I Sverige kan personer utan svenskt medborgarskap söka säkerhetsklassade tjänster

Det här var en intressant ledare som tar upp något som var nytt för mig, nämligen att det numera inte krävs att man har svenskt medborgarskap för att kunna söka lediga tjänster – inklusive säkerhetsklassade tjänster.

Det verkar som allt annat i det här landet inte klokt!

Det är intressant att man när beslutet togs, ignorerade det faktum att de tyngsta berörda myndigheterna var emot – bland annat Säpo, Försvarsmakten, Försvarets Materielverk, FRA, och Totalförvarets forskningsinstitut (FOI).

Man får hoppas att våra styrande uppmärksammar det här säkerhetsproblemet och tar tag i det, men det är väl att hoppas på för mycket! 🙄

#onlyinsweden

____________________________

”Kraven på att ta anställning i många säkerhetsklassade tjänster har sänkts. Svenskt medborgarskap är inte länge ett villkor för gränsbevakare inom tullen, eller för alla skyddsklassade tjänster på Säkerhetspolisen eller Försvarets Radio Anstalt (FRA).

I platsannonser i press eller på nätet kan en förändring i de finstilta villkorsformuleringarna nu skönjas. Kravet på svenskt medborgarskap är borttaget på många tjänster inom statsförvaltningen. Det framgår ofta tydligt att en säkerhetsprövning kommer att genomföras, men i den lägsta säkerhetsklassen är numera svensk medborgarskap inget villkor.

Den som i Kustbevakningens tjänst bevakar svenskt territorialvatten behöver således inte vara svensk medborgare. Ej heller den som jobbar i Tullens gränsskydd. Det är en något ologisk ordning, inte minst med tanke på de två myndigheternas viktigare ställning i Totalförsvaret.

I en krissituation som alla myndigheter ska vara förberedda för kan det antas att utländska medborgare har sin lojalitet mot annan makt. De kan också utsättas för påtryckningar. Och kanske framför allt, det är mycket svårt att genomföra en säkerhetskontroll när det gäller sökande som har medborgarskap i ett annat land.

Förändringen som klubbades igenom förra året baseras på en utredning som presenterades 2015. Åtskilliga år tidigare hade dåvarande Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) ifrågasatt att säkerhetsklassificeringen ”utestängde” icke-medborgare från jobb. Det fanns också myndigheter som önskade att bredda personalen utifrån etnisk bakgrund. På landets anstalter sitter exempelvis många med utländskt medborgarskap som är i behov av vägledning för att om möjligt kunna vända om.

DO:s invändningar skrevs under vad somliga trodde var den eviga fredens tid. Sedan dess, ja bara sedan det att utredningen lämnades, har säkerhetsläget försämrats åtskilligt.

I en tid när socialdemokrater, liberaler och den konservativa delen av borgerligheten på olika sätt försöker fylla medborgarskapet med innehåll gick detta beslutet åt motsatt håll.

Medborgarskapet öppnade tidigare upp för tjänsterna. Det var ett synligt tecken på vilken statsmakt man var lojal mot. Nu är de möjligt att söka med blott det permanenta uppehållstillståndet eller som medborgare i ett annat land.

Självfallet har EU-medlemskapet och det nordiska samarbetet påverkan. Naturligtvis borde det finnas en rätt till undantag för specialistpersonal. Absolut kan en norrman eller finländare tjäna den svenska kronan.

Men det är svårt att inte komma undan motiv som sänkta krav av arbetsmarknadsskäl eller utifrån att Diskrimineringsombudsmannens aparta definition av diskriminering spelat roll för utgången i ärendet. Och att det faktiskt äventyrar säkerheten.

För de allra tyngsta berörda myndigheterna var faktiskt rejält emot. Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Försvarets Materielverk, FRA, Totalförvarets forskningsinstitut (FOI) med flera var kritiska i sina remissvar. Det påverkade inte utgången av ärendet.

Det finns en hemläxa i detta. Det är nu när annonserna publiceras som frågan uppmärksammas – först av twittraren 112MUA – över ett år efter det att lagen trädde i kraft utan någon som helst debatt på detta område. Många inklusive denna redaktion noterade helt enkelt inte förändringen.

En eftersläpning av fredserans tidiga 2000-tal kan noteras. Beslut fattas utifrån det dåvarande lugnet över Östersjön och utifrån ett Sverige utan gängskjutningar. Det är något att ta fasta på när beslut fattas i dag som påverkar trygghet och säkerhet i framtiden.

MARTIN TUNSTRÖM”

Säkrare med medborgarskap

6 reaktioner till “I Sverige kan personer utan svenskt medborgarskap söka säkerhetsklassade tjänster

 1. Svenska politiker har total hjärna släpp.
  Ingenting verkar vara beslutat för landets säkerhet utan att låta fienderna invadera Sverige på snabbaste, enklaste vägen.

  För att vara politiker måste ditt IQ vara under 50.

  Ju mer man hör och ser om de politiska besluten. Ju mer inser man att Svenska politiker är helt intelligens befriade.

  Såg idag att ett par tvillingar som gömt sig i Tyskland och Sverige i 13 år. Nu har en fått barn som automatiskt får svenskt medborgarskap, gör att en får stanna och medborgarskap. Andra ska utvisas. De har fått ekonomiskt stöd och sjukvård. Fastän de fått avslag och stannat.
  Tidningen skriver som det vore fel att en ska utvisas. Men enligt min mening ska båda utvisas. Eftersom de utnyttjat och levt som parasiter här och fått flera avslag i Sverige och Tyskland. Och ändå stannat.
  De har visat att de struntar i Svensk lag och kostat Svenska folket miljonbelopp. Vidriga människor utan asyl skäl
  Skall inte gömma sig i Sverige och få bidrag och sen någon konstig amnesti och få stanna.
  Politikerna måste visa att brott inte lönar sig.

  Men det verkar som människor som inte är medborgare har all rätt i världen och special behandlas, totalt obegripligt.

  Inte undra på att alla kommuner går back.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s