Kommunerna borde anstränga sig mer för att återupprätta traditionen med officiellt luciafirande

På luciadagen passar jag på att ge en passning till Ystads kommun genom en insändare i lokaltidningen där jag uppmanar dem att lägga manken till för att vi åter ska få ett officiellt luciafirande som kan sprida ljus i det skånska vintermörkret. Återstår att se om viljan finns, men mina förhoppningar är lågt ställda eftersom det var flera år sedan vi hade en lucia i Ystad.
 
#bevaraluciatraditionen
 
_________________________
 
”Idag är det luciadagen och vi firar ljusets återkomst i en av de vackraste högtiderna på hela året. Luciafirandet verkar dock bli allt mer ifrågasatt och häromdagen kunde man läsa att hela 15 skånska kommuner lägger ned det officiella luciafirandet – däribland Ystad, Trelleborg och Hörby.
 
Anledningarna känns mest som undanflykter där man skyller på att det finns för lite intresse och man menar dessutom att tävlingsmomentet som till viss del påminner om en skönhetstävling inte passar sig i dagens samhälle.
 
Lucia handlar om att sprida ljus och värme till de som behöver det mest – ett mycket uppskattat inslag i tillvaron inte minst hos våra äldre och sjuka. Att kommunen väljer att inte ha något luciafirande år efter år på grund av bristande intresse känns inte acceptabelt.
 
Det finns många sätt att förnya sig på för att nå ut till nya målgrupper – låt både tjejer och killar deltaga genom att kalla det Årets lucia respektive Årets stjärngosse samt sätt ingen åldersgräns. Dessutom behöver man inte ha bilder på kandidaterna utan bara ljudklipp där de får presentera sig själva och sjunga lite – på så vis undviker man att röstningsmomentet handlar om att rösta efter utseende.
 
Det här var bara några förslag, men visst går det att locka nytt intresse i ett officiellt luciafirande bara man vill och jag hoppas att kommunen kan tänka om till nästa år. Luciafirandet är en tradition som är värd att bevara och föra vidare till nya generationer.
 
Även om många kommuner inte har för avsikt att bevara luciatraditionen så är det för väl att flera skolor fortfarande ser värdet i detta – något som även uppskattas av barnen.
Jag pratade häromdagen med en förälder och frågade om denne skulle gå på skolans luciafirande och fick ett bejakande svar eftersom ”det kanske är det sista luciafirandet som vi får se innan det tas bort helt”. Tyvärr ligger det mycket i det resonemanget och traditionella julavslutningar i kyrkan är redan ett minne blott.
 
Jag hoppas att vi med gemensamma krafter kan se till att vi åter får en officiell lucia i kommunens regi i fortsättningen, som kan sprida ljus och glädje i det skånska vintermörkret. Den här passningen är till kommunpolitikerna i Ystad – tar ni emot?”
 
lucia

22 reaktioner till “Kommunerna borde anstränga sig mer för att återupprätta traditionen med officiellt luciafirande

 1. Att försöka tvinga folk att fira ett helgon & att gå i kyrkan känns fruktansvärt påtvingade! Jag är glad att det verkar som att allt fler svenskar vaknar och ser vilken bluff kristendomen är! Att det här helgonet som du vill fira är katolskt gör saken värre då katolikerna inte låter flickor och kvinnor som har blivit utsatta för incest & våldtäkt inte får bestämma över sina kroppar utan måste föda om de har blivit gravida genom detta! Dessutom har katolska präster & biskopar begått sexuella övergrepp på barn i otaliga generationer! När jag gick i lågstadiet så vid varje advent fick vi varsitt brinnande vaxljus på våra bänkar medan fröken läste för oss om jesus födelse! Det kändes väldigt påtvingande! Snälla sluta försöka tvinga folk att tro på gud och helgon! Det är upp till var och en om man vill tro eller inte och jag har aldrig mött en muslim eller jude som har försökt påtvinga mig sin religon! Låt barn få bilda sina egna uppfattningar!

  Gilla

  1. Det är väl inte många som tänker på något religiöst när de ser och lyssnar på ett luciatåg.
   Aldrig mött en muslim som vill påtvinga andra sin religion???? Jodå, de finns jag möter dem
   dagligen och håller jag inte med dem i deras fantasier så sägs det att jag kommer att hamna i
   helvetet. Jag brukar alltid avsluta samtal med dem så här: ok, det där du pratar om nu, det var så
   vi hade det i Sverige för 100 år sedan.

   Gillad av 2 personer

   1. Att man kommer att hamna i helvetet är precis detsamma som kristna kör med! Jag har blivit mer påoppad av kristna än någon anhängare från någon annan religion, trots det har jag vänner inom alla religioner! Låt folk tro på vad de vill men påtvinga det inte på barn genom att säga att de måste gå i kyrkan på avslutningar! Även om jag respekterar att folk tror på gud på olika sätt (kristendom, judendom & islam är dessutom brödrareligioner) så tycker jag att det vore bäst för mänksligheten om de avvecklades pga allt hat som sprids mellan dem! Böneutrop ser jag inte som ett påhopp eller ett försök att få någon att ändra tro, för det vänder sig till de som redan är muslimer och som pratar & förstår arabiska! För det andra förstår du arabiska och kan prata det? Anledningen till att jag är emot att påtvinga barn att gå i luciatåg & i kyrkan är för att jag anser att de har rätt att & att de kan bilda sin egen uppfattning om saker & ting! Sluta dumförklara dem på det sättet!

    Gilla

   2. Majoriteten av barnen tycker det är jätteroligt att gå i luciatåg – jag har fyra barn som alla frivilligt valt art deltaga. Lucia har i grund och botten inget med religion att göra, så tyvärr du har fel när du orerar om kristendomen.

    Att kalla till bön på arabiska flera gånger per dag väldigt högt i högtalare som ljuder rejält – har inget med att påtvinga andra sin religion. Eller hur… 🤦‍♀️

    Gilla

  2. Troll!
   Wikipedia: ..”Halmdocka består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild.”

   Gilla

 2. Nedmonteringen av berörd tradition ligger i linje med den illa dolda opinionsundersökningen ‘Earth Hour’, beträffande ljusets symbolik – kunskap, hopp, tro, värme och inte minst liv (något som ses som onda ting inom vissa politiska/religiösa inriktningar). Som agnostiker ser jag bortom den religiösa ‘paketeringen’ och mer till budskapet, isf budbäraren (Don’t shoot the messenger!)

  Har noterat genom åren att vissa ‘kristna’ hävdar att ovan nämnda symbolik är sprungen ur kristendomen. Jag konstaterar att de är varken kopplade till religion eller politik, då de är relaterade till sunt förnuft. När girighet tar över religion/politik, så åker förnuftet ut med badvattnet …

  Gillad av 2 personer

 3. Lucia är en väldigt vacker högtid/tradition som för de flesta förknippas med glädje och mänsklighet men det finns naturligtvis de som önskar ta bort de svenska traditioner vi har för att tvinga på oss globalism och mångkultur som i sig inte är någon tradition utan som istället skapar polarisering och antagonism i de flesta fall.
  Globalism och mångkultur påminner i hög grad om kommunism och det kommunismen ställt till med genom historien i form att förtryck och folkmord känner nog de flesta till.
  Religioner i sig är ett sätt för människor att finna hopp och tröst i livet men som utnyttjas av vissa människor för att skapa fiendskap och våldsbejakande och som till stor del använts av makthavare för att styra människor i de för makten mest fördelaktiga riktningarna.

  Gillad av 1 person

  1. Ser själv globalismen som en kapitalistisk form av kommunism, med fascistiska undertoner. (Kommunisterna [och övriga socialister] inom politiska eliten, har dock aldrig haft några problem med kapitalism, när det gäller dem själva …)

   Gillad av 1 person

 4. Reblogga detta på Life, Death and all between och kommenterade:
  Lucia är en väldigt vacker högtid/tradition som för de flesta förknippas med glädje och mänsklighet men det finns naturligtvis de som önskar ta bort de svenska traditioner vi har för att tvinga på oss globalism och mångkultur som i sig inte är någon tradition utan som istället skapar polarisering och antagonism i de flesta fall.
  Globalism och mångkultur påminner i hög grad om kommunism och det kommunismen ställt till med genom historien i form att förtryck och folkmord känner nog de flesta till.
  Religioner i sig är ett sätt för människor att finna hopp och tröst i livet men som utnyttjas av vissa människor för att skapa fiendskap och våldsbejakande och som till stor del använts av makthavare för att styra människor i de för makten mest fördelaktiga riktningarna.

  Gilla

 5. Att vara mot de kristna traditionerna är i praktiken att sänka garden och öppna upp för olika -ismer som socialism, nazism och kommunism samt islamism. Det är inte konstigt att landet ser ut som det gör efter 50 års avkristnande.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s