Nationalsången används som slagträ i debatten av borgerliga partier och klick-sugen media

De senaste dagarna har det rasat en debatt om att nationalsången ska tas bort ur kursplanen för grundskolan, vilken grundar sig i att Skolinspektionens tidigare överdirektör Hans Albin Larsson kritiserat förslaget i Lärarnas tidning. Nu hakar även politikerna på tåget och Aftonbladet rapporterar att moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin och liberalernas utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad riktar kritik mot förslaget, där Axén Olin dessutom kräver att utbildningsminister Anna Ekström agerar.

Utbildningsministern menar i sin tur att Skolverket ännu inte lämnat ett förslag till regeringen och att det utkast från Skolverket som varit på remiss nu omarbetas hos myndigheten samt deklarerar att hon tänker ta ansvar för att läroplanen speglar det man behöver lära sig i skolan.

På sociala medier florerar flera inlägg med budskapet att man ska ta bort nationalsången ur våra skolor med mycket upprörda känslor som följd.

När jag först hörde om det i förrgår valde jag att inte skriva om det av den enkla anledningen att man gör en höna av en fjäder. På Skolverkets hemsida förklarar man hur det ligger till:

”Tar Skolverket bort nationalsången och några av de vanligaste psalmerna i förslaget till kursplan i musik?

Nej, men i musik föreslår vi formuleringen ”Musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider” istället för ”nationalsången och några av de vanligaste psalmerna”. Det ger läraren ett större utrymme att anpassa musikval till musikaliska traditioner vid olika högtider. Landets musiklärare vet att nationalsången och de vanligaste psalmerna ryms inom ”musikaliska traditioner vid olika högtider”.

Således finns det ingen risk för att nationalsångens särställning är hotad.

Frågan är varför vissa politiker som också har fakta på hand gör ett stort nummer av detta? Antingen vill man vinna enkla politiska poäng eller så vill man ta bort fokus från annat – kanske alla sprängningar och skottlossningar som terroriserar befolkningen.

https://www.skolverket.se/om-oss/var-verksamhet/skolverkets-prioriterade-omraden/sa-arbetar-vi-med-att-revidera-kurs–och-amnesplanerna

20190725_230139.jpg

En reaktion till “Nationalsången används som slagträ i debatten av borgerliga partier och klick-sugen media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s