Det är vårt fel att jorden går under – vi lever för länge

Problemet med att det föds för många barn på vissa håll i världen har varit ett evigt problem eftersom jordens resurser inte är oändliga. Nu säger dock nya forskarrön att de ökade födslotalen inte längre är det största hotet mot klimatet utan det är snarare att genomsnittsåldern på ett globalt plan har ökat markant. När vi lever längre och samtidigt blir rikare, stiger förbrukningen samt klimatbelastningen.
 
Jordklotets befolkning växer med mer än 200.000 individer varje dag. Dessutom lever vi längre. Sedan 1950 har den genomsnittliga levnadsåldern i världen stigit från 46 till knappt 73 år, bland annat tack vare att man lyckats begränsa barndödligheten, aids och malaria samt blivit bättre på att förhindra dödsfall till följd av hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Det stora globala problemet är således att vi lever längre och längre samtidigt som vi blir rikare – därmed är födslotalen inte längre det största problemet.
 
Katherine Richardson, professor vid Köpenhamns Universitet, menar att då välståndet och konsumtionen – bland annat i form av en ökad reslust – samtidigt stiger på jorden är detta den största utmaningen för klimatet.
 
Professor Jørgen E. Olesen från Aarhus Universitet är inne på samma linje.
-”Den stigande levnadsåldern och det växande välståndet ger en stigande konsumtion. I många rika länder som Danmark har de äldre nu så mycket pengar att de inte vet vad de ska använda dem till, varför deras konsumtion ökar. Man borde använda de många pensionsmiljarderna till att främja den gröna omställningen.”
 
Är det därför Sveriges regering medvetet kör landet i botten? Ingen välfärd, fattigpensionärer, en vård som inte hinner med patienterna och anarki där människor skjuter ihjäl varandra är ju en perfekt grogrund för att få människor att dö tidigare!
 
Om vi nu lever längre och det är ett problem, så säger det sig självt att födelsekontroll är prio ett för att förhindra att vi blir ännu fler som lever för länge. I mina öron låter det som att man vill flytta fokus från grundproblemet!
 
jord.jpg

3 reaktioner till “Det är vårt fel att jorden går under – vi lever för länge

  1. Det gläder mig att människor inte dör i onödan utan lever allt längre och under allt bättre förhållanden, lär sig mer och har goda liv. De ställer då också krav på sin närmiljö. Endast rikedom och allt det som kommer i samband med produktivt arbete kan lyfta även resten av mänskligheten från nöd och elände upp till välstånd. Jordens befolkning tenderar, när standarden höjs, att plana ut, om nu Rosling har rätt i sina förutsägelser. Sverige var på god väg att uppnå en befolknings-jämvikt passande för vårt nordliga land, när gränserna öppnades för dessa fripassagerare som mest bara konsumerar utan att producera, – annat än avkommor. Pensionsfonderna är till för att ge ekonomiskt maximal och laglig avkastning och inte för sociala eller andra hittepå ändamål.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s