Lucia – en utdöende tradition

Intresset för landets kommuner att anordna offenligt luciafirande minskar för varje år och bara i Skåne har nästan hälften av kommunerna lagt ned traditionen.

En kulturutvecklare i Hörby kommun menar att det påminner för mycket om skönhetstävlingar för unga tjejer, vilket inte passar in i dagens samhälle.

Det är inte första gången jag hör detta anspelande på att det skulle handla om objektifiering och jag tycker kommunerna är fel ute. Det viktigaste är väl att man kan sjunga och vill sprida glädje – utseendet är sekundärt.

Hade kommunerna velat så hade man kunnat satsa på att anordna luciafirandet för att sprida värme och kärlek på sjukhus samt äldreboenden istället för att bara lägga ned. Man hade exempelvis kunnat göra om röstningssystemet så att man istället för att rösta på luciakandidaterna genom att titta på deras bilder enbart kunde höra ljudklipp på deras sång samt i text få en beskrivning om varje kandidat – typ ålder, sysselsättning, fritidsintresse osv. Således skulle man inte längre rösta efter utseende. Dessutom behöver det inte finnas någon åldersgräns – det skulle säkert locka fler att vilja deltaga.

Jag tycker det verkar som att kommunerna brister i intresse för att bevara denna fina tradition. Här i Ystad har vi till exempel inte haft någon lokal lucia på flera år eftersom det inte finns tillräckligt många som är intresserade som det heter och samma sak i grannkommunerna.

Det är väl bara att ta sig i kragen och fixa det?! Skärpning till nästa år säger jag – en sådan här fin tradition ska inte gå i graven på grund av brist på engagemang! Lite nytänkande behövs samt så klart en del vilja att motivera ungdomar att söka, men allt går bara man vill och skulle man fråga kommuninvånarna så är jag övertygad om att en majoritet vill ha ett offentligt luciafirande.

#bevaralucia

7 reaktioner till “Lucia – en utdöende tradition

  1. En ”kulturutvecklare” som är en kulturavvecklare. Trist inställning. Usel rentav. Sverige blir ju bara mörkare och glädjelösare. Kommunen kunde ju enkelt handla upp en klass från kulturskolan eller musikskolan eller vad de nu har som mot en ordentlig peng får planera och fixa lite glädje. Eller anlita nån kyrkokör. Börja dock först med att anställa en kulturbevarare..

    Gillad av 2 personer

  2. De försöker ta ifrån oss alla kristna traditioner och utrota kristendomen!
    Det började i kyrkorna med kulturmarxistiska företrädare eller kanske snarare förrädare till kristendomen som hellre hyllar islam än kristendom.
    Jag tror att gränsen går vid att avskaffa lucia och julen och att detta inte kommer att tas väl upp av svenska folket eller jag hoppas i alla fall det eftersom om man monterar ned våra svenska traditioner så kommer inte Sverige att vara Sverige längre!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s