IKEA – från bönerum till Vinterfest

I våras väckte nyheten om att IKEA erbjuder sina kunder bönerum i vissa av sina varuhus stor ilska på sociala medier och nu när det börjar lacka mot jul är det således dags igen, när det världskända möbelvaruhuset väljer att kalla sin julkollektion för Vinterfest.

Christian Mouroux, Country Communication Manager på IKEA, försäkrar att man tycker mycket om julen och att temat istället bygger på ett mer kommersiellt underlag och inte en politisk korrekthet.
-”Vi utkommer fyra gånger om året med en kollektion som baseras på säsonger för specifika högtider. Nu går vi in i en säsong som kallas för vinter och därför har vi tagit fram en produktserie som ska kunna fungera hela perioden. Vi kallar det Vinterfest eftersom produkterna som ingår i kollektionen inte enbart är bundet till julen.”

IKEA har även tidigare valt bort ordet ”jul” – till exempel 2001 när de inte längre ville servera jullunch eller ge julgåvor. Istället håller IKEA nu årsfest. Den gången var förklaringen att ändringarna var en del av möbelvaruhusets nya multikulturella verksamhetspolitik.

Tilltaget med Vinterfest har även uppmärksammats hos våra grannar i Danmark där många lyfter på ögonbrynen.Dansk Folkepartis gruppordförande Peter Skaarup är en av dem som reagerat och i ett Facebook-inlägg ifrågasätter om människor ska fira julen i december eller om man har vinterfest varje år den 24 december.
-”Jag tycker mycket om Sverige och svenskarna, men den politiska korrektheten som utgår från vårt grannland börjar bli lite krystad. Jag har svårt att köpa Mourouxs anledning, varför inte bara kalla det för vad det är. Jag gissar att det har att göra med politisk korrekthet och att man är rädd för att kränka någon, vilket jag inte tycker om.”

Det ska även nämnas att flera livsstilsmagasin som Bo Bättre och Femina beskriver IKEAs ”Vinterfest” som just årets julkollektion.

Det här låter i mina öron som ett typiskt svenskt fenomen där man gör allt för att ingen ska känna sig kränkt och alla ska kunna inkluderas. Men egentligen finns det en baktanke med all denna PK-ism, företag vill så klart kränga mer saker till en bredare kundkrets och våra politiker vill locka till sig fler väljare!

#onlyinsweden
#geossmerjul
#denpolitiskakorrekthetenblirvårtfall

https://www.dr.dk/nyheder/indland/julemaend-glaskugler-og-grankrans-ikea-kalder-julekampagne-vinterfest

5 reaktioner till “IKEA – från bönerum till Vinterfest

 1. Man kan väl konstatera att den här kraftiga ökningen av kommunikatörer som berikar myndigheter och företag ändå har ett underhållningsvärde, bitvis blir det riktigt dråpligt.

  Nu var jag ändå inget stort fan av Ikea.

  Gillad av 1 person

 2. VINTERFEST är ett stalinistiskt påhitt från Sovjetunionen

  Efter den **diska statskuppen 1917 skulle kristna utrotas/bli slavar. Alla kyrkor plundrades av kuppmakarna och användes sedan som djurstall. (Men alla synagogor var intakta).

  Julfirandet förbjöds och kristna levde och dog i koncentrationsläger. GULAG.

  IKEA har nog inte onda avsikter – det är nog en strategi för att vara neutral mot en global kundkrets.

  Gillad av 1 person

 3. Denna undfallenhet blir alltmer utbredd i samhället. Det är på ett sätt komiskt men samtidigt tragiskt när dom så uppenbart viker sig för en ideologi som öht inte hör hemma i ett civiliserat samhälle, för jag hoppas och tror att de muslimer som på allvar vill leva här inser att samhället måste få fungera som förr och att dom måste anpassa sig inte tvärtom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s