Sverige faller i språkindex och det är inte svårt att förstå varför

I det årliga språkindexet som rankar engelskkunskaper i länder och regioner där engelska inte är förstaspråk, har Sverige knuffats ned från förstaplatsen. I år är det istället Nederländerna som ligger i topp.

 
Språkindexet omfattar 2,3 miljoner människor i 100 länder och baseras på tre tester.
Enligt Malin Ankarberg på EF i Sverige har Sverige inte bara förlorat förstaplatsen utan också fått sitt sämsta resultat, sett till antal poäng, på över fem år. Ankarberg tycker dock inte att man behöver vara alltför orolig över vart svenskarnas engelskkunskaper är på väg.
-”Jag tycker inte att man ska dra för stora växlar på ett års resultat. Det vi ser är ett litet steg tillbaka, men det kanske behövs för att väcka tanken hos allmänheten om att vi kan bättre.”

 
Europa fortsätter att vara den världsdel som gör bäst ifrån sig i språkindexet, medan Afrika, Asien och Mellanöstern har fått ett sämre resultat än förra året. Saudiarabien, Kirgizistan och Libyen placerar sig på jumboplats i indexet.

 
Det är nog inte en alltför vild gissning att Sveriges resultat är en spegelbild av det nya Sverige där befolkningen växer rekordartat med en majoritet av människor från MENA, där engelskkunskaperna är begränsade. Redan våren 2018 blev arabiska det näst största modersmålet i Sverige när det gick om finskan, som sedan Sveriges begynnelse varit det näst största modersmålet i landet.

 

 

#detnyasverige

 

 

https://www.hbl.fi/artikel/svenskarna-petade-fran-spraktronen-finlandare-en-bit-efter/

finska

7 reaktioner till “Sverige faller i språkindex och det är inte svårt att förstå varför

 1. Fast världsspråket ändrar sig från tid till annan och under de föregående två seklerna så var det ju tyskan som helt dominerade i Sverige och dessförinnan franskan.Det har väl sin förklaring i att det världsspråk som för stunden råder är det där kultur och framsteg i andra avseenden dominerar.Det är tydligt att framtiden ligger i Somalia och Mellanöstern.De språken börjar dominera i Sverige.Världens kulturcentrum är numera Mogadishu ifall min teori håller.Det vore väl på tiden att ett Nobelpris gick till Somalia.

  Gilla

  1. @ Rolf
   ”där kultur och framsteg i andra avseenden dominerar. Det är tydligt att framtiden ligger i Somalia och Mellanöstern.”

   Din s.k. framtid innebär att vi raskt förflyttas bakåt 1400 år.

   Visst kan Somalia få ett Nobelpris, de kan utan konkurrens få Nobelpris i stupiditet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s