Socioekonomiska faktorer påverkar skolframgången – inte skillnaderna mellan könen

I Sverige har man länge propagerat för att det är främst skillnaderna mellan könen som påverkar skolframgången, även om man sett en förändring i attityden på senare år. I Finland fastslår man nu att det är de socioekonomiska faktorerna som i allt högre grad påverkar hur barn lyckas i skolan. Skillnaderna är dubbelt så stora som de mellan könen.
 
Det är under 2000-talet som skillnaderna i skolframgång i olika samhällsklasser har blivit allt större. Professor Katariina Salmela-Aro vid Helsingfors Universitet har jämfört alla internationella bedömningar som gjorts på finsk undervisning sedan 1960-talet. De omfattar över 100.000 finländare i åldrarna 13 till 15 år.
-”Våra resultat visar tydligt hur effekterna av föräldrarnas socioekonomiska status sjunker ända fram till år 2000. Sedan ändrar kursen och för varje år som går har den socioekonomiska bakgrunden påverkat studieframgången allt mer. Finlands styrka har hittills varit att de här skillnaderna inte funnits.”
 
Enligt en ny undersökning gjord av Centret för utbildningsevaluering, påverkar mammans utbildningsgrad i allt större utsträckning hur barnet klarar sig i skolan. Skillnaderna syns i såväl läsämnen som i konstämnen och gymnastik. I läsämnena är skillnaderna som beror på bakgrund nu dubbelt så stora som skillnaderna mellan könen, som varit på tapeten de senaste åren.
 
Intressant att ta del av och anledningen till att Finland inte haft de här problemen tidigare beror så klart på den ökade migrationen från länder där föräldrarnas utbildningsnivå är mycket låg, vilket självklart ger sämre förutsättningar för barnen att lyckas. Med tanke på hur stora skillnaderna är i asylmottagandet länderna emellan så förstår man att våra problem i Sverige är rejält stora tack vare år av oansvarig migrationspolitik, men detta är något som våra politiker helst inte vill kännas vid, precis som man inte vill prata om orsakerna till den ökande gängkriminaliteten. 
 
#onlyinsweden
 
skola.jpg

2 reaktioner till “Socioekonomiska faktorer påverkar skolframgången – inte skillnaderna mellan könen

  1. En kanske tokig idé är väl om nu socioekonomiska faktorer spelar in så mycket, varför går då regeringen in så hårt för att göra befolkningen fattigare? Även om det inte är deras primära mål så blir ju det resultatet, och ännu mer ekonomiskt ökande klyftor med allt vad det innebär.

    Gillad av 1 person

  2. En sak som ibland tas upp och är troligt är att om det bor många i samma hushåll så kan det bli svårt med läsro för skolbarnen. Sedan är det väl nästan en förutsättning att barnen får hjälp av någon tex föräldrarna för att de ska kunna klara av skolan . Jag vet av erfarenhet att det finns jättebra människor som kommer till Sverige, det är mer själva systemet som inte är på topp.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s