Rätta takter från Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Göteborg – borde anammas i landets alla kommuner, landsting och definitivt på riksnivå

Det är inte ofta jag berömmer vänsterpartier, men i en tid när landets kommuner vrider sig i ekonomiska plågor och politikerföraktet ständigt når nya höjder, är det gött att se att det fortfarande finns politiker som främst vill arbeta för folket framför att tjäna så mycket pengar som möjligt.
 
Sedan 2003 räknas lönerna för politikerna i Göteborg upp med samma nivå som den genomsnittliga löneökningen i kommunen föregående år, viket i år innebär att lönerna ska skrivas upp med 2,77%. Efter uppskrivningen kommer således ett heltidsanställt kommunalråd tjäna 67.225 kr och kommunstyrelsen ordförande 87.035 kr.
 
Det är alldeles för mycket menar Vänsterpartiet och Miljöpartiet som i ett yrkande till kommunstyrelsen vill sänka  politikernas löner. Istället för dagens 67.000 kr vill de att ett kommunalråd ska tjäna 45.000 kr, som är en mer rimlig nivå. För kommunstyrelsens ordförande föreslår de en lön på 50.000 kr.
 
Daniel Bernmar, kommunalråd (V), menar att politiker inte ska leva i sus och dus.
-”I dag har politiker löner som inte är i närheten av vad vanligt folk tjänar, utan långt, långt över. Med vårt förslag får man fortfarande en hög lön, men sparar sex miljoner kr åt kommunen. Politiker är inte där för att tjäna pengar utan för att tjäna folket och de ska kunna representera folket och folket tjänar inte de här summorna. Det är en mycket liten andel som tjänar de summorna vi gör. Det är extra märkligt att trumma igenom den årliga ökningen just i år, då politikerna precis antagit en budget som ger 1,5% ökad tilldelning till nämnderna – en nivå som inte ens täcker de väntade kostnadsökningarna. Att i det läget höja politikernas löner med 2,77% är hyckleri. Om välfärden kan fungera utan uppräkning så tror jag att politikerna också klarar det. Det kanske till och med bidrar till att säkra välfärden.”
 
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), delar dock inte alls Vänsterpartiets och Miljöpartiets syn på frågan. Han tycker att deras förslag är oseriöst ”och på gränsen till populism”.
-”Min syn är att våra politiskt förtroendevalda behöver ha en skälig ersättning för det arbete de utför. Jag tycker att den ersättning kommunalråden har är fullt rimlig – det är ändå vi som är ansvariga för den verksamhet som bedrivs i Göteborgs stad.
I alla yrken får man en ersättning som står i relation till det ansvar man har och vi har ett tungt ansvar för att säkerställa att staden fungerar och att göteborgarna får den service de ska ha. Det är inget vanligt jobb att vara kommunalråd i Göteborg stad, utan det är en utsatt position. Vår löneuppräkning är baserad på den löneutveckling som finns inom Göteborg stad och även om vi går in i stramare tider så kommer vi inte sänka några löner eller ha en annan löneutveckling än i övriga riket. Jag ser ingen anledning till att vi ska ha en lönesänkning enbart för politikerna.”
 
Den giriga moderaten har talat och tyvärr värnar de flesta politiker oavsett partitillhörighet på kommun-, landstings- och riksnivå om sin egen plånbok i första hand framför att tjäna folket som är deras egentliga huvuduppgift! SD har försökt sig på liknande förslag i vissa kommuner men givetvis blivit nedröstade. Ingen lär ju vilja sänka sin lön och rösta igenom ett sådant förslag, särskilt inte våra riksdagsledamöter som verkligen har löner som sticker ut rejält.
 
Vad gäller Göteborg talar allt för att förslaget från V och MP kommer att röstas ned i kommunstyrelsen, men oavsett hur det går kommer Daniel Bernmar ha ett rent samvete för precis som alla andra förtroendevalda V-politiker behåller han högst 29.000 kr netto i månaden och skänker resten av lönen till partiet.
 
Överlag har våra svenska politiker helt glömt bort att de ska agera som folkets förlängda arm och arbeta för folket istället som för nu – emot oss! En gång i tiden hade inte ens kommunpolitiker någon lön utan de gjorde det på sin fritid för att de brann för politiken. Nu är det nya tider och politiker som Daniel Bernmar är i minoritet.
 
#vigillarintegirigamakthavare
#tatillbakamaktentillfolket
 
daniel

2 reaktioner till “Rätta takter från Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Göteborg – borde anammas i landets alla kommuner, landsting och definitivt på riksnivå

  1. Att procentuellt öka lönerna, gör att de som som redan har hög lön får en större löneökning än de med lägre (låg) lön. Som följd ökar lönespridningen. Samtidigt är baskostnaderna i stort sett det samma för alla. Allt detta vet A. Josefson mycket väl, även om han försöker ignorera det. Kan det vara så illa att hans gnäll beror på att han ökat sina levnadskostnader till en nivå, att en lönesänkning till föreslagen nivå kommer att orsaka honom ekonomiska problem? Detta ‘problem’ är i så fall självförvållat och inget allmänheten skall belastas för. Det är naturligtvis hans eget problem och ingen annans.

    En bättre modell vore lön efter ansvar. Då politiker idag saknar något som helst ansvar för sina handlingar (bortsett ifrån i förekomna fall kravet om att solidariskt följa partilinjen, men det är mindre relevant i sammanhanget), så faller konceptet med politikerlöner …

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s