Sveriges strävan efter att alla ska känna sig inkluderade går till överdrift – särskilt när det bara rör vissa grupper

Det går knappt att läsa barnböcker eller för den delen ungdomsböcker idag som är skrivna av svenska författare utan att personerna i böckerna heter till exempel Mustafa, Abdi, Muhammed, Samira, Fatima och Leyla.

Jag som regelbundet gått på biblioteket och läst böcker för mina barn de senaste tio åren har länge noterar denna utveckling med specifika barn- och ungdomsböcker som handlar om människor på flykt och ”gömda” flyktingar, karaktärer i barnböcker som bär religiös klädsel och vanliga böcker där man tvunget måste döpa huvudpersonerna till namn som är populära i Mellanöstern.

Jag tycker att det är överdrivet och troligen ett ”svenskt” problem, för jag har svårt att tro att resten av världen följer samma mönster och att länder i MENA skulle baka in karaktärer med nordiskt klingande namn i sina böcker är en utopi.

Dessutom kan man fråga sig varför detta inte anammats tidigare – vi har haft invandring till Sverige i århundraden utan att bry oss om att inkludera dessa barn. På sin höjd har det förekommit några finskklingande namn och så klart Katitzi. Men med tanke på hur många romer Sverige huserat så är det väldigt knapert med bara ett namn kan man tycka.

Hur har alla tyska, ungerska, italienska, jugoslaviska, holländska, spanska, tjeckiska, ryska, chilenska, bolivianska, asiatiska och afrikanska barn (för att nämna några) som genom tiderna invandrat till Sverige kunnat känna sig inkluderade trots att det överlag varit svenska namn i böckerna?

Varför inkluderar man inte andra namn än de som härstammar från länder i MENA är en annan intressant fråga om syftet nu är att alla som kommer till Sverige ska känna sig inkluderade? Det blir faktiskt lite diskriminerande när man bara fokuserar på en grupp och struntar i resten, då kan man lika gärna lägga ned hela idén!

#onlyinsweden

9 reaktioner till “Sveriges strävan efter att alla ska känna sig inkluderade går till överdrift – särskilt när det bara rör vissa grupper

 1. Det är just detta jag påpekat till mina vänner. Sverige har haft stor invandring från hela världen.
  Men nu när muslimer och afrikaner kommer .så är de överallt. i tv reklamen . Alla reportage och alla böcker och tidningar. Skolmaterial. Broschyrer från myndigheter? En svensk och en arab eller afrikan. Nyheterna har anställt massa med muslimska namn. Fåtal från andra länder fastän de vuxit upp här? Ren Diskriminering .
  Det pågår ett storskaligt maktmissbruk nu. och det är medveten strategi från staten.
  Vi ska lära oss tänka rätt.
  Staten, kommuner i samarbete psykologer som ska hjärntvätta oss och lära oss tänka som dom vill.
  Det visades på SVT Forum tror det var 2016 våren. Där Miljöpartiet sa att alla kommuner skulle annama det.

  Så finns det i andra länder, det tror jag inte. För inga andra politiker är så dumma att de värderar flyktingar mer än sitt eget folk.
  Det skulle varit krig och kravaller i andra länder men i Sverige tiger folket. Som de vore helt hjärndöda?
  Svenska politiker verkar respektera Saudiarabien och Irak väldigt mycket. Ju mer man är emot mänskliga rättigheterna ju mer gillar Svenska politikerna dem. Total motsatsen mot vad vanligt folk tycker?
  Det måste vara den dåliga utbildningen var politiker fått.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s