Istället för att införa en stramare migrationspolitik vältrar staten över kostnaderna på kommunerna och barnen blir de stora förlorarna

Ännu en moderatpolitiker som tar bladet från munnen och kritiserar den oansvariga migrationspolitiken som slår hårt mot hela samhället är Willy Viitala, andre vice ordförande i Utbildningsnämnden i Botkyrka, som idag skriver ett bra debattinlägg i Aftonbladet.

Det är synd och skam att våra redan hårt belastade skolor nu ska behöva dra åt svångremmen ännu mer bara för att våra makthavare inte vill ta ansvar för de problem man skapat!

Socialdemokraterna pratar ofta om vikten av att alla ska med, men det rimmar illa med verkligheten eftersom man utan att blinka drar undan mattan för tiotusentals barn runt om i Sverige som faktiskt en dag ska ta över efter oss samt medverkar till att utöka klassklyftorna.

Staten har misslyckats med sitt uppdrag – dags för regeringen att bita i det sura äpplet och avgå!

#onlyinsweden
#avgåregeringen
#vigillarintefegapolitiker
________________________________

”Migrationsverket håller i detta nu på att vältra över mer och mer kostnader på hela Kommunsverige. Kommuner som Filipstad, Järfälla, Tranås med flera har vittnat om detta. Kostnaderna för försörjningsstöd ökar, liksom kostnaderna för de olika skolformerna. Utöver det finns det en utbredd problematik kring bostadsbristen i storstadsregionerna.

Stora delar av Kommunsverige, däribland Botkyrka, står inför ekonomiskt tuffare tider. Det vittnar inte minst de effektiviseringskrav som åligger kommunernas verksamheter de kommande åren.

Hur ser det då ut i Botkyrka kommun, som har Sveriges mest mångkulturella befolkning och flera olika särskilt utsatta områden?

Av Utbildningsnämndens prognosticerade underskott på drygt 35 miljoner kronor för 2019 är 20 miljoner kronor lägre intäkter från Migrationsverket och 4 miljoner kronor högre volymer av nyanlända i grundskolan. Totalt 24 miljoner kronor.
Alltså är det cirka 68 procent av underskottet som kan kopplas till främst två saker.

Det ena är regeringens medvetna strategi att låta kommunerna ta en allt större andel av kostnaderna som borde åligga staten (genom Migrationsverket). Det innebär rent konkret att kommuner som Botkyrka får sämre skolor för sina elever.

För 2020–2023 ligger besparingar på 250 miljoner kronor på Botkyrkas skolor. Redan under 2020 kommer vi att behöva skära i elevpengen och försämra kvaliteten.

Det andra som underskottet kan kopplas till är kombinationen av EBO-lagen och det stora antal flyktingar som kom hösten 2015, som i sin tur har lett till transformeringen av det politiska landskapet och hela den politiska debatten.

Kommunerna borde kompenseras fullt ut för sina merkostnader för statens åtaganden. Medger statsfinanserna inte detta så bör konsekvensen synas i en stramare migrationspolitik, inte i elevernas klassrum och i ökande kostnader för försörjningsstöd.

Willy Viitala, andre vice ordförande i Utbildningsnämnden i Botkyrka (M)”

https://www.aftonbladet.se/…/notan-for-migrationen-dumpas-p…

willy.jpg

3 reaktioner till “Istället för att införa en stramare migrationspolitik vältrar staten över kostnaderna på kommunerna och barnen blir de stora förlorarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s