IS-kvinnor – med tortyr som arbete

Al-Jazeera gör en intressant artikelserie om hur kvinnor levde under Islamiska Staten i Irak och Levanten ISIL och ISIS i Syrien och Irak. Den första artikeln handlar om två kvinnor som arbetade som torterare för ISIL:s religiösa polis. Som kvinna är det mycket obehagligt att ta del av.

Dessa monstruösa människor som definitivt inte hör hemma i ett civiliserat samhälle tycker således Carl Bildt och Pierre Schori att vi ska släppa in i Sverige?! Obegripligt!

——————————————

AISHAS BERÄTTELSE – Raqqa, Syrien

Aisha kallades ”Um Qaqaa” under sin tid i ISIL och levde i Raqqa. Hennes make dog som martyr och hon hade inga pengar. Aisha hade inget annat val än att börja arbeta åt ISIL.

Först fick hon undervisning i sharialagar och lärde sig citera Koranen. De var ca 30-40 kvinnor som trängdes i moskén för att gång på gång recitera verserna. Det tog tre månader för Aisha att bli godkänd. Vissa av kvinnorna var analfabeter och kunde varken läsa eller skriva – de pryglades för att lär sig, men vissa lyckade aldrig och hölls inlåsta i fängelser.

Den första arbetsdagen fick hon ett gevär och det var 10 kvinnor i Aishas arbetsgrupp. De valde långa och storväxta kvinnor för att skrämma människor – de mest grymma som inte kände nåd inför någon.

Om en kvinna gick nedför gatan ensam blev hon arresterad – hon måste gå tillsammans med sin bror eller make. Om en kvinna gick utan dem eller tog en taxi blev hon arresterad.

Aisha och hennes kollegor patrullerade bostadsområden och marknader för att leta upp kvinnor som inte kädde sig enligt ISIL:s lagar. Allt syftade till att kvinnorna skulle köpa kläder av ISIL. De arresterade kvinnorna och tvingade dem att köpa ett klädset för 12-14 USD – först då fick de gå. Till och med små flickor tvingades bära shariakläder.

Gruppen brukade i regel föra med sig 20-40 kvinnor varje gång och de kom aldrig tillbaka tomhänta. Prygling var det mest vanliga tortyrsättet.

När kvinnorna anlände till polisstationen blev de pryglade och fick sitta fängslade i några dagar. Efter det tvingades kvinnorna att köpa de föreskrivna kläderna innan de släpptes.

En dag arresterade man en kvinna med nagellack och använde tång för att dra ut naglarna.

Aishas värsta minne var när de arresterat en kvinna som inte bar niqab. Det visade sig att hon var stum och inte kunde tala. Hon blev torterat och de upptäckte att hon var stum under själva tortyren.

Vissa kvinnor var i tidiga stadier av sin graviditet och tortyren bidrog till att kvinnorna fick missfall. En kvinna var på väg till sjukhuset med sin mor eftersom hon trodde att barnet var på väg. Hon täckte inte sina ögon och de arresterade henne. Hon födde på stationen medan de torterade henne. Många kvinnor fick missfall där, de visade ingen nåd.

Det var vårt jobb att tortera människor. Det var många – jag vet inte hur många det rörde sig om. Vi övervakades. Om jag misslyckades med att arrestera en person eftersom jag kände personen ifråga rapporterades det direkt. Det fann inget jag kunde göra. En kollega blev torterad, fängslad, pryglad och fick sparken på grund av att hon inte arresterade sin kusin.

Kvinnorna som var medlemmar i ISIL förbjöd alla att röka och dricka alkohol, men de själva både rökte och drack.

Chefen för den religiösa polisen brukade komma och titta på kvinnorna. Om han gillade någon av dem så erbjöd han henne giftermål. Om hon tackade ja skrev han under giftermålspappren och tog hem henne – om hon tackade nej fick hon stanna i fängelse och bli torterad.

Det var hjärntvätt – ingen släpptes förrän de blivit övertygade.

Jag slutade arbeta när bomberna började falla över Raqqa. Mina kollegor stannade kvar, men jag tog mina barn och flydde. Jag brukar säga till andra att inte göra samma misstag som jag. Jag torterade människor – gör inte det misstaget.

—————————

UM’FAROUKS BERÄTTELSE, Deir Az Zor, Syrie

45-åriga Um Faouk svor trohet till ISIL när de anlände och arbetade inom den religiösa polisen. Alla var glada när ISIL anlände – man trodde att religionen skulle förbättra landet, att allt skulle bli som det en gång var. De behandlade folk bra.

Vi var tvungna att bära en stor abaya som var täckt högst upp. Först tillät de att ögonen syntes, men de ångrade sig. Man måste täcka sig helt samt till och med ha handskar. Så var reglerna. Alla som bar en abaya som var för åtsittande eller bar något glittrande bröt mot reglerna.

En dag hade en liten flicka i 10-års åldern på sig pyjamasbyxor och sina bönekläder på överdelen. Hon gick in i en affär för att handla något. Den religiösa polisen fick syn på henne och en av männen frågade henne varför hon var klädd så. Flickan blev så rädd att hon kissade på sig.

För de som begått moraliska brott fanns den så kallade ”bitaren” som bet kvinnor. När hon väl bitit sig fast i kvinnans bröst släppte hon inte taget och slutade inte med tortyren förrän kvinnan dött.

Det finns också en historia om kvinnan som precis fött barn. Sonen fick feber och i panik rusade kvinnan ut till ett apotek. En religiös polis körde förbi och de arresterade henne. De sade ”Varför gick du ut klädd så där din hora?” (det var en abaya i lycra). De visade ingen nåd. Hon sade ”jag har precis fött barn”. Bitaren använde därför bara sina tänder – annars brukade elektriska tänger användas.

Kvinnorna var förtryckta – oavsett om de var medlemmar eller inte. Det är omöjligt att andas i den där klädseln. Även om de var hemma måste de tänka på vad de säger.

Inom den religiösa polisen visste vi inget om varandea – alla arbetade i hemlighet. Jag såg konstiga saker när jag arbetade där. En barnmorska kom ibland och jag trodde att det var för att hjälpa deras fruar att föda, men sedan insåg jag att hon kom för de kvinnliga fångarnas skull – män kom dit för att våldtaga dem, de blev gravida och barnmorskan kom för att ordna med abort.

När jag fick reda på detta blev jag nästan galen. Dessa människor är inte mänskliga. Jag ljög om att min man var hjärtsjuk och flydde. Jag uppmanar alla kvinnor som är rädda för gud att inte gå med i denna organisation. De är orättvisa och grymma – de är inte rädda för gud. De har inget med islam att göra. De är brottslingar.

https://www.aljazeera.com/indepth/features/women-isil-torturers-191124095032690.html

IS

2 reaktioner till “IS-kvinnor – med tortyr som arbete

  1. Om jag någonsin eventuellt ska tro att någon islamistkvinna ångrar sig så ska hon först av allt slänga slöja och andra religiösa yttre tecken. Kläderna är liksom ett par hundra andra förtryckande regler själva religionen islam. För övrigt borde allt som har med islam att göra hållas långt borta från västerlandet. Denna människofientliga och politiska religion borde överhuvudtaget inte, på något sätt, vara vårt problem.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s