Upp till bevis för landets lärare – vill de att Sverige skall befolkas av barbarer?

En av gårdagens mest uppseendeväckande nyheter enligt mitt tycke var att Skolverket nu föreslår att man ska skippa undervisningen om Stormaktstiden och Antiken eftersom timmarna inte anses räcka till för att ge ämnet rättvisa.

Det är extremt oroväckande att vi har ett skolverk som anser att vi inte ska lära oss av historien utan helt sonika kan stryka viktiga saker ur undervisningen. Det räcker tydligen inte med att Sverige halkat långt efter i PISA-undersökningarna, utan nu ska tydligen våra barn gå ut ur skolan utan att ha fått regelrätt undervisning. Månne är det dags för en kommission att se över myndigheten där punkt ett kan vara att sparka ansvarig chef dit pepparn växer!

Det är ett horribelt förslag och Smålandspostens skriver en bra ledare om det.

#kunskapärmakt

————————————————

”Skolverket hotar med att ta bort undervisningen om antiken och stormaktstiden från grundskolan. Skolverket har påbörjat arbetet med en ny läroplan för grundskolan. Fokus skall ligga på kunskaper och att göra bedömningsgrunderna mindre mångordiga. I nuläget finns situationer där duktiga elever får lägre betyg på grund av enstaka vagt formulerade betygsgrunder. Betoningen på analys skall också minskas i grundskolans första hälft för att bli mer större fram emot högstadiet. Detta är i grunden något bra. Det öppnar för undervisning som syftar till att befästa grundläggande ämneskunskaper som sedan kan bli föremål för analys och reflektion.

Problemet är bara att Skolverket i detta första förslag till ny läroplan bestämt sig för att stryka stormaktstiden och antiken ur historieämnets kursplan för högstadiet. Motiveringen är att man inte anser att det finns tillräckligt många timmar för att göra ämnet rättvisa.

Det är förstås helt uppåt väggarna. Att lära sig om antiken är avgörande för att förstå vårt samhälles grunder: demokrati, medborgarskapet, lagstyre och äganderätt. Hela vår följande idéhistoria handlar om att positionera sig utifrån den tankevärld som vaskas fram ur antikens dunkla strömmar.
Stormaktstiden är också avgörande för att förstå det svenska samhället och dess stat. Det är under denna period som Sverige konsolideras, då böndernas självständighet blir en självklarhet och då Sverige går sin egen väg idéhistoriskt. Den lutherska kyrkan i Sverige formar invånarnas tankar och förväntningar på varandra i en världsunik utsträckning. Den svenska stormakten och interventionspolitiken bär på fröet till den självbild av humanitär stormakt med upplysningsuppdrag som under senare år givit energi åt politik som fått genomgripande konsekvenser för vårt land.

Det är förödande att inte utsätta högstadieelever för dessa historiska perioder. Den som på egen hand försökt sätta sig in i idéhistoria vet hur svårt det är jämfört med att ha en kunnig lärare som ciceron. Bildning kommer alltid att vara en klassfråga, den som inte pressas av ekonomiska realiteter har råd (och kanske även plikt) att studera människans höjdpunkter och lära av dem. Men tar man bort en grundläggande introduktion från grundskolorna kommer kunskapens gnista få svårt att antändas utanför ombonade hem. Det är något som hela samhället kommer att förlora på.

Skolverket bjuder på ett särskilt sätt in lärare till att ge sina synpunkter på sitt förslag. Låt det bli en manifestation för humaniorans betydelse. Lärare på alla nivåer inom utbildningsväsendet bör ta tillfället i akt att påpeka det dumdristiga i att utelämna antiken och stormaktstiden från skolsalarna. Skolverket meddelade i samma inbjudan att man inte kommer att kunna lyssna på alla synpunkter. Om man väljer att slå dövörat till de som vill värna kunskapen om civilisationens grunder återstår att se. Om så sker får de stå sitt tärningskast. På andra sidan Rubicon kommer det inte vara beskedliga republikaner som väntar utan ett land befolkat av barbarer.

Jacob Sidenvall”

Tärningen är kastad

tärning

4 reaktioner till “Upp till bevis för landets lärare – vill de att Sverige skall befolkas av barbarer?

  1. Beträffande första stycket, så påminner det om när IPCC för några år sedan tyckte det var onödigt att ta med molnbildning i klimatmodellerna, pga att det var för komplicerat … Det är som att felsöka i motorutrymmet på en startvägrande bil, när bränsletanken är tom.

    Det var redan skralt (vinklat) på SO-lektionerna, när jag gick i högstadiet på 1970-talet och gymnasiet på 1980-talet. Kopplingen mellan de olika ämnena gjordes knappast. Det har man fått räkna ut själv senare. Dock förmedlades fortfarande mycket då under NO-lektionerna, som man har nytta utav idag.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s