Äntligen hör man något vettigt från Socialdemokraterna

Det är inte ofta jag håller med Socialdemokraterna, men vad gäller debatten om religiösa friskolors vara eller icke vara är vi överens.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är tydlig med sin ståndpunkt:
-”Det är ingen hemlighet att vi socialdemokrater gärna hade sett att man säger nej till alla konfessionella skolor och inslag – även utanför undervisningstid. Vi tycker att varje barn ska få bilda sin egen religiösa uppfattning och har sett en hel del exempel på hur det har gått när religiösa friskolor inte har hållit sig till regelverket. Jag vill betona att det här är ett vallöfte, men under den här mandatperioden kommer vi att koncentrera oss på det som står i januariavtalet. Nu har vi en överenskommelse med MP, C och L där vi säger nej till nyetablering av religiösa skolor, vilket jag tycker är bra. Som minister kommer jag att göra det som går utifrån det parlamentariska läge som finns.”

Bravo! Det här är precis den linje jag vill att man ska driva och att förbjuda religiösa friskolor helt borde vara nästa steg. Tyvärr saknar man dock stöd från övriga partier att verka för ett totalförbud, där alla utom Vänsterpartiet säger nej.

Förhoppningsvis är det något som kan ändras med tiden så att vi återigen kan landa i ett vara ett sekulariserat land där religion är och förblir en privat sak som man inte ska pracka på andra – allra minst sina barn!

#sekulariseramera

En reaktion till “Äntligen hör man något vettigt från Socialdemokraterna

  1. Regeringen är desperat och kastar därför ut sådana här köttben. Den vet att det inte går att förbjuda konfessionella skolor eftersom vår lagstiftning är underställd EU-rätten och Europakonventionen. Slutligen är det hursomhelst EU-domstolen som avgör. Svensk lag är sedan länge underordnad EUs regelverk.
    Det går f.ö. fint redan idag att stänga skolor som inte lever upp till Skolverkets och skolinspektionens krav.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s