En av tio som fick permanent uppehållstillstånd under flyktingkrisen har jobb idag

Aftonbladet gör för ovanlighetens skull en intressant granskning av hur det gått för de asylsökande som kom under flyktingvågen 2015 och konstaterar att blott en av tio har jobb idag samt att åtta av de tio kommuner som tog emot flest asylsökande 2015 har högre arbetslöshet än riksgenomsnittet och alla tio har en högre andel av befolkningen som lever på bidrag.

Det heter att Sverige är ett ”högkostnadsland”, vilket kan förklara att folk måste leva på bidrag och att vi kommer få en mer USA-liknande arbetsmarknad med en ökad andel enklare jobb om vi ska lyckas med integrationen.

Jag ställer mig dock frågande till hur vi ska kunna lyckas med integrationen nu med problem som är värre än någonsin, när vi inte lyckats de senaste över tre decennierna?

8 reaktioner till “En av tio som fick permanent uppehållstillstånd under flyktingkrisen har jobb idag

 1. Sysselsatt säger egentligen ingenting.
  Sysselsatt med vadå? Pilla sig i naveln? Plocka skräp en timme i veckan?
  Nej, jag vill veta hur många som är självförsörjande genom sitt arbete, inte hur många som har bidragsförsörjd sysselsättning.

  Gillad av 2 personer

  1. EXAKT!

   Vi har i decennier matats men dimmiga ord som sysselsättning i stället för siffror om EGEN FÖRSÖRJNING!

   Jag påpekade det redan på 70-talet. De som betalade mycket skatt höll med mig men de som tjänade på att lägga ut rökridåer (S) och (V) har fortsatt sedan dess. 😡 👿

   Gillad av 1 person

 2. Hur är arbete definierat? Är det minst en timme i veckan med någon form av sysselsättning? Räknar man om det till heltidsarbetande så blir det förmodligen bara en av hundra.Aftonbladet försöker få det att se bra ut med 10%.

  Gillad av 1 person

 3. Icke säsongrensat var antalet sysselsatta i åldern 15-74 år 5 101 000 i maj 2018, enligt SCB.
  Antalet anställda uppgick till 4 613 000 maj månad 2018, enligt SCB.

  Skillnaden mellan antalet anställda och de som bara var sysselsatta uppgår således till 488 000 personer. Här har vi alltså en grupp på närmare en halv miljon personer, som inte räknas som arbetslösa eftersom de har sysselsättning via diverse olika skattefinansierade bidrag.

  Att vara sysselsatt kan innebära att en person utför någonting (plocka skräp t.ex.) under så lite som en timme per vecka. Detta kan knappast räknas som att personen i fråga har ett arbete utan personen bör självfallet betraktas som arbetslös.

  Arbetslöshetsstatistiken, som den redovisas, är egentligen gravt missvisande eftersom de bidragssysselsatta inte betraktas som arbetslösa. Den verkliga arbetslöshetsstatistiken bör därför räknas upp med den närmare halva miljonen personer som inte har fast anställning, utan uppbär diverse olika skattefinansierade bidrag såsom extratjänster, introduktionsjobb, lönebidrag, etableringsbidrag etc.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s