Att vara som en vindflöjel genererar inte något större förtroende i längden

Sverigedemokraterna är ständigt i ropet nu för tiden tack vare sitt ökade väljarstöd och i en intervju i dagens Aftonbladet kommer Jimmie Åkesson med nya uppslag till hur man ska locka fler väljare. Det handlar om den känsliga abortfrågan där Socialdemokraterna utmålat Sverigedemokraterna som kvinnofientligt, vilket medverkat till att partiet föll tillbaka i valspurten både i riksdagsvalet 2018 och EU-valet 2019. Det hela grundade sig i att SD, som enda riksdagsparti, ville begränsa aborträtten och hade en annan syn på samvetsfrihet som innebär att barnmorskor ska få vägra att utföra aborter.

Nu vill således partiledningen få med sig partiet på att slopa kravet på att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12 och dessutom vill man helt sluta driva frågan om samvetsfrihet. Enligt Jimmie Åkesson har abortfrågan inte diskuterats på hög nivå i partiet på många år, men att det nu kommit allt fler krav från medlemmar att man ska ändra sig och enligt Åkesson tror sig ledningen ha ett brett stöd för den nya linjen.

Utöver detta vill SD-ledningen även att samkönade ska kunna prövas för adoption.

Visst är det bra att ett parti inte står fast vid att allt som en gång bestämts måste varar ristat i sten och självklart behöver alla partier förändra sig med tiden, men det är märkbart att just Sverigedemokraterna ändrat sig i många viktiga huvudfrågor de senaste två åren och frågan är hur trovärdig man blir när man likt en vindflöjel ändrar taktik bara för att locka till sig nya väljare.

Public Service-skatten är ett exempel, där SD följde alla andra partier och bekräftade att den skulle införas. Dock ändrade man sig några månader senare när ilskan från väljarna blev tydlig. Sedan har vi den viktiga kärnfrågan om Swexit som partiet drev i flera år och plötsligt, blott några månader innan riksdagsvalet, ändrade sig och helt plötsligt blev pro-EU.

Sänkt abortgräns, samvetsfrihet och adoption för samkönade par har man också drivit på under en längre tid, men nu vill man framstå som lite mjukare så att man blir mer salongfähiga och även locka till sig fler kvinnor. Således slutar man driva även detta, trots att det i många andra länder är standard med att ha en abortgräns i vecka 12.

SD har ofta orättvist anklagats för att vara ett enfrågeparti som bara har migrationsfrågan att stå på och nu börjar man så smått glida åt just det hållet för vad blir det egentligen för skillnad mellan partierna i slutändan förutom mindre detaljer i migrations-, skol- och familjepolitiken, när man lägger ned de stora frågorna som bidrager till att tydligt visa skillnaderna mellan partierna?

Det är inte konstigt att många partisympatisörer som från början lockades till SD för deras strävan efter att vara en nagel i ögat på etablissemanget, nu söker sig till andra partier som till exempel Alternativ för Sverige när man alltmer frångår sin ursprungliga hållning.

I en tid där svensk politik enligt mitt tycke aldrig har varit tråkigare och den röda tråden är att alla bygger luftslott utan att leverera, är det sista vi behöver ännu ett slätstruket kontrollerat oppositionsparti, men tyvärr är det vad SD alltmer framstår som numera.

Visserligen är inte svenska folket kända för att ha bra minne när de ska gå till valurnorna och gemene man har inte för vana att läsa på om vilka som levererat samt vilka som presterat tomma löften under den senaste mandatperioden, så det är väl det som partiledningen hoppas på ska ske även denna gång.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/OpXnaV/akessons-drag–sa-ska-han-hindra-s-attackerna

28 reaktioner till “Att vara som en vindflöjel genererar inte något större förtroende i längden

   1. Efter valskrällen på nästan 14% bjöds partiet in för ‘orientering’ hos svenskt näringsliv. Sen blev det knäpptyst av nån anledning. Sånt impar i vart fall inte på mig.

    Gillad av 1 person

 1. ”Det är inte konstigt att många partisympatisörer som från början lockades till SD för deras strävan efter att vara en nagel i ögat på etablissemanget, nu söker sig till andra partier som till exempel Alternativ för Sverige när man alltmer frångår sin ursprungliga hållning.”

  Med anledning av SDs nettoökning har jag svårt att se att många SD går till AfS, även om det partiet har bra synpunkter. AfS ligger väl stadigt under 1%? Annars vet jag inte vilket eller vilka partier som skulle kunna komma i fråga för partibyte.

  Gillad av 1 person

   1. Besvikna har du säkert rätt i men att därför framställa det hela som något slags strömhopp av SD-väljare till andra partier tycker jag inte stämmer.

    Gilla

  1. För hederligt folk vid sunda vätskor som vill begränsa aborträtten,förbjuda öppen homosexualitet så finns det ett enda verkligt parti att rösta på,Nyans.Jag har inte kollat deras partiprogram men det är nog sjäkvklara frågor för dem och viktiga för mig.Har du fått svar nu?

   Gilla

   1. Nyans har muslimer som målgrupp och är därför helt utselutet för min del, och det måste det också vara för alls andra som värnar om Sverige och svenska traditioner. Nyans är helt enkelt inte att lita på. Detta hittas på deras hemsida:

    ”Vi har identifierat tre akuta problem att prioritera och föreslår följande lösningar
    1. Islamofobi och främlingsfientlighet”
    Enligt statistik sammanställd av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har hatbrott med islamofobiska motiv ökat stadigt sedan 2009. Sveriges muslimer upplever dagligen både fysiska och verbala personangrepp av rasistisk karaktär. Skadegörelse och vandalisering av egendom är bara några exempel på detta fasansfulla fenomen.
    Svenska muslimer åtnjuter samma fri- och rättigheter som vilken svensk medborgare som helst. Den svenska staten är ytterst ansvarig för deras trygghet och säkerhet. Ändå är det få islamofobiska brott som blir uppklarade och istället för stöd från politiska partier, möter muslimer absurda förslag såsom att kriminalisera muslimsk praktiserande och kultur.”

    Partiet sätter alltså muslimer och sagoboken koranen framför väserländsk demokrati och rättvisa. Offerkoftan dras på för att vi svenskar ska tycka synd om en grupp människor som inte vill anpassa sig efter det lands lagar och seder som dom valt att flytta till (ja flytta INTE fly). Muslimer vill ha speciella regler beträffande kläder, mat, umgänge, badtider, rätt att be på arbetstid etc etc. Och detta inte privat utan det svenska samhället ska anpassa sig. Maken till fräckhet får man leta efter.

    Partiet vill alltså att hittepåuttrycket ”islamofobi” ska inskrivas som brott i svensk lagstifting!!!! Det är verkligen skrämmande. Islam tål ingen kritik, tål inte att det ritas bilder av deras sagofigur mohammed, tål inte att bli motsagda av fritt och logiskt tänkande människor, tål inet att skämtas om m.m.. Passar m.a.o. inte alls in i ett demokratiskt samhälle.

    Gilla

   2. Vilka svenska traditoner är viktigare än abortfråga? det ofödda barnets rätt till liv! Jag kan vara utan julgran och midsommarstång ifall en enda abort kan undvikas.Vilka svenska traditioner är viktigare för dig än dessa frågor Magnus B? Vilka?

    Gilla

   3. Nu skall jag berätta något för dig Magnus B om hur djupt rotad rasism kan vara.
    För några år sedan hade en granne till mig några får till salu.Han sålde till några muslimer och fick betalt och allt var ok med affären.Efter kanske två år ringde polisen honom och frågade ifall han saknade några får eftersom polisen av någon anledning hittat några får hos någon muslim.
    Magnus B,det du framför här är i likhet med denna berättelse.Det är hittepå och förutfattade meningar om en grupp som tillhör en religion.SD är främlingsfientliga och islamofober.

    Gilla

   4. Rolf: Tack för dina svar i tråden. Men jag håller inte med dig. Vill du förbjuda abort och homosexualitet? Hur är islams syn på homosexuella? Knuffa ner från byggnader, hänga upp i lyktstolpar? Är det detta du vill ha i Sverige med hjälp av partier Nyans? Bara namnet på detta muslimska parti är ett hån mot demokratin.

    Att polisen efter två år kollar upp om det saknas får hos en person kan knappast vara rasism mot muslimer. Polisen gör sitt jobb. Om polisen inte har rätt att ställa frågor för att klara upp brott är det mycket illa ställt i samhället.

    Att däremot, med vidskepelse som ursäkt, vägra skaka hand med en person i ett land som man valt att självmant flytta till och i vilket man åtnjuter ALLA sociala förmåner och t.o.m. i större utsräckning än de personer som redan bor i landet och som betalar enorma skatter, är kanske inte rasism mot svebskar men en oacceptabel fräckhet. Har man dessutom uppgett falsk ålder, falskt namn, har flera identiteter och åker till sitt hemland på semster för svenska skattepengar, trots att men kort före ”flytt” från detta land, är detta att skymfa det land man valt att frivilligt uppehålla sig i.

    Svenska traditioner är t.ex. kvinnofrid, ordning och reda, punktlighet, ha respekt för andras egendom (d.v.s. inte elda bilar), ha respekt för lärare, inte ställa till bråk på akutmottagningar och sjukhus.

    Gilla

   5. Står det i Nyans partiprogram att homosexuella skall hängas i lyktstolpar? Jag har däremot hört Sverigedemokrater prata om lyktstolpar,hängning och Finspång.Är det Islams fel att bilar brinner? Är det pga Islam det skjuts i Sverige.Du får nog Nyansera dig Magnus B ifall du skall bli tagen på allvar.Du kan ju inte koppla ihop Islam med brottslighet,det är ju det du gör.

    Gilla

   6. Rolf:
    Grymheter och hemskheter som regelbundet utförs i islams namn i otaliga länder världen över:

    s.k. ”hedersmord”, tvångsgifte, umgängeskontroll och -förbud, dans- och musikförbud, fängelsetraff och tortyr om viss religiös klädsel inte bärs korrekt, offentlig halshuggning, avhuggning av händer, kvinnlig könsstympning, barn tvingas att avstå från mat och dryck under ramadan, offentliga spöstraff, tvång för kvinnor att gifta sig med den man hon blivit våldtagen av, offentliga avrättningar genom skjutvapen och levande förbränning, förbud mot homosexualitet med grymma straf för detta ”brott”…. listan kan säkert göras längre.

    Vill du förbjuda homosexualitet?

    Gilla

   7. Det du radar upp är ingen ursäkt för SD att ta bort viktiga punkter i sitt program.Vill du hänga folk i lyktstolpar,du är ju dock Sverigedemokrat? Magnus B

    Gilla

   8. Magnus B,varför viftades det med en främmande nations flagga under valnatten 2014? Det är en principiellt viktig fråga.Vore det inte trovärdigare för svärjevänner att vifta med en svensk flagga? Skall ni vifta med en rysk flagga nästa valvaka? Du ser,förtroendet är inte på topp längre.En grej går men när sveket blir till ideologi då skall ett parti straffas ut.Stick nu inte från frågorna!

    Gilla

 2. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Makten tycks vara viktigare än den ursprungliga ideologin.
  Besvikelsen vad det gäller SD är stor, vi som i åratal har kämpat för att få till ett BÄTTRE Sverige. Vi dissidenter som har brunsmetats och nämnst med olika invektiv blir nu mer än förbannade när SD endast tycks liera sig med den svenska politiska Sjuklövern. Att inte vara tacksamma för de 1000-tals spaltmeter som skrivits i alternativ media är ett tecken på en extrem arrogans. Tack Jenny för dina genomtänkta artiklar. Tur att det finns AFS och då Kasselstrand som kan vara som en blåslampa på de som har blivit nöjda med sina positioner, där de inte har förmåga att utvecklas utan mer faller etablissemanget i smaken.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s