Norska politiker vill minska biståndet till Palestina efter avslöjande om skolböcker som uppmuntrar till heligt krig

I en ny rapport från den israeliska organisationen Impact-se, framkommer det att palestinska skolböcker innehåller avsnitt som ses som mycket problematiska.

Referenser till fredsprocesser är borttagna samtidigt som heligt krig och martyrdöden lyfts fram som något positivt samt staten Israel är bokstavligt talat borttaget från kartan.

Enligt Basri Saleh, biträdande utbildningsminister i de palestinska områdena, är det många missförstånd när det gäller utbildningen i Palestina. Han är upprörd över diskussionen om innehållet i skolböckerna och kritiserar metoderna som Impact-se använt.
-”För det första inkluderar de saker som senare blivit borttagna ur skolböckerna och för det andra lyfter de fram saker ur skolböckerna som är tagna ur sitt sammanhang.”

Rapporten från Impact-se innehåller 100 exempel på problematiskt innehåll i de palestinska skoleböckerna. Saleh vill inte gå in närmare på vilka konkreta exempel som han menar är borttagna eller tagna ur sitt sammanhang.

På det palestinska utbildningsdepartementets hemsida finns
elektroniska versioner tillgängliga av skolböckerna och vid ett stickprov av några exemplar fann den norska tidningen Aftenposten två exempel:

*Dikten ”Röd tisdag” som bland annat innehåller strofen ”den främsta belöningen är att vara martyr, står kvar i läroböckerna.

*En illustration som lär ut Newtons andra lag genom att visa kraften i en slangbella som skjuts mot ”sionistiska ockupanter”, återfinns i läroböcker som används i årskurs 7.

Saleh menar att vi måste förstå att de faktiskt är under ockupation, där barnen växer upp i ett belägrat land där varje dag är ett lidande. Palestinska barn blir enligt Saleh trakasserade av soldater till och från skolan vid visitationszoner, vilket inte är en god miljö för samexistens. Saleh uttrycker vidare att han önskar en bra dialog med Norge och andra bidragsländer för att säkra ett gott samarbete i samspel med FN:s riktlinjer.

Trots att norska myndigheter i åratal varit medvetna om utvecklingen av innehållet i de palestinska skolböckerna, så ökade biståndet från Norge till palestinska utbildningsmyndigheter i år från 40 miljoner norska kronor årligen till 55 miljoner norska kronor om året. Nu vill flera norska stortingspolitiker titta närmare på det norska bidraget till palestinska skolböcker och revidera stödet.

Intressant och det är inte första gången dylik information kommer fram. Tack vare Palestinavännerna i främst Socialdemokraterna, har Sverige i decennier varit en stor bidragsgivare där våra skattepengar pumpats in i organisationer med terrorkopplingar. Trots att frågan varit uppe flera gånger i riksdagen så har man slagit ifrån sig kritiken och fortsatt med sitt slöseri med skattemedel som indirekt används för att finansiera terrorism samt indoktrinera barn.

Norges politiker verkar fortfarande besitta någon form av sunt förnuft – något som verkar helt utrotat innanför Rosenbads väggar!

#onlyinsweden
#vigillarintefegapolitiker

https://www.aftenposten.no/verden/i/1ne4OX/palestinske-skolemyndigheter-husk-at-vi-lever-under-okkupasjon

palestina.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s