Bli inte sjuk – vårdkrisen fortsätter

Tidigare den här månaden meddelade det extremt dyra skrytbygget Karolinska universitetssjukhuset att man varslar 600 läkare och undersköterskor. Idag är det dags för nästa tunga besked när Södersjukhuset i Stockholm meddelar att man måste dra ner på antalet tjänster och varslar 100 personer.

Totalt ska 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 personer med administrativa arbetsuppgifter sägas upp. Varslet är en åtgärd för att komma tillrätta med sjukhusets dåliga ekonomi – i år har man ett beräknat underskott på 130 miljoner.

Sjukhuset har tidigare infört anställningsstopp och slutat hyra in personal via bemanningsföretag.

Hur sjukhuset ska klara den redan tuffa uppgiften att ge patienter vård i tid samt upprätthålla patientsäkerheten förtäljer inte historien. Det bästa är helt enkelt att vi medborgare drar vårt strå till stacken genom att se till att inte bli sjuka! 🤪

#detnyasverige

10 reaktioner till “Bli inte sjuk – vårdkrisen fortsätter

 1. Landstinget i Stockholms län tvingas meddela uppsägning av sjukvårdspersonal på Karolinska sjukhuset, Södersjukhuset och på Danderyd sjukhus. Det beror på regeringens stryptag på vårt landsting, kostnadsutjämningen stramas åt ytterligare ett varv fr.o.m. årsskiftet. Vårt landsting är det enda i Sverige som tvingas ta ut skatt av våra invånare och skicka pengarna vidare till andra, framför allt till Skåne-landstinget. Stockholms läns landsting har redan Sveriges högsta landstingsskatt. Vi borde ha den lägsta. Det är ren och skär ondskefullhet från regering Löfvén. De tar pengar där de tror att det finns pengar och de har låg väljarandel i Sth. Vanligt folk förstår inte detta utan tror att det beror på Nya Karolinska.

  Gillad av 1 person

  1. I grunden är det bra med ett solidariskt samhälle där den för tillfället starkare hjälper den svagare.Stockholm har dragit till sig resurser och sugit ut bland annat Skåne ända sedan 1658 då Skåne blev svenskt.
   #låtnollåttornabetalarejält

   Gilla

   1. Det sker och har alltid skett. Det är därför vi har en nationalstat, som också har beskattningsrätt. Att däremot tvinga enskilda kommuner och landsting beskatta sin invånare extra bara därför att regeringen ogillar hur invånarna i dessa kommuner och landsting har röstat är inte bara omoraliskt utan stridande mot den svenska grundlagen.

    Gilla

 2. Nya Karolinska planerades för en framtid där snabb behandling skulle följas av snabb hemgång. Det planerades inte för en utomeuropeisk befolkningsexplosion och bristande resurser i eftervården. Att bygget blev världens 5 dyraste beror på dålig upphandling, onödig komplexitet, slö kontroll och möjligen korruption.

  Gillad av 1 person

  1. Landsting är en 1800-talskonstruktion. De flesta är för små idag. Specialistsjukhusen borde säljas ut till professionella vårdföretag och primärvården borde organiseras som i Norge.

   Gilla

  1. Socialbidragens storlek och vilka som är berättigade bestäms av riksdagen. Helt oavsett vem som styr i en kommun. Riksdagen har tagit över mycket som tidigare beslutades kommunalt, antagligen för att riksdagen själv har avhändat större delen av sin tidigare makt till EUkratin..

   Gilla

   1. Men så är det ju. Efter EU-inträdet blev riksdagsmännen vilsna för mycket av det som förr beslutades i Riksdagen, beslutas idag i EU-parlamentet och Riksdagen har bara att EU-anpassa svensk lag. Så, i mitten av 90-talet började riksdagsmännen ge sig på kommunerna. En kommun har idag väldigt litet frihet kvar, de har bara att rätta och packa sig. Att i det läget avlöna 349 riksdagsmän är helt absurt. Det skulle räcka med 99 ledamöter i Riksdagen. Kanske det kan bli verklighet om vi får en ny Lindbeck-kommission efter nästa finanskris.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s