Dags att säga farväl till välfärden när medborgarna måste lida på grund av våra styrandes oförmåga att prioritera rätt

Idag kan man läsa i Ystads Allehanda att det inte blir någon skattehöjning i Ystad, eftersom SD i princip är överens med M, KD och L som inte vill röra skatten.

Men faktum kvarstår – förra året gick socialförvaltningen back med 36 miljoner och i år hamnade minussiffran på 24 miljoner och det akuta besparingskravet har inte försvunnit. Så om man inte ämnar höja skatten så lär det drabba de äldre samt barn och ungdomar när man måste tillmötesgå besparingskraven. Jag kan således inte se det positiva med att inte höja skatten. Jag tror gemene man hellre betalat några kronor extra i skatt än att dra in på den redan hårt belastade äldreomsorgen och skolan.

Fullmäktigeledamot Paul Svensson (SD) säger till tidningen att det är dags att skrota förslaget om att dra in den varma maten till äldre nu när opinionen starkt kritiserat beslutet, men från början var partiet positivt inställda till förslaget från treklövern.

Imorgon ska budgeten tas upp i KF och det är ingen vild gissning att fokus kommer att ligga runt frågan om pensionärerna ska få varm mat eller inte, även om det beslutet fattas av ansvarig nämnd i slutändan.

De färdigrätter som finns i frysdiskarna i mataffären är i regel inte något som man rekommenderas att leva på eftersom det är halvfabrikat med låga halter av protein och dessutom tillsatt socker, vilket inte är lämpligt när man är diabetiker. Så jag har svårt att se vinsten med detta. Utevistelse en gång i veckan är som ett dåligt skämt – landets fångar kommer ut mer än våra pensionärer och städning var tredje vecka är inhumant!

I dagens YA skriver en sjuksköterska och tillika ledamot i Socialnämnden en bra insändare i ämnet och sätter ord på den tillvaro som väntar våra äldre när man sparar in på välfärden.

Tyvärr är Ystad kommun inget unikum, utan i takt med att kommunerna blöder ymnigt så måste svångremmen dras åt rejält runt om i landet där sjuka, barn och ungdomar samt fattigpensionärer är huvudmåltavlan för dessa besparingar.

Vi får se vad cirkusen mynnar ut i, men helt klart finns det andra saker att spara på i kommunen än de mest utsatta!

#detnyasverige

————————————-

”I mitt arbete som sjuksköterska träffar jag dagligen personer med begränsad ekonomi där man redan har svårigheter att få ekonomin att räcka till tandläkarbesök eller nya glasögon.
85 kronor i månaden för tekniska hjälpmedel kan tyckas vara en struntsumma för oss som har ekonomiska förutsättningar.
Ett beslut om stöd till till exempel ett gånghjälpmedel förhindrar troligtvis fallolyckor med skador och frakturer som följd vilket kräver behandling eller operation av höftfraktur med rehabilitering, sjukhusvistelse vilket i sin tur leder till ökade samhälls- och humankostnader och belastning på akut- och slutenvård.

Vi socialdemokrater vill inte att den som redan har en ansträngd ekonomi ska tvingas välja bort sina behov av hjälpmedel.

Att byta ut varm mat som lagats från grunden, eller delvis med halvfabrikat, till processat helfabrikat med låga halter protein och höga kolhydrathalter är ett dåligt alternativ med risk för undernäring. Detta kan väl knappast kallas valfrihet, eller hur? Valfrihet till vad och för vem? Att välja mellan olika färdigrätter?

Många som idag får varm mat levererad har inte möjlighet att själv ta sig till någon mataffär för att själv välja sin mat utan är hänvisade till matinköp via kommunal hjälp. Vem ska bistå med uppvärmning av maten? Är det hemtjänsten? Vad blir då besparingen?

Utevistelse en timme i veckan. Äldre har ett ökat behov av D-vitamin som vi får från solen under sommarmånaderna. Minskade möjligheter till rörelse och solljus leder till muskelförtvining som i sin tur leder till nedsatt balans och rörlighet med ökad risk för fall.

Är det på de anhöriga som ansvaret nu ska läggas? Många anhöriga är redan är hårt belastade och kanske själv drabbade av hög ålder och sjukdom. Tio timmars avlösning per månad, vad räcker den tiden till? Matinköp, apoteks-, frisör- eller läkarbesök eller till en tvättid i veckan. Knappast till egen tid för vila eller rekreation.

Välfärden i vårt samhälle ska vara som starkast när vi är som svagast. Hur kan en sviktande välfärd då fungera som skyddsnät, fånga upp och stötta när vi på grund av sjuk- eller ålderdom, helt eller delvis förlorar vår självständighet och vårt oberoende.

Birgitta Cestrone Nyman (S)
Sjuksköterska och ledamot i socialnämnden”

macka

8 reaktioner till “Dags att säga farväl till välfärden när medborgarna måste lida på grund av våra styrandes oförmåga att prioritera rätt

 1. Man är väl inte så glad ifall skatter höjs men nu verkar det vara nödvändigt och ja,acceptansen för det hos folk verkar vara stor.Politiker gör inte det de måste ens i kris.Låt politikerpacket från V till SD dö i sjukvårdskön.

  Gillad av 1 person

 2. Finns det inte något smart sätt att kunna ställa frågorna till de styrande och få dem att svara tämligen omgående? Att bara hänvisa till och att tillsätta utredningar som ska hålla på flera mandatperioder är kanske inte det optimala förutom om det gäller att skjuta ifrån sig ev ansvar.

  Gillad av 1 person

 3. Man kan likna det svenska samhället med ett försäkringsbolag.

  Vi har under decennier betalat skyhöga premier för nyttigheter som vi utlovats. Folkets gemensamma sparande.

  Makteliten har lagt beslag på en orimligt stor del. De har också bestämt vad vår del ska användas till.

  Inser allmänheten hur lurade vi blivit?

  Vår återbäring hälls över sådana som inte gjort ett smack för Sverige!

  Gillad av 1 person

 4. En vettig från S de andra finns inte på kartan.
  Missade SD mötet igår tyvärr.
  Men läser alltid YA grundligt! Paul S. Har helt klart för sig som övriga i SD Ystad…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s