Att påstå att man låter klimatskeptiker komma till tals är en sanning med modifikation

Expressen publicerar idag en lång artikel om Sveriges så kallade klimatskeptiker – det vill säga de svenskar som ifrågasätter klimatkrisen. De som nämns är Per-Ola Eriksson, Lars Bern, Elsa Widding, Sture Åström, Lennart Bengtsson, Jan Ericson, Per Welander, Nils-Axel Mörner samt Peter Stilbs.

Emma Boëthius, chef för Expressens klimatredaktion, vill påskina att man vill låta alla komma till tals i debatten och belysa deras argument, att man inte vinklar sina reportage om klimatet samt att deras journalism inte bygger på aktivism utan en drivkraft att belysa klimatfrågan ur alla aspekter. Fina ord, som tyvärr inte lever upp till förväntningarna.

Man börjar med att överst i artikeln med fet stil förkunna att 97% av världens forskare är överens samtidigt som man påpekar att det finns de som anser att det hela är en konspiration. Redan där stämplar man ”de som ska få komma till tals” som konspirationsteoretiker och tvivlare.

Vidare lyfts IPCC fram som ett organ som en nästan hundraprocentig majoritet av forskarvärlden står bakom och de som är emot klassificeras som en motståndsrörelse.

I en svart ruta med vit text har man under rubriken ”Samlingsplatser” specat upp var dessa klimatskeptiker håller till – Klimatupplysningen (givetvis nämns det att de utsätts till Årets förvillare), Klimatsans och SwebbTV.

Innan man börjar presentationen av de nio klimatskeptikerna så trycker man på att motståndsrörelsens argument ofta härstammar från amerikanska tankesmedjor som finansieras av oljebolag och andra företag med intressen i den fossila industrin.

Om man nu överhuvudtaget lyckats behålla intresset från några som inte avskräckts från svartmålningen, så presenterar man nu namn och bild på huvudpersonerna samt ställer två frågor med ungefär samna innehåll – varför de tvivlar på klimathotet respektive varför man inte tycker att IPCC är trovärdiga. Man låter dessutom en klimatalarmist, eller forskare som de kallas i artikeln, få kommentera i texten och avfärda dessa som falska påståenden.

Mitt i Lars Berns del klämmer man återigen in en svart ruta med vit text som lyfter fram IPCC:s förträfflighet.

Hur man kan förvänta sig att dessa klimatskeptiker ska kunna redogöra för fakta och presentera sina teorier när de i princip inte ens får komma till tals är en gåta!

För att säkerställa att ingen börjar tvivla på klimathotet, så avslutar man dessutom artikeln med en stor svart ruta med vit text där klimatalarmisterna, förlåt forskarna, får spaltmetrar för att svara på klimatskeptikernas vanligaste argument.

Vilket förbannat skämt! Hade man velat belysa vad klimatskeptikerna hade att säga så hade man ställt mer än två frågor och dessutom inte låtit deras meningsmotståndare deka ner på allt som humbug efter varje svar de levererar.

När klimatalarmisterna normalt sett uttalar sig i artiklar och reportage så får de prata på länge och framförallt får inte klimatskeptiker komma till tals i samma artikel och ifrågasätta eller påstå att det är rappakalja utan chans till replik – snacka om vinklat! Att dessutom avsluta med att låta dessa ”forskare” bre på om att IPCC har rätt och absolut inte är politiskt styrda samtidigt som man målar upp koldioxid som den stora faran blir bara oseriöst.

Expressens så kallade forskare bevisar inte på något sätt att det de säger stämmer, utan det bara är så. Jag borde förstått att Expressen inte var ute efter att visa en nyanserad bild av klimatdebatten, utan återigen handlar det om att man agerar propagandaorgan med en helt annan agenda än att rädda planeten.

#denonyanseradeklimatdebatten

https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/de-ar-svenskarna-som-ifragasatter-klimatkrisen/

11 reaktioner till “Att påstå att man låter klimatskeptiker komma till tals är en sanning med modifikation

 1. ”Jag borde förstått att Expressen inte var ute efter att visa en nyanserad bild av klimatdebatten, utan återigen handlar det om att man agerar propagandaorgan med en helt annan agenda än att rädda planeten.”

  Precis vad Karin Olsson skrev i sin krönika, d.v.s. svammel och ogrundade påhopp, vilket vi redan diskuterat i tidigare inlägg. inga fakta utan bara påhittade historier och egna personliga tolkningar.

  Gilla

 2. Det blir bara tragiskt när press och tv utmålar folk som experter när vem som helst kan inom 30 sekunder ta reda på att de ofta är utvalda aktivister som har en agenda och oftast saknar fakta och kunskap.

  Gilla

 3. Följer man några av de namngivna klimatskeptikerna på facebook framgår att de verkar vara långt ute på högerkanten och omfamna både SD och Trump. Bern talar också mycket om ” globalisterna och George Soros”!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s