Cupfinal fick ställas in när Israel inte gav respass till fotbollsspelare från Gaza

Finalen i den palestinska nationella fotbollscupen har ställts in efter att Israel idag vägrat godkänna respass till spelare från Gaza som hade hoppats på att få möta sina motståndare i en fotbollsmatch på den ockuperade Västbanken.
 
Det handlade om en resa på bara några kilometer för Gazaklubben Khadamat Rafahs spelare till Nablus’s FC Balata på centrala Västbanken, men Israel godkände inte spelarnas ansökningar om respass och myndigheterna har inte gett någon officiell förklaring till beslutet. Enligt medierapporter ska israeliska säkerhetskällor indikerat att spelarna ska ha haft kopplingar till ”terrorism”. Enbart 12 av Gaza-klubbens medlemmar fick tillstånd, varav enbart fem av dem var fotbollsspelare.
 
Den palestinska cupen i Nablus på Västbanken har redan blivit försenad från den 31 juli när 35 fotbollsspelare nekades respass.
 
Vinnaren av dagens match hade fått representera Palestina i den asiatiska versionen av Champions League, vilket är kval till FIFA:s världscup. Spelarna är mycket besvikna efter att ha tränat så hårt inför dagens match.
 
Även om jag förstår att Israel främst måste tänka på säkerheten för invånarna och att risken är stor för terrordåd eller andra attacker som kan åsamka stor skada, så tycker jag personligen att det verkar överdrivet att inte tillåta ett fotbollslag att få passera för att utöva sin idrott. Dessutom får Israels antagonister vatten på sin kvarn om att det palestinska folket inte har fri rörlighet.
 
Israel hade nog tjänat på att vara lite mer ödmjuka ibland, men man vill kanske inte visa svaghet inför fienden. Men jag kvarstår vid det jag alltid brukar säga – båda sidor är lika goda kålsupare och att det någonsin kommer att bli fred i den här infekterade konflikthärden tror jag är en omöjlighet, åtminstone under min livstid.
 
pale

En reaktion till “Cupfinal fick ställas in när Israel inte gav respass till fotbollsspelare från Gaza

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s