Att låta universitetet sköta BRÅ:s arbete säkerställer inte att man kan utesluta politisk påverkan

Efter att det föga förvånande framkommit att flera nuvarande och tidigare anställda vid Brottsförebyggande rådet (BRÅ), i en ny studie från Linköpings universitet vittnat om att myndighetens rapporter ibland anpassats efter politiska önskemål, deklarerar nu rättsdebattören Sven-Erik Alhem i SvD att det alltid kommer att finnas misstankar om politiskt anpassade forskningsresultat varför stora delar av myndighetens arbete istället borde skötas av universiteten.

Tyvärr är det en låst artikel så man kan inte ta del av hans motivering, men min spontana reaktion är att ifrågasätta på vilket sätt man utesluter politisk påverkan bara för att arbetet läggs över på universiteten? Är det något ställe som genomsyras av politiska värderingar så är det väl universiteten.

Se till exempel på Lunds universitet där debattören Ann Heberlein tidigare varit verksam som lektor i etik, men valde att lämna efter att ha fått nog av att motarbetas och ifrågasättas. Eller Göteborgs universitet där över 200 akademiker protesterar mot att SD:s partisekreterare Richard Jomshof bjudits in som talare. Det finns nog fler exempel.

Den förra regeringen gav till exempel högskolorna i landet genusmål att uppfylla och tidigare i år framkom det att Chalmers tekniska högskola genomför en storsatsning på jämställdhet för 300 miljoner.

Det jag vill komma till är att universiteteten förutom att vara beroende av regeringens anslag, även genomsyras av politisk korrekthet och en mycket trång åsiktskorridor där den så kallade värdegrunden värderas högt. Det är således inte en politiskt neutral zon, varför jag har svårt att se varför BRÅ skulle bli mer förtroendeingivande bara för att arbetet utförs av universiteten.

Det är hela debattklimatet det är fel på, där ”rätt” åsikt är det enda som betydet något och det ligger som en våt filt över landets myndigheter, institutioner och organisationer. Kan vi inte ändra på detta så kvittar det nog vem som utför dessa undersökningar för resultatet blir ändå detsamma – friserade siffror för att tillfredsställa regeringens behov av att invagga befolkningen i en falsk trygghet!

#avgåregeringen

4 reaktioner till “Att låta universitetet sköta BRÅ:s arbete säkerställer inte att man kan utesluta politisk påverkan

  1. Klokt resonerat. Det ger nog bara en bild av att det är mer oberoende. Göran Persson gav ju Örebro högskola univeritetsstatus och blev utnämnd till doktor som tack. Om jag minns rätt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s