämmer till eftertanke. Advents- och julfirandet – i sig kyrkliga högtider – står stabilt som en självklar del av de flesta svenskars tillvaro. En miljon svenskar gick på gudstjänst första advent. Bara en sådan sak.

Vilka olika traditioner hörandes till julen som praktiseras varierar från familj till familj, person till person. Men – som folklivsforskaren Dan Korn tidigare har påpekat – även om många aldrig ser på Kalle Ankas julafton, känner de flesta till programmet. På samma sätt är vi marinerade i kristen tro och präglade av dess traditioner, även om inte alla tror på eller praktiserar den kristna tron i dess fullhet.

Det är inte längre många familjefäder som högläser ur julevangeliet när familjen sitter samlad på julafton. Men kanske är det en sed som det i vår oroliga tid skulle göra oss gott att åter popularisera. Som det sjungs i en av julpsalmerna, ”lyss till änglasångens ljud”.

Och vad är det änglarna sjunger? ”Ära vare Gud i höjden, och frid på jorden, till människor hans välbehag!” Ord väl värda att tänka på i tider när julefriden för många kristna världen över störs inte av stressiga julklappsinköp utan av illvilliga autokrater och terrorister.

THOMAS HERMANSSON”

Ord att tänka på

småland

9 reaktioner till “Julen genomsyrar verkligen inte svensk media

 1. Tak for dine artikler, som jeg troligt læser.
  Jeg har netop her i formiddag klikket de danske nyhedsmedier igennem, og man kan sige det samme om medierne her i Danmark, at her er heller ikke meget om julen!

  Jeg vil hermed ønske en rigtig glædelig jul.

  Gillad av 1 person

 2. Myndigheter slutar att bjuda på julmiddagar och julfester för
  Att anpassa sig till muslimernas tron.
  Muslimerna vill inte fira jul och äta julmiddag alltså får Svenska folket
  Inte fira det.
  Men det är helt okej att de sjukskriver sig till ramadan. Och ber under arbetstid?
  Och vi ska acceptera deras religion. Överallt.

  Muslimerna i Sverige har fått en enorm makt över Svenskarnas liv.
  Vi tvingas acceptera allt annars är vi rasister, men de har kommit till vårt land
  Och kräver charialagar.

  Vi ser hur muslimska länder går hundratals år bakåt i tiden,
  krig och våld som dominerar.
  Inget bra från den religionen.
  Vårt julfirande är förknippat med stora familjefest er och god mat.
  Inget krig och våld.

  God Jul till alla
  Men en riktigt dålig jul till alla politiker

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s