Byggandet i Sverige har tvärnitat trots behovet av nya bostäder – har våra styrande ens en plan?

I veckan kom en ny prognos från Sveriges Byggindustrier som visar på kraftig inbromsning av hela nyproduktionen. Samtidigt visar rapporten från Boverket att man behöver byggstarta minst 64.000 bostäder årligen i Sverige, men i realiteten rör det sig bara om 41.000 nya bostäder.

Det svenska byggföretaget Bonavas kvartalsrapport som också presenterades i veckan visar att företagets byggande i Sverige har rasat med 90% på två år, något som man skyller på Finansinspektionen och politikerna.

Intressant i sammanhanget är att lika illavarslande rubriker om hur byggandet minskar trots ett skriande behov, publicerades redan i juni 2018 i bland annat tidningen Hem & Hyra, som konstaterade att lägenhetsbyggandet bromsade in på många håll i landet trots att takten redan då behövde ökas avsevärt. Boverket varnade då i sin prognos att vi fram till 2020 behövde 90.000 nya bostäder årligen och som synes har vi inte varit i närheten av det målet.

Anledningen till inbromsningen angavs då vara de höga produktionskostnaderna som kommunerna menade innebar en risk för att lägenheterna skulle stå tomma. Dessutom har många av de hyresgäster som är i störst behov av tak över huvudet inte råd att betala de höga hyror som kännetecknar nyproducerade hyresrätter. Samtidigt medförde oron över sjunkande bostadspriser att färre köpte nybyggda bostadsrätter med lång väntetid till inflyttning.

Men redan 2015 diskuterades den akuta bostadsbristen och att det byggdes för få bostäder, där man krävde att staten måste ta ekonomiskt ansvar för bostadsbyggandet.

Det här är således ingen nyhet för våra styrande, utan i vanlig ordning har man slagit dövörat till och skjutit problemen framför sig.Det krävs ingen större tankeinsats för att förstå att vi inte kommer att kunna möta bostadsbehovet varken från våra unga eller alla de tiotusentals migranter samt alla deras anhöriga som årligen kommer till Sverige.

Har regeringen överhuvudtaget någon plan?

Det är tur att staten har en klausul om att de får ta över privat egendom vid en kris, då kan man återigen fly undan sitt ansvar och fortsätta suga ut befolkningen!

#onlyinsweden

Källa: SvD Näringsliv

9 reaktioner till “Byggandet i Sverige har tvärnitat trots behovet av nya bostäder – har våra styrande ens en plan?

 1. Moderaterna har förslag om en ”ökad rörlighet” på bostadsmarknaden för att lösa bostadsbristen.Jag antar att de menar att svensken skall flytta ut i skogen i ett tält.
  #lämnadinbostadochflyttautitält
  #moderaternaärdjävlapajaser
  #psykfalletsvantesson

  Gilla

 2. Mycket bra artikel, Jenny!
  Den sätter fingret på det man nästan aldrig talar om – nämligen hur vi skall kunna härbärgera en ständigt ökande folkmängd utan någon som helst politisk styrning som avser en effektiv bostadspolitik!!!
  Med den usla ekonomiska styrning Sverige haft de senaste åren så är det inte underligt att man målat in sig i ett hörn och inte har någon enkel lösning att tillgå.
  Den oerhört generösa asylpolitik vi haft de senaste 5-6 åren har ju inte direkt underlättat bostadsbristen vare sig bostadsmässigt eller ekonomiskt.
  Som jag ser det så finns det bara i nuläget ett fåtal större lösningar, dvs att antingen starta projekt återvandring, till att börja med, av de som olagligen upprätthåller sig i Sverige och i andra hand av de som inte är berättigade till asyl p g a flyktingskäl. Ett annat är att kraftfullt sänka skatterna och subventionera bostadsbyggandet så att vanliga människor har råd att betala sin hyra eller, Gud förbjude, stjäla det privata bostadsbeståndet för att ge free room and board till migranter.

  Gillad av 2 personer

 3. Återigen ett exempel på hur politikerna överlåtit det praktiska genomförandet av bostadspolitiken till marknaden, riktigt dj-a naivt.

  Personligen tycker jag nog ändå att byggbolagen har manövrerat sig in i den här situationen på egen hand, det har varit bättre häv på investeringen att bygga bostadsrätter på spekulation än hyresrätter och surprise-surprise – när man spätt ut marknaden tillräckligt blir man sittande med osålda lägenheter då spekulanterna har ett överflöd av objekt att välja mellan. Där har vi den egentliga showstoppern, och då har ändå kommunerna i det närmaste skänkt bort sin tomtmark för att stimulera bostadsbyggandet.

  Problemet ligger i att byggbolagen sedan lång tid har orealistiska förväntningar på sina marginaler, byggkostnaderna har varit relativt konstanta, möjligen rentav sjunkande som en konsekvens av att man hellre tar ryssar och balter för 70:- per timme än svenskar för runt 200:-.

  Det är inte smart att blanda marknads- och planekonomi på det här sättet, börjar påminna om bankernas agerande när man tar finansiellt överdrivna risker medvetna om att staten kliver in och räddar affärerna om det skulle råka gå fel. Den enkla sanningen är att går det inte att producera lägenheter till rimliga hyror så ska man låta bli att bygga, 12000 i månaden för en tvåa runt 50 kvadrat eller 14′ för en trea på dryga 60 funkar helt enkelt inte för de flestas plånböcker.

  Gilla

 4. Vi ska inte bygga fler bostäder, vad är det för dumheter?
  Vi ska utvisa de som inte kan anpassa sig till det svenska samhället och då behövs det inte fler bostäder utan färre bostäder. Vad är det så många inte begriper?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s